Inauguració de les III Jornades de la Càtedra Deblanc per a lluitar contra els delictes econòmics i blanqueig de capitals

  • Office of the Principal
  • October 21st, 2020
 

Les III Jornades sobre Delictes Econòmics i Blanqueig de Capitals organitzades per la Càtedra Deblanc de la Universitat de València i la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública estan dirigides a jutges, fiscals i cossos de seguretat de l’estat per a compartir estratègies per a la prevenció i lluita conta aquest tipus de delictes.

La sala de juntes de l’edifici de Rectorat de la UV ha acollit la inauguració de les jornades que ha comptat amb la presència de la rectora de la UV, M.ª Vicenta Mestre, la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; el director de la Càtedra Deblanc, José Manuel Pavia; i la fiscal superior de la Comunitat Valenciana, Teresa Gisbert.

Les Jornades estan reconegudes pel Consell General del Poder Judicial i tenen com a principal objectiu configurar un fòrum públic on els responsables de les principals institucions i organismes que lluiten contra els delictes econòmics i de blanqueig de capitals puguen compartir metodologies i estratègies per a la prevenció i lluita contra aquesta mena de delictes. El fòrum s'està convertint en un referent a nivell nacional on es donen cita, entre altres agents, jutges i magistrats, fiscals, membres dels cossos de seguretat de l'estat, responsables de l'agència tributària, així com, advocats i acadèmics interessats en aquesta mena de qüestions.

La rectora M.ª Vicenta Mestre ha volgut agrair la implicació de la Generalitat en aquesta càtedra, ‘una Càtedra que és no sols un punt d'investigació rellevant i específic per a la generació de coneixement, sinó també un espai de reflexió i de creació de pensament, de transmissió del saber, de diàleg i de consens’.

La consellera Gabriela Bravo ha explicat la utilitat de la Càtedra que ‘ha exercit formalment com a perit o auxili tècnic en nou procediments incoats en els jutjats valencians i han sigut contínues les reunions amb jutges i amb responsables de Policia Judicial per a prestar-los assessorament. A més, els experts de la Càtedra han elaborat un programari especialitzat en maneig de grans bases de dades que es va distribuir a la Fiscalia i Policia Judicial’.

Com ha explicat el director de la Càtedra Deblanc, José Manuel Pavía, ‘l'aforament enguany s'ha vist limitat per les restriccions a les quals obliga la pandèmia del coronavirus. No obstant això, enguany hi haurà més assistents que en les dues edicions anteriors. S'ha adaptat el format d'un exclusivament presencial, a un altre mixt. Això permetrà incrementar el nombre d'assistents i la procedència d'aquests’. ‘Enfront de les restriccions, es proposen ampliacions’, ha assenyalat José Manuel Pavia.

Totes les conferències, així com la corresponent taula redona, giraren entorn dels delictes econòmics, la corrupció i el blanqueig de capitals, que són els elements sobre els quals la Càtedra fonamenta la seua activitat. Les quatre ponències principals les realitzaran Antonio del Moral (Magistrat de la Sala Segona del Tribunal Suprem) i Pilar Batet (Cap del Servei de Contractació i Central de Compres de la Diputació de Castelló) el dimecres 21 i Ángeles Jareño (Catedràtica de Dret Penal de la Universitat de València) i Félix J. Pérez (SG Inspecció i Control de Moviments de Capitals) el dijous 22 d'octubre. Està previst que més de 250 persones entre de manera presencial i en línia participen en aquestes jornades.

File in: Institucional