Destaquen la cooperació al desenvolupament com a senyal identitari i imprescindible de les universitats públiques

  • September 16th, 2016
 
Imatge de les jornades

La cooperació al desenvolupament com a senyal identitari de la Universitat de València. Amb aquesta premissa, el rector Esteban Morcillo ha inaugurat aquest dijous les IV Jornades de l’Observatori de la Cooperació Universitària al Desenvolupament (OCUD-CRUE), que conclouen hui divendres al Jardí Botànic amb la finalitat d’analitzar i diagnosticar les polítiques universitàries espanyoles entorn de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. L’encontre es retransmet en directe per internet a través de MediaUni.

En el marc de l’acte inaugural, el rector Esteban Morcillo ha subratllat l’esforç i la dedicació institucional a projectes de cooperació universitària al desenvolupament a través de la seua canalització mitjançant la Fundació General de la Universitat de València i l’antic Patronat Sud-Nord, així com la Comissió 0,7 i el programa ‘Una Nau de Solidaritat’. Una dedicació que ha fet extensa a les universitats públiques valencianes en primer lloc per a referir-se després al conjunt de les universitats espanyoles. “És molt important la transversalitat, la implicació de totes les institucions acadèmiques i la societat civil, per tal que hi haja més innovació social i, per tant, més desenvolupament”, ha dit.

En aquest sentit, Esteban Morcillo ha reflexionat sobre la importància de la universitat pública espanyola com a element dinamitzador de la societat i de desenvolupament cultural, “imprescindible per a escriure la història de la democràcia”, ha afirmat. Així mateix, el rector de la Universitat de València ha assenyalat la integració de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i els valors dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) com a l’expressió del “compromís integral que la universitat pública espanyola té amb la societat”.

El rector Esteban Morcillo ha estat acompanyat en la taula pel president de Crue – Internacionalització i Cooperació, Daniel Hernández Ruipérez, rector de la Universitat de Salamanca; el director general de Cooperació i Solidaritat de la Generalitat Valenciana, Federico Buyolo; el regidor de Transparència, Govern Obert i Auditoria Ciutadana de l’Ajuntament de València, Roberto Jaramillo; i la subdirectora general adjunta de Polítiques de Desenvolupament del Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació, María Larrea. L’acte, a més, ha estat seguit per nombroses autoritats acadèmiques i polítiques, i d’entitats, organitzacions i ONGD dedicades a la cooperació al desenvolupament.

Al seu torn, Daniel Hernández Ruipérez ha posat l’accent en la “necessitat d’una acció coordinada entre les diverses administracions” per tal d’acabar amb un dels majors problemes que presenta la gestió de la cooperació al desenvolupament: la dispersió. Igualment, ha insistit en la importància de les institucions d’educació superior dins de l’àmbit de la cooperació pel seu caràcter investigador. “La recerca resol molts problemes de l’Agenda 2030. La universitat ha de realitzar tasques específiques de cooperació canalitzant molts esforços en el desenvolupament de projectes concrets d’investigació”.

El president de Crue – Internacionalització i Cooperació ha advertit, finalment, del “perill de la mercantilització de la cooperació”, un altre obstacle amb el qual es troben, massa a sovint, cooperants i societat civil. “Hem d’estar atents –ha indicat– i fer-nos cada vegada més forts com a sistema universitari”.

En finalitzar l’acte d’obertura de les Jornades, ha tingut lloc la intervenció del president de la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Sostenible, l’exministre d’Afers Exteriors i Cooperació Miguel Ángel Moratinos, qui ha impartit, presentat per Federico Buyolo, la conferència ‘La importància d’integrar l’òptica del desenvolupament sostenible en la missió de la universitat espanyola’.

Jornades OCUD: triple objectiu
Les Jornades es presenten amb un triple objectiu: visibilitzar i reflexionar sobre models d’integració en la vida universitària; reflexionar sobre la vinculació de la cooperació universitària amb altres polítiques de compromís social en relació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS); i identificar reptes i dificultats en la incorporació de l’Agenda 2030 en les estratègies i la gestió universitàries.

