El sociòleg britànic Mike Savage imparteix una conferència en línia sobre desigualtats socials

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Society
  • June 4th, 2021
 
Mike Savage.
Mike Savage.

El sociòleg britànic Mike Savage, un dels més rellevants experts internacionals en l'àmbit de les desigualtats socials, va impartir, el passat 3 de juny, una conferència en línia a la Universitat de València amb el títol ‘El retorn de la desigualtat: el canvi social i el pes del passat’. L'acte va ser moderat per Raúl Abeledo, director acadèmic de l'Observatori Cultural de la Universitat de València, i es va retransmetre en directe a través del Canal de YouTube del Centre Cultural La Nau.

La conferència s'emmarcava en el cicle VALÈNCIA THINKS GLOBAL. Imaginem el futur, organitzat per l'Observatori Cultural. El catedràtic de Sociologia de la London School of Economics hi abordà una qüestió crucial per a les societats contemporànies: el creixent augment de les desigualtats i l'amenaça que això suposa per als pilars en què es recolzen les democràcies liberals. Com analitza a consciència en el seu últim llibre, The Return of Inequality. Social Change and the Weight of the Past (Harvard University Press, 2021), els rics porten anys allunyant-se de la resta de la població i els superrics s'allunyen cada vegada més dels rics. Davant aquesta creixent concentració de la riquesa en poques mans, els economistes del corrent dominant insisteixen en què l'important és el creixement, no la distribució, però Savage replica explicant els profunds efectes nocius que la desigualtat econòmica té en la configuració de les societats, ja que agreuja els conflictes culturals, socials i polítics. A través de les idees dels principals teòrics de la desigualtat, com Marx, Bourdieu i Piketty, el professor Savage adverteix sobre el risc d'un retorn al passat, a un escenari caracteritzat pel domini dels imperis, les elits dinàstiques i les divisions ètniques, que crèiem ja superat.

Mike Savage és catedràtic de Sociologia a la London School of Economics i ha sigut director de l'Institut Internacional de Desigualtats, un dels principals centres de recerca i ensenyament a nivell mundial centrat en aquest camp. Ha dedicat gran part de la seua dilatada trajectòria investigadora a l'estudi de les classes socials i les desigualtats, i especialment ha parat atenció als processos culturals que intervenen en les divisions de classe. El seu treball amb la BBC Great British Class Survey, una pionera investigació sobre l'estructura social del Regne Unit, va tenir una enorme repercussió i va donar lloc a l'aclamat llibre Social Class in the 21st Century (Penguin, 2015). A més d'aquest, el professor Savage ha publicat més d'una desena de llibres, n’ha editat uns altres nou, i és autor de més de huitanta articles científics i més de seixanta capítols de llibre, amb traduccions al xinès, japonès, portuguès, francès i espanyol. La seua última publicació, en la qual se centra la conferència en línia que impartirà a la Universitat de València, The Return of Inequality: Social Change and the Weight of History, ha vist la llum al maig del 2021.

VALÈNCIA THINKS GLOBAL. Imaginem el futur és una iniciativa del Vicerectorat de Cultura i Esport, i la Fundació General de la Universitat de València, a través de l'Observatori Cultural, que té la col·laboració de la Institució Alfons el Magnànim. Totes les sessions del cicle es retransmeten en directe a través del Canal de YouTube del Centre Cultural La Nau i, una vegada finalitzat cada lliurament, l'arxiu es pot recuperar també des del mateix canal.