La historiadora Mirta Núñez explica la història del camp de concentració de Portaceli

 

La professora d’Història de la Comunicació Social a la Universitat Complutense de Madrid, Mirta Núñez, ha oferit la conferència ‘Portaceli, un eslabón en la cadena concentracionaria del franquismo en Valencia’ sobre el camp de concentració de Portaceli el 17 d’octubre, al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. L’acte està organitzat per l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València.

Mirta Núñez és professora i directora del Departament d’Història de la Comunicació Social de la Universitat Complutense de Madrid (UCM). També és periodista i ha dirigit la Càtedra de Memòria Històrica de la UCM. Les seues publicacions s’han centrat en dues línies d’investigació: la propaganda i la premsa durant la Guerra Civil i els mecanismes i instruments que utilitzava la dictadura franquista per reprimir la població i, especialment, les dones i les xiquetes i els xiquets. Entre les seues obres destaquen Los años del terror; la estrategia de dominio y represión del general Franco i la seua tesi doctoral La prensa de guerra en la zona republicana durante la Guerra Civil española (1936-1939).

Els camps de concentració, els consells de guerra, les execucions i les presons són algunes de les formes de repressió del règim franquista. Durant la Dictadura, destacaven aquests tres camps de concentració al territori valencià: el camp de concentració de la Cartoixa de Porta Coeli, a la localitat de Serra, el dels Ametlers, a Alacant, i el d’Albatera, a Albatera-Sant Isidre.

El 1939, l’exèrcit franquista va capturar milers de persones que intentaven exiliar-se per via marítima des del port d’Alacant i els van portar al camp de concentració de Portaceli. Mirta Núñez explicarà la història dels represaliats als camps de concentració franquistes, com el de Portaceli, en la conferència ‘Portaceli, un eslabón en la cadena concentracionaria del franquismo en Valencia’.

L’entrada a l’acte és lliure fins a completar la capacitat de la sala.

L’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València està integrada per professors i investigadors de la Universitat i té la finalitat de desenvolupar, coordinar i fer visibles en l’àmbit acadèmic iniciatives relacionades amb la història i la memòria democràtica, elements fonamentals per a la lluita contra l’oblit i el silenci.

This website uses proprietary and third-party cookies for technical purposes, traffic analysis and to facilitate insertion of content in social networks on user request. If you continue to browse, we consider that you are accepting its use. For more information please consult ourcookies policy