‘Cossos sense patró. Fotografies de Sebastián Freire’ arriba al Centre Cultural La Nau

  • UV General Foundation
  • September 28th, 2023
 
Imagen de la noticia

La Universitat de València inaugura aquest dijous, 28 de setembre, a les 20 hores, a la Sala Estudi General de La Nau, l’exposició ‘Cossos sense patró. Fotografies de Sebastián Freire’, projecte d’aquest fotògraf i artista argentí on explora i analitza el cos traspassant els cànons estètics i els estereotips. La mostra està comissariada per l’investigador del Centre Interdisciplinari d’Estudis i Polítiques de Gènere de la Universidad Nacional Tres de Febrero de Buenos Aires, Mariano López Seoane.

L’exposició, que es podrà visitar a la Sala Estudi General del Centre Cultural La Nau fins al pròxim 5 de novembre, ha sigut presentada aquest dijous per la vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Ester Alba, el comissari de la mostra i el mateix Sebastián Freire. També s’ha comptat amb la presència de l’artista multidisciplinària Dorian Wood -imprevisible, autodeterminada de gènere fluid femme i amb un estil singular i emocional-, que amb motiu d’aquesta mostra oferirà un concert al claustre de La Nau, a les 21 hores.

La vicerectora ha remarcat la necessitat de continuar impulsant la tasca de la Universitat com a espai de debat i reflexió crítica “sobre les qüestions que formen part del pensament viu del nostre temps, com ara repensar els estereotips i construccions de la mirada que assignem al cos, basada en prejudicis que no atenen la pluralitat de ser i esdevenir”. En aquest sentit, Alba ha valorat molt positivament el treball de Sebastián Freire sobre el cos, “des de la subtilesa del seu objectiu, amb mirada indagadora i una delicada capacitat que retorna als cossos de les persones retratades el seu estat de bellesa i de veritat, més enllà de tota classe d’imaginaris col·lectius”.

A través de 48 fotografies produïdes a gran format Freire explora el cos, postulant-lo com espai d'operacions, d'inscripció i de marcatge, seguint la línia de pensament que ocupa el fotògraf des de fa anys. Les imatges han estat preses majoritàriament en estudi i, encara que alguna d’elles ja ha participat en mostres o s’ha publicat en la premsa argentina, la majoria són inèdites.

La vicerectora Ester Alba ha tancat la seua intervenció recordant que la difusió de valors com ara la justícia social o la lluita per la igualtat d’oportunitats ocupen un lloc central en la tasca de la cultura universitària i la seua missió, “reforçant la visió integral del nostre estudiantat i la nostra ciutadania, com a membres d’una societat amb un pensament crític, que lluita per la transformació social”.

L’exposició ha estat produïda pel Vicerectorat de Cultura i Societat i el Centre Cultural La Nau, en col·laboració amb el Programa MSCA - RISE de la Unió Europea i es pot visitar gratuïtament a La Nau de dimarts a dissabte, de 10 a 14 i de 16 a 20 hores, i diumenges i festius, de 10 a 14 hores.

També es poden reservar visites guiades gratuïtes a través del servei de voluntariat cultural de la Universitat, contactant al telèfon 9635 31076 o enviant un correu electrònic a visites.guiades@uv.es.

El cos, esdeveniment i espai d’operacions

El fotògraf i artista argentí Sebastián Freire va nàixer a Buenos Aires el 1973, on va estudiar Fotografia i Ciències de la Comunicació en la Universidad de Buenos Aires. Les seues mostres fotogràfiques han recorregut diversos països del continent europeu i llatinoamericà, com ara Berlín, Roma, Còrdova, Panamà o Buenos Aires.

Amb ‘Cossos sense Patró. Fotografies de Sebastián Freire’ l’artista ens acosta a través de les seues fotografies a la idea del cos, no com una cosa o una dada, ni tampoc com mera construcció social; és un esdeveniment, un esdeveniment polític al qual s’acosta amb una mirada que traspassa convencionalismes, amb un ull que no jutja, sinó que juga, eleva i que troba la bellesa fora del patró blanc, heteronormatiu i capacitista.

Per la seua banda, els seus models posen en una afirmació de si mateixos, com a un acte vital d’autoafirmació, una desfilada de l’orgull a l’estudi que esdevé la llar de les mostres.

Amb tots aquests ingredients, Freire planteja preguntes com ara “què és un cos marcat?” o “de quina índole són les marques que un cos porta?”, ja que, en definitiva, si el cos és el primer lloc de l'expressió és també l'espai de les inscripcions més primàries: gènere, raça, classe.

 

More information:

Images: