Dolors Corella, Marta Benet i Mª Jesús Vicent, premis Concepción Aleixandre a la Dona Científica Valenciana

  • Press Office
  • May 28th, 2021
 
Dolors Corella, Marta Benet i Mª Jesús Vicent
Dolors Corella, Marta Benet i Mª Jesús Vicent

La investigadora Mª Jesús Vicent Docón, investigadora en polímers terapèutics ha sigut premiada en la categoria de Comunitat Valenciana; Marta Benet, investigadora en biomarcadors moleculars en medicina de precisió, ha obtingut el guardó en la categoria Local per la seua trajectòria; i Dolors Corella, investigadora en nutrició especialitzada i catedràtica de la Universitat, rep el Premi Especial Honorífic. L’Ajuntament de Picanya entregarà aquest divendres dia 28 els guardons, coincidint amb el Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones. Aquesta tercera edició dels guardons s’ha enfocat a les Ciències de la Vida aplicades a la Salut.

L’acte serà conduït per la catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València, Emilia Matallana. A més de les premiades participaran en l’acte la rectora de la Universitat Jaume I de Castelló, Eva Alcón; la biotecnòloga i divulgadora científica Paula Ruiz i l’alcalde de Picanya, Josep Almenar.

Aquesta tercera edició s’ha centrat en les dones científiques que investiguen en el camp de les Ciències de la Vida aplicades a la Salut. Així mateix, s'ha dedicat a la memòria de Margarita Salas, una de les científiques més destacades de la història de la ciència. Dona clau en els grans avanços de la bioquímica i la biologia molecular que ha propiciat el progrés de la humanitat, va destacar també per la seua capacitat per a generar vocacions científiques.

S’han presentat un total de 20 candidatures. D'elles, 17 ho han fet en la categoria Comunitat Valenciana i 3 en la categoria local dirigida a la trajectòria consolidada, mentre que en la modalitat local d'ajuda a la investigació no se n'ha presentat cap.

El premi de la Categoria Comunitat Valenciana ha recaigut en María Jesús Vicent Docón, investigadora en polímers terapèutics, de la qual el jurat ha destacat el caràcter innovador, així com la qualitat i la quantitat de les seues aportacions. D'entre diferents responsabilitats en organismes o projectes científics com són el CIPF, EU-OpenScreen, la spin off ‘PTS’, destaca la seua participació en l'àrea de salut de l'Agència Valenciana d'Innovació. La seua candidatura ha sigut presentada pel Centre d'Investigació Príncep Felip.

El premi en la Categoria Local a la trajectòria consolidada ha sigut atorgat a Marta Benet Giménez, de qui el jurat ha ressaltat la consolidació del seu perfil d'investigadora en l'àmbit dels biomarcadors moleculars en medicina de precisió.

Finalment, el Premi Especial Honorífic ha sigut per a Dolors Corella Piquer, investigadora en nutrició especialitzada, pionera a Espanya en la integració genòmica en la investigació epidemiològica tradicional, creant a la Universitat de València la primera Unitat d'Investigació en Epidemiologia Genètica i Molecular, per a l'estudi de les interaccions gen-ambient (fonamentalment amb la dieta) en les malalties cardiometabòliques. Dolors Corella Piquer va rebre la distinció Jaume I d'Investigació mèdica l'any 2018 i la seua candidatura ha sigut avalada per la Fundació Premis Rei Jaume I.

A més d'un guardó commemoratiu dissenyat per l'artista local Mª José Planells, les premiades han rebut 2000 euros en la categoria Comunitat Valenciana i 1500 euros en la categoria local.

El jurat estava format per Marcela Jabbaz (Universitat de València), Fulgencia Vila (Universitat Politècnica de València), Emilia Matallana (Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues), Milagros Julve (Associació del Professorat Jubilat de la Universitat de València) i Daniel Ramón (director científic de Biópolis, empresa de Biotecnologia del Parc Científic de la Universitat de València).

Les premiades seran incorporades al Mapa de Visibilització de Dones Científiques Valencianes, al qual es pot accedir a través de la web municipal: www.picanya.org. L’Ajuntament de Picanya ja ha anunciat que la pròxima edició dels premis estarà dedicada a la investigació en Ciències i Tecnologies Mediambientals.

Concepción Aleixandre

Nascuda en 1862, Concepción Aleixandre va saber combinar la medicina, en l'especialitat de ginecologia, amb la pedagogia i va ser inventora, activista, feminista i sufragista. Aleixandre va ser la novena dona espanyola a tindre un títol universitari i, en uns temps en els quals la presència femenina en la ciència era quasi inexistent, va formar part de set entitats científic-mèdiques i va patentar el pessari. En el seu arbre genealògic figuren d'una banda el poeta Vicente Aleixandre, premi Nobel de Literatura, i per un altre el metge Juan Bautista Peset Aleixandre, que dóna nom a un dels hospitals de la ciutat de València.

More information: