El Parc Científic acull el llançament del projecte europeu Protected, destinat a reduir l'impacte dels productes químics en la salut

  • February 7th, 2017
 
Fotograma Parc Cientific

Un nou consorci d'investigadors europeus celebra els dies 6 i 7 de febrer, en el Parc Científic, la reunió de llançament del projecte PROTECTED, seleccionat per al seu finançament dins les accions Marie Skłodowska-Curie, d'H2020. Aquesta trobada inicia la marxa per al desenvolupament de coneixements especialitzats i capacitats de protecció contra els contaminants que alteren l'equilibri hormonal de les persones. La reunió està organitzada per l'empresa ProtoQSAR (PCUV), que participa en el projecte.

PROTECTED s'emmarca dins la línia “Innovative Training Networks (ITN)” del programa marc europeu Horitzó 2020, que destina un total de quatre milions d'euros al projecte procedents de les accions Marie Skłodowska-Curie (MSCA), destinades a garantir el desenvolupament òptim i l'ús dinàmic del capital intel·lectual d'Europa.

PROTECTED té com a objectiu desenvolupar coneixements especialitzats i capacitats de protecció contra els anomenats interruptors endocrins (IEs), que són substàncies químiques contaminants capaces d'alterar l’equilibri hormonal de les persones. Els IEs i les seues mescles són actualment un problema sanitari de primer ordre, amb efectes en la salut com ara l'obesitat, el càncer i la infertilitat. També poden tindre una gran incidència en els sistemes ecològics, i ser per exemple responsables d'una mala producció agrícola.

L'objectiu de PROTECTED, en línia amb la finalitat de les MSCA, és contribuir a la formació d'una nova generació d'investigadors creatius, emprenedors i innovadors, equipats amb habilitats per a avaluar i comprendre el risc real que suposen les mescles complexes d’IEs, i capacitats per a convertir el coneixement i les idees resultants en eines i serveis accessibles per al seu control a llarg termini.

La Xarxa de Formació Innovadora PROTECTED proposa un enfocament holístic, proporcionant 15 projectes de recerca individuals i personalitzats, cadascun d'ells afavorint la formació científica, innovadora i empresarial, així com la mobilitat de 15 joves investigadors que efectuaran els seus doctorats en el context del projecte.

La xarxa intersectorial està formada per 12 centres de formació en centres acadèmics, centres de recerca, una PIME de tecnologia de bioassajos, una PIME de tecnologia QSAR, un proveïdor d'aigua i un proveïdor de pinsos. Junts abasten múltiples disciplines incloent ciència analítica d'aliments, pinsos i medi ambient, epidemiologia, avaluació de riscos, ciències socials i toxicologia.

El projecte proporcionarà un únic i alt nivell de formació per a una nova generació d'especialistes amb habilitats transferibles i perspectives de carrera millorades. En total, 15 investigadors en fase inicial seran nomenats pel consorci PROTECTED per al desenvolupament de la seua formació doctoral durant 36 mesos cadascun. Aquests especialistes ajudaran en última instància al desenvolupament eficient de futures estratègies de control per a millorar la salut.

En el cas concret de ProtoQSAR, l'investigador seleccionat desenvoluparà models predictius computacionals per a predir els efectes de compostos químics (i les seues mescles) amb potencial efecte com IEs. La predicció dels efectes d’IEs de grups específics de productes químics (COPs, plastificants, HAP, micotoxines, etc.) s'aconseguirà mitjançant l'ús de tècniques avançades de química-informàtica, principalment models matemàtics quantitatius d'estructura-activitat (QSAR).