L’Observatori Cultural UV explora l’autogestió des dels marges de la ciutat

  • UV General Foundation
  • January 25th, 2023
 
Una activitat de Cabanyal Horta (Fotografies cedides pels centres).
Una activitat de Cabanyal Horta (Fotografies cedides pels centres).

L’Observatori Cultural de la Universitat de València va presentar a La Nau, el passat 24 de gener, el seminari ‘Des dels marges: espais d’autogestió cultural a València’, que, a través de representants de tres projectes autòctons, tractà d’explorar i avançar en la participació activa dels veïns i les veïnes en la creació de continguts relacionats amb l’agroecologia, la democràcia o la memòria.

Presentat i moderat pel director acadèmic de l’Observatori, Raúl Abeledo, el seminari comptà amb les intervencions de Silvia Sánchez, del projecte agroecològic per a la recuperació de l’espai públic Cabanyal Horta; de Marc, militant del CSOA (Centre Social Okupat Anarquista) L’Horta; i de Francisco Collado, membre del centre de formació i documentació El Punt, Espai de Lliure Aprenentatge.

Tots quatre van debatre per tal de descobrir les possibilitats de créixer en matèria d’autogestió per a l’exercici dels drets culturals de les comunitats i els barris a partir de la seua experiència com a membres de tres projectes punters valencians: iniciatives on el veïnat és el protagonista, el responsable i el col·laborador de la programació de continguts que en aquests espais s’hi ofereix, amb activitats freqüentment vinculades amb conceptes com ara l’agroecologia, la democràcia, la sustentabilitat i la memòria.

Des de Cabanyal Horta, les veïnes i els veïns fomenten la permacultura i l’agroecologia com a estils de vida sostenibles per al barri que busquen conscienciar, educar i cuidar l’entorn. La seua seu es troba ubicada a l’antic poblat del Clot i allà realitzen xarrades, presentacions, exposicions i d’altres activitats amb les quals pretenen promoure un model de vida alternatiu que valora allò col·lectiu i la participació ciutadana. En l’actualitat, el projecte disposa de 35 zones de cultiu al servei de més de 80 persones usuàries.

CSOA L’Horta Benimaclet: solidaritat i reciprocitat
Des de fa una dècada, a Benimaclet funciona el CSOA L’Horta, un projecte col·lectiu “autoorganitzat” que es defineix com a un lloc “d’autonomia i resistència”, basat en la solidaritat i la reciprocitat. Concebut com a un centre social anarquista, Marc el presenta com a “un espai llibertari, lliure d’odi i de jerarquies, intergeneracional i antiracista”, que va nàixer “amb l’okupació i redignificació d’una alqueria tradicional de l’horta de Benimaclet” i que hui ofereix múltiples activitats, des de sopars vegans fins a concerts, xarrades i debats, per tal d’esdevindre “un punt de trobada i de confluència entre les diferents lluites”.

Zona d'horts del CSOA L'Horta Benimaclet.

El Punt, Espai de Lliure Aprenentatge
Format el 2016 al centre històric de la ciutat, El Punt ha estat construït “des de l’autoorganització social i comunitària” i té per objecte recopilar, catalogar i estudiar la memòria documental de les lluites i els moviments socials. Francisco Collado destaca la biblioteca del centre, “de lectures políticament incorrectes i intel·lectualment estimulants per a totes les edats”.

Biblioteca i centre documental d'El Punt.