Filologia acull una exposició i diferents debats sobre la dictadura Argentina

  • Press Office
  • September 21st, 2023
 
Documents de l'expo.
Documents de l'expo.

La Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació acull, entre el 21 de setembre i el 23 d’octubre, l’exposició ‘Paraules i papers de la memòria. Dictadura i postdictadura a Espanya i l’Argentina’. Es tracta de cartes, dibuixos clandestins i fragments de missatges prohibits de presos polítics durant l’última dictadura militar argentina.

L’exposició se situa en el corredor de la primera planta del centre. El material il·lustra no sols com els autors d’aquest material clandestí van aconseguir denunciar el que succeïa sinó, a més, com l’escriptura i l’art van ser mecanismes per a escapar del tancament i la rutina, un acte de llibertat a través de la paraula i la imatge.

Acompanya l’exhibició un cicle de trobades que s’inicia aquest dijous a les 18 hores al saló de Graus de la facultat amb la presentació del llibre de Fernando Reati i Paula Simón ‘Filosofía de la incomunicación. Las cartas clandestinas de la Unidad Penitenciaria 1 durante la dictadura (Còrdova, 1976-1979)’, amb la participació dels autors i de David Andenmatten (ex pres polític).

El dijous 28 de setembre (18 hores) hi haurà una lectura poètica sota el lema ‘Poesia i Drets Humans’. Amb Laura Giordani, Arturo Borra, Luz C. Souto, Mario Pera i Farah Hallal. Coordina: Begonya Pozo.

El dimecres 4 d’octubre (17:30 hores) se celebrarà el debat ‘Justicias Cruzadas’, amb la participació de la Plataforma de Suport a la Querella Argentina contra els Crims del Franquisme. Intervenen: Aràdia Ruiz (advocada, cooperativa El Rogle) i Lucila Aragó (Acció Ciutadana contra la impunitat del franquisme /Plataforma de suport a la Querella Argentina).

El cicle es tanca el dimarts 23 d’octubre ((17.30 hores, Aula 402 del centre) amb la trobada ‘Miradas sobre la Guerra Civil española desde el exilio argentino’, en la qual l’escriptor Rafael Flores Montenegro presentarà la novel·la Padre, mañana me van a dar muerte’.

Completa la iniciativa l’exposició virtual ‘Filosofia de la incomunicació’, a càrrec de la Biblioteca d’Humanitats Joan Reglà, en la qual es poden visualitzar fotografies d’objectes, cartes i entrevistes:

https://uv-es.libguides.com/filosofia_de_la_incomunicacion

La iniciativa està organitzada per Luz C. Souto (Departament de Filologia Espanyola). Amb la col·laboració de la Biblioteca d’Humanitats Joan Reglà /Vicedeganat de Cultura, Igualtat, Polítiques Inclusives i Sostenibilitat / Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.