La Col·lecció Martínez Guerricabeitia presenta a La Nau l'exposició “Signes de Puntuació. Passat i present en el Premi de Pintura de la Fundació Mainell (1998-2023)”

  • UV General Foundation
  • September 15th, 2023
 
Imagen de la noticia

La Universitat de València ha inaugurat aquest dijous, dia 14 de setembre, a la Sala Martínez Guerricabeitia del Centre Cultural La Nau, l'exposició “Signes de Puntuació. Passat i present en el Premi de Pintura de la Fundació Mainel (1998-2023)”, projecte expositiu de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia de la Fundació General UV, el Centre Cultural La Nau i la Fundació Mainel.

“Signes de Puntuació” és el projecte expositiu que aborda en forma de retrospectiva els 26 anys de vida del Premi de Pintura de la Fundació Mainel. La mostra es podrà visitar des de hui fins al 29 d'octubre en la Sala Martínez Guerricabeitia.

Comissariada per Jorge Sebastián i Inma Zarranz, el recorregut que proposa aquesta retrospectiva ofereix un retrat de la pintura emergent de les últimes dècades, a més d'una selecció de les obres reconegudes per aquest guardó des de la seua primera edició, en 1998. D'aquesta manera, punteja un recorregut per la pintura jove dels últims temps, amb tota la seua diversitat de tendències, estils o tècniques, tan extrema com sol ser en aquesta mena de convocatòries col·lectives.

El Premi de Pintura de la Fundació Mainel, que començava dins de l'àmbit valencià en el marc d'una jove fundació i ONGD, s'ha convertit progressivament en el guardó privat de trajectòria més consolidada en la Comunitat Valenciana, i fa ja temps que gaudeix de repercussió nacional. El president de la Fundació Mainell i co-comissari de l'exposició, Jorge Sebastián, ha recordat com l'any 1998 una jove ONGD valenciana “es llançava a organitzar la primera edició del seu Premi de Pintura”, amb l'objectiu d'impulsar a artistes menors de 35 anys “en el difícil trànsit dels seus anys formatius i universitaris a la professionalització i el mercat d'art”.

En aquest sentit, el director d'activitats de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia, José Martín, ha assenyalat el “suport i impuls” de joves artistes com a objectiu compartit amb la Fundació. “Precisament, la sala on es presenta l'exposició està relacionada amb un projecte similar, la Biennal Martínez Guerricabeitia, iniciada uns anys abans, en 1990, per la Universitat de València”, explicava Martín, al temps que expressava el seu desig que la presentació en La Nau “impulse el Premi i facilite que més persones contemplen aquestes obres i coneguen als seus autors".

26 edició del Premi de Pintura Fundació Mainel

La mostra “Signes de Puntuació” serà igualment la presentació davant el públic de l'obra guanyadora de la 26 edició del Premi de Pintura de Mainell, que enguany ha correspost a María Tena Torres per la seua obra “Segona aproximació”, a més de les deu seleccionades pel jurat. Així mateix, l'exposició recull una selecció de les obres premiades en les 25 edicions anteriors.

Igualment, el jurat de la vint-i-sisena edició del Premi Nacional de Pintura Fundació Mainel ha reconegut amb dos accèssits a Diego Carmona i Lucía Moya, junt amb huit esments d'honor per a Laura Hernández, Marina Marco, Antonio Molina, Pablo Pérez, Ángel Peris, Sergio Rocafort, Cecilia Sebastián de Erice i Estefanía Serrano.