Ens deixa el professor Ismael Quintanilla

  • December 22nd, 2022
 
Ismael Quintanilla

Lamentablement hem de comunicar la defunció del nostre company Ismael Quintanilla Pardo, professor honorari del Departament de Psicologia Social.

D'acord amb la informació rebuda, estarà des de hui mateix a les 13.00 en el Tanatori Servisa de València (Av. Tarongers, 14).
El comiat tindrà lloc en el crematori del cementeri municipal de València a les 12.00 demà divendres.
Descanse en pau.

In memoriam
Professor Ismael *Quintanilla Pardo

El matí del 22 de desembre ens deixava el Professor Ismael Quintanilla, que durant més de quatre dècades ha exercit un gran magisteri a la Universitat de València i, com a professor convidat, en un gran nombre d'Universitats i congressos internacionals i nacionals. El professor Quintanilla ha sigut un pioner i important investigador en psicologia social aplicada en àmbits com la psicologia de les organitzacions, del consumidor, del màrqueting social i de la psicologia econòmica. Entre les seues obres, cal destacar la Psicologia econòmica (1997, MacGraw-Hill); Psicologia del consumidor (2002, Prentice-Hall); Empreses i persones. Gestió del coneixement i capital humà (2003, Díaz de Santos); Psicologia i economia. (2005, PUV, Universitat de València) Psicologia del màrqueting social (2008, Promolibro) i Valors o valors econòmics? (2014, Piràmide). Ha desenvolupat la seua tasca investigadora durant dècades en la Unitat d'Investigació de Psicologia Econòmica i del Consumidor (UIPEC) de la Universitat de València de la qual va ser el seu iniciador i director i en la qual s'han format prestigiosos investigadors, en l'actualitat catedràtics i professors en diverses universitats i també importants professionals de la psicologia.

Ens deixa un gran mestre que ha dut a terme una ingent labor en la Psicologia tant científica com de promoció de la professió. El professor Quintanilla, ha exercit el seu magisteri i ha ensenyat durant uns quaranta-cinc anys a un gran nombre d'alumnes en graus, màsters i doctorats, i també a molts professionals. És constatat l'afecte i la gratitud amb què molts dels seus antics alumnes li recorden pels seus ensenyaments i també per la passió i capacitat de comunicació amb què les transmetia. Soc coneixedor directe de molts testimoniatges d'aqueixos alumnes.

El professor Quintanilla era una persona identificada i compromesa amb la nostra Universitat. Va ser vicedegà de la Facultat de Psicologia, va ser membre de la Comissió creada per a la celebració del “Cinc Segles” de la Universitat de València i ha dirigit diversos màsters a més de participar en un bon nombre d'activitats acadèmiques.

El professor Quintanilla ha realitzat, a més, una gran labor com a divulgador científic. Són conegudes i benvolgudes les seues contribucions a través d'entrevistes, declaracions i col·laboració en programes de ràdio i TV. Un gran comunicador que ha fet arribar el seu magisteri molt més allà de les aules. Cal ressaltar ací, els seus magnífics contes especialment els que es recullen en el seu recent llibre El Recol·lector de Pedres (Transhumants, 2021).

Ismael Quintanilla romandrà amb nosaltres a través de les seues obres, les seues investigacions, els seus ensenyaments i el record del seu tarannà i amistat. En una de les entrevistes que fa uns anys li van fer en el Col·legi Oficial de Psicòlegs deia: “Crec que cal alçar-se tots els dies amb la idea de lluitar per a ser optimista i per a poder superar el pessimisme que ens pot afectar tant nivell social com professió”. Em consta que ha mantingut aqueix optimisme fins al final i confie que això ens reconforte en el dolor per aquesta pèrdua irreemplaçable.

José María Peiró
Catedràtico Emèrit de la Universitat de València i membre de l'Acadèmia de Psicologia d'Espanya

File in: