‘Tecnopersones’, el pròxim debat en línia de València Thinks Global de la Universitat de València

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Society
  • June 18th, 2020
 
Javier Echevarría i Lola S. Almendros.
Javier Echevarría i Lola S. Almendros.

Dimecres 17 de juny, a les 19 hores, va celebrar-se la segona conversa en línia de València Thinks Global, de la Universitat de València. Amb el títol ‘Tecnopersones. Com les tecnologies ens transformen’, la sessió va tenir les intervencions del filòsof i matemàtic Javier Echeverría i de la investigadora de l'Institut de Filosofia del CSIC Lola S. Almendros.

La nova plataforma de debat en línia València Thinks Global. Imaginem el futur, que ha posat en marxa el Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València, permet seguir les xarrades en directe a través del Canal de YouTube del Centre Cultural La Nau. L'arxiu es podrà recuperar amb posterioritat també des del mateix canal.

Aquest segon fòrum va ser un debat virtual a propòsit del llibre Tecnopersonas. Como las tecnologías nos transforman (Ed. Trea, 2020). de Javier Echevarría i Lola S. Almendros. La presentació va estar a càrrec del vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València, Antonio Ariño, i va estar moderat pel professor i periodista científic Adolfo Plasència.

Durant el debat es va tractar el tema de com les tecnologies digitals han transformat el món i han generat diversos tecnomóns i tecnopersones, el poder tecnocientífic exercit des dels “núvols” digitals, i com es generen noves formes de dominació, de les societats del tecnocontrol i tecnodominació. Els autors proposen estendre la declaració de Drets Humans al tercer entorn, i promoure l'emancipació de les persones usuàries respecte al seu actual estat de tecnoservitud. Analitzen els problemes filosòfics i conceptuals de la idea dels cíborgs i per què és preferible parlar, en el seu lloc, de tecnocossos. Realitzen una classificació bàsica de tres tipus de tecnopersones: les superposades a organismes humans, les superposades a robots i/o generades per programari i les tecnopersones de ficció, o les que sorgeixen en els metaversos del ciberjoc (literàries, cinematogràfiques, videojocs, etc.), en què n’analitzen les especificitats.

Els autors del llibre Tecnopersonas: como las tecnologías nos transforman, que va ser Premi Euskadi d'Investigació en Ciències i Humanitats el 1997, analitzaran els problemes filosòfics i conceptuals de la idea dels cíborgs i culminaran amb la descripció de cinc experiments i l'apèndix “Virus i tecnovirus”, en el qual es descriu la Covid-19.

Lola S. Almendros és investigadora predoctoral al Departament de Ciència, Tecnologia i Societat de l'Institut de Filosofia del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) d'Espanya. La seua investigació se centra en l'estudi de les conseqüències sociopolítiques de la ideologia de la transparència, en el problema juridicopolític de la privacitat en desenvolupaments tecnològics i en les característiques i possibilitats dels moviments socials en espais virtuals.

Javier Echevarría ha sigut investigador de l'Institut de Filosofia del CSIC. Actualment és vicepresident de l'Acadèmia de les Ciències, les Arts i les Lletres del País Basc, membre de la International Academy of the Philosophy of Science i vicepresident de la Sociedad Española Leibniz.

València Thinks Global. Imaginem el futur, que té la col·laboració de la Institució Alfons el Magnànim, s'ha creat amb l'objectiu d'il·luminar un futur millor de la mà de reconeguts experts i expertes de renom internacional en diversos àmbits de coneixement, i abordarà temes crucials en el context actual com són les desigualtats socials, l'emergència climàtica, la societat digital i els riscos i oportunitats que planteja, les transformacions del treball i els processos productius, els desafiaments a la democràcia o el món després de la pandèmia de la Covid-19, entre altres.