Per a açò, segons assenyalen des de l’OCUD, s’ha organitzat aquesta quarta trobada entorn de tres blocs: el discurs, és a dir, el relat sobre el qual s’ha de fundar aquest nou enfocament per a la universitat; els instruments mitjançant els quals es fan realitat les idees, com la transversalització de continguts, acreditacions, reconeixements o espais col·laboratius, per exemple; i les polítiques, perquè aquestes han d’articular i marcar l’activitat universitària per a la consecució de l’Agenda 2030.

En les jornades s’incorporaran també els cinc eixos centrals sobre els quals gira l’Agenda 2030: planeta, persones, prosperitat, pau i aliances.

La construcció d’aliances estratègiques per a la integració de l’Agenda 2030 en les polítiques universitàries, els instruments necessaris per a dur a terme aquesta integració, l’obligatòria creació d’indicadors de compliment i avaluació d’aquesta nova agenda del desenvolupament, la nova narrativa del desenvolupament, el diàleg imprescindible entre universitat i societat sobre desenvolupament sostenible, o l’ètica en la formació i en la recerca, entre altres temes, completen els continguts d’aquesta reunió.

Tancarà l’encontre, divendres 16 a les 12:30 hores, una conferència de David Crocker, Senior Research Scholar in the School of Public Policy de la Universitat de Maryland i fundador de la International Development Ethics Association, a qui presentarà el vicerector d’Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València i president del Grup de Treball de Cooperació de Crue – Internacionalització i Cooperació, Guillermo Palao.

L’acte de cloenda, a les 13:30 hores, estarà presidit per Palao, acompanyat per la secretària autonòmica de Transparència de la Generalitat Valenciana, Zulima Pérez, i el vicerector de Cooperació al Desenvolupament, Voluntariat i Relacions Institucionals de la Universitat Rey Juan Carlos i director de l’OCUD, Ángel Gil.

Les jornades estan organitzades per l’OCUD, Crue – Internacionalització i Cooperació, la Universitat de València i la Fundació General d’aquesta universitat, a través de la seua Àrea de Cooperació. A més, compta amb la col·laboració de la Direcció General de Cooperació i Solidaritat de la Generalitat Valenciana, i del Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació.

L’OCUD és un projecte del Grup de Cooperació de Crue – Internacionalització i Cooperació, i és el punt de referència de la Cooperació Universitària al Desenvolupament a Espanya. Compta amb un sistema integrat d’informació que permeta millorar el coneixement de la CUD, homologar accions i elaborar estratègies conjuntes. L’OCUD facilita l’intercanvi d’experiències entre universitats i contribueix a fer més visible el treball de les Universitats en Cooperació, les seues potencialitats i recursos. L’OCUD compta amb un Consell Assessor conformat per representants d’universitats, del Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació, i de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament.

El Grup de Treball de Cooperació és un dels grups específics de Crue – Internacionalització i Cooperació (juntament amb Internacionalització i Mobilitat), i té per objectiu representar a les universitats en el sistema nacional de cooperació i davant altres actors nacionals i internacionals, així com coordinar les activitats conjuntes de cooperació universitària al desenvolupament dutes a terme per les universitats espanyoles.

D’altra banda, la dedicació a la cooperació de la Universitat de València ve reflectida en l’article 4 dels seus Estatuts, i amb accions, com l’acollida d’aquestes IV Jornades OCUD, dóna resposta al seu Pla Estratègic. Compleix així amb el compromís institucional envers la CUD, orientada a la transformació social en els països més desfavorits del planeta, a favor de la pau, l’equitat, el desenvolupament humà i la sostenibilitat mediambiental en el món.

L’any 2006, la Universitat de València es va adherir al Codi de conducta de les universitats en matèria de cooperació al desenvolupament. Dins del seu àmbit natural d’activitat, la Universitat desenvolupa tot tipus d’accions vinculades amb el desenvolupament: formació, recerca per a i sobre el desenvolupament, cooperació interuniversitària i enfortiment d’institucions d’ensenyament superior de països en vies de desenvolupament, activitats de difusió, sensibilització i mobilització, així com programes i projectes d’acció sobre el terreny, com el Programa 0,7 Una Nau de Solidaritat.

Alguns d’aquests programes són gestionats i coordinats per la Fundació General de la Universitat de València, a través de l’Àrea de Cooperació, que gestiona, així mateix, les activitats de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat.