El Col·legi Major Rector Peset inaugura l'exposició ‘Cálamos y viñetas. Cómic árabe en movimiento’

  • Press Office
  • January 15th, 2020
 
Cartell de la mostra
Cartell de la mostra

La Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset acull aquesta exposició, organitzada per la Casa Àrab i l’IEMed, que es podrà visitar fins el 26 de gener, i que recull el panorama de la novel·la gràfica i el còmic en el món àrab mitjançant 23 còmics de diferents països àrabs i de temàtica variada.

Dimecres 15 de gener va pronunciar-se la conferència inaugural ‘Panorama del còmic àrab’ a càrrec de Pedro Rojo, comissari de l’exposició i president de la Fundació Al Fanar. Tot seguit, inauguraren l’exposició Pedro Rojo, comissari de l’exposició; Álvaro Pons, de la Càtedra d’Estudis del Còmic Fundació SM-Universitat de València; i Carles Xavier López, director del Col·legi Major Rector Peset.

Tal vegada un fenomen minoritari com el còmic en el món àrab és un fidel reflex d’una societat jove en ebullició. Un mitjà d’expressió que connecta amb un públic que interactua amb les seues obres de temàtiques tan variades com els superherois, els contes tradicionals o les històries de caràcter social o personal.  

Segons Pedro Rojo, comissari de la mostra, “frescor, imaginació, talent, innovació, atreviment... són alguns dels denominadors comuns d’un món, el del còmic àrab, que no solament sorprén en l’exterior sinó també als seus països”, això és el que es pot trobar en les tres seccions en què es divideix la mostra: Revistes. Les precursores del nou còmic àrab; Llibres. El rara avis del còmic àrab; i Internet. Espai natural per a la creativitat del còmic àrab.

Encara que se situa a Beirut i al Cairo com a epicentres de còmic àrab, es pot parlar d’un moviment que abraça tot el món àrab des del Magrib fins al Golf. Cal destacar la capacitat de transformació i d’avantguarda del còmic, que es veu reflectida en l’àmplia presència de dones entre l’autoria d’aquests. Així, en aquesta mostra es poden trobar obres d’artistes com la libanesa Lena Merhej, la tunisiana Noha Habaieb, l’egípcia Hannan al Karargy o la siriana Sawsan Nourallah.

Aquesta exposició s’inclou en la col·laboració que amb l’exposició ‘Dr. Uriel. Mil dies de guerra’ de Sento Llobell es va establir entre el Col·legi Major Rector Peset i l’Aula de Còmic – Càtedra d’Estudis del Còmic Fundació SM- Universitat de València.

More information: