Beatriz Fernández Aucejo dirigeix per primera vegada l’Orquestra de la Universitat en el tradicional concert d’obertura del curs acadèmic

  • Press Office
  • October 18th, 2018
 
Beatriz Fernández, durant un assaig.
Beatriz Fernández, durant un assaig.

La Universitat de València va celebrar dimecres 17 d’octubre el seu tradicional concert d’obertura del curs acadèmic al Palau de la Música. L’Orquestra Filharmònica, sota la direcció de Beatriz Fernández Aucejo i el jove pianista valencià Jorge Tabarés, com a solista, proposaren un repertori de dos grans autors del romanticisme de final del segle XIX: Antonín Dvořák i Edvard Grieg.

Va ser la primera vegada que la nova directora de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València prengué la batuta al capdavant de l’Orquestra i es convertira així en la primera dona directora titular d’una orquestra universitària espanyola. “Les estrenes són sempre moments on ix el nerviosisme, per tenir la responsabilitat de ser-ne la part visible. Encara que aquest concert ens donarà molta energia per a seguir treballant en els programes que tenim, molt ambiciosos i complets. Ens farà superar-nos com a grup, com a formació i com a identitat”, ha afirmat la directora.

Beatriz Fernández Aucejo pren així el relleu d’Hilari Garcia Gázquez, qui ha estat director de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València els últims vuit anys. “Estic molt il·lusionada, perquè el concert dóna l’anacrusa de la peça simfònica que serà aquesta temporada”, ha afegit.

Es tracta d’una ocasió per a congregar la comunitat universitària en una de les celebracions acadèmiques més importants del curs i portar a l’escenari del Palau la música de dos compositors romàntics de pes, grans referents de la música tradicional i folklòrica del seus respectius països, que contribuïren a la creació de la seua identitat musical nacional. 

Les Danses eslaves obriran el concert. Compostes el 1878 pel txec Antonín Dvořák (1841-1904), l’autor va voler acostar al públic les essències de la seua terra, la música austrohongaresa (de Moràvia, Polònia, Ucraïna o Iugoslàvia). Les seues danses són un dels més clars exemples de la influència del folklore txec en el seu repertori i, a més, li atorgaren prestigi internacional. Un total de 16 danses, creades per encàrrec del seu editor a partir de la primera trobada de Dvořák amb Brahms, amb melodies basades en balls populars txecs i eslaus, entre els quals hi ha polques i masurques amb què aspiraria a viure l’èxit de les Danses hongareses de l’alemany. 

Així mateix, enguany es repeteix per segon any consecutiu la fórmula del piano solista amb la participació del jove pianista Jorge Tabarés, que interpretarà amb l’Orquestra, en la segona part, el Concert per a piano i orquestra en la menor (1868)  del compositor i pianista noruec Edvard Grieg (1843-1907), únic concert per a piano i orquestra que va acabar. 
Sobre el programa, Beatriz Aucejo ha expressat: “la primera part són unes peces realment de música identitària; per tant, hi ha una part de peces una mica més lleugeres, i unes altres un poc més emocionals. Tot això ho combinem amb la segona part, ja què és molt important, sobretot en una orquestra, saber acompanyar, saber adaptar-se a l’acompanyament i ser molt flexibles a l’hora de donar suport a una veu principal”. 

Quant a la segona peça del concert, el pianista Jorge Tabarés explica: “L’obra de Grieg és un concert clau en el curs del romanticisme al segle XIX i una peça que tard o d’hora tots els pianistes afronten”. Aquest concert fa part de les obres de joventut del compositor. “Arreplega influències del Concert de Schumann ja que el començament és quasi un gest de complicitat cap a ell; a més, introdueix harmonies i elements folklòrics nòrdics, propis de la seua terra natal”, ha matisat Tabarés.   

El jove músic valencià ha qualificat com un “honor i una gran satisfacció poder tocar amb l’Orquestra”, i especialment fer-ho “envoltat dels músics amb qui em vaig formar a la meua infància”. 
La seua participació en el concert compleix una de las finalitats pròpies de l’Orquestra: la promoció dels artistes valencians actuals. “Pense que per als pianistes l’obra de Grieg és una peça referent de repertori, i per a Jorge l’oportunitat de tocar com a solista, acompanyat per una orquestra, és molt interessant. És una part important de la seua educació musical, ja què normalment els pianistes es formen com a solistes, més protagonistes, i per a recitals, però és una manera de treballar l’altra part: estar pendent d’escoltar l’orquestra, en comunicació amb la directora... Per a les dues parts és interessant fer aquest tipus de programes i de concerts”, ha explicat la directora de l’Orquestra. 

Jorge Tabarés és un jove músic de Sagunt que recentment, al maig de 2018, completava els seus estudis de grau de la doble carrera en Composició i Piano a la Mannes School of Music (Nova York). A més, ha sigut premiat en nombrosos concursos internacionals, com el Metropolitan International Piano Competition de Nueva York, 2016.
 

File in: Música