La Nau, escenari de la I Biennal de Teatre Universitari de la Xarxa Vives

 
Antígona. Universitat Pompeu Fabra.
‘Antígona’. Universitat Pompeu Fabra.

La Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València va acollir dimecres, dia 4 de juliol, des de les 17:30 hores, la I Biennal de Teatre Universitari de la Xarxa Vives. La mostra, interuniversitària i itinerant, es presenta en la seua primera edició sota el format d’una marató de teatre, caracteritzat per la representació de diverses obres, de curta durada, en una mateixa jornada. El repartiment d’actrius i actors amb què comptarà la Biennal són els grups de teatre de les universitats d’Alacant, Internacional de Catalunya, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra i València.

L’aposta per una programació variada que incloga noves propostes escèniques emergents és sens dubte un dels atractius d’aquesta primera edició de la Biennal,que va pujar el teló a les 17:30 hores, amb Assaig, Grup de Teatre de la Universitat de València i un fragment d’En defensa de la cultura 1937-2018. El director i dramaturg valencià Javier Sahuquillo homenatja, a través d’aquesta obra, el huitanta aniversari del II Congrés Internacional d’Escriptors en Defensa de la Cultura que va tindre lloc a València en plena guerra civil l’any 1937, i que va congregar més d’un centenar d’intel·lectuals internacionals al cap i casal, aleshores capital de la Segona República. 

L’Aula de Teatre de la Universitat d’Alacant va representar l’obra En defensa. Un concierto de despedida, de Lola Blasco, a les 18:15 hores. La dramaturga alacantina, Premi Nacional de Literatura Dramàtica 2016, pren com a referent les Tristia d’Ovidi i presenta una obra amb un fort component reflexiu, que aborda la incertesa i la frustració que viuen els joves marcats per la precarietat laboral, l’exili i l’acceptació de la mediocritat.

L’antiga Grècia va tenir el seu espai en la Biennal a partir de les 19 hores. L’Aula de Teatre de la Universitat Pompeu Fabra representarà Antígona, de Sòfocles, i va traslladar als nostres dies els eterns dilemes humans mereixedors d’una anàlisi actual, com ara l’oposició de la llei a la moral i la del seny als ideals.

A les 19:45 hores va ser el torn del Grup de Teatre de la Universitat Miguel Hernández d’Elx amb la funció Una mirada, un pensament, basada en poemes de Vicent Andrés Estellés. El director, Adán Rodríguez, ha emprés el repte de transformar la poesia en teatre amb aquest espectacle, que enarbora un cant antifeixista i una fuga a través del teatre i de la poesia que alterna les imatges de la repressió i de la desesperança amb les de l’amor i la dignitat humana.

Què és i què no és art és la pregunta que planteja el Grup de Teatre de la Universitat Internacional de Catalunya amb l’obra Quin Quadre!!!, que es va representar a La Nau a les 20:45 hores. L’obra, de redacció col·lectiva, transmet un missatge vital carregat de joventut, música i humor, que qüestiona el límits de la consideració artística en la societat.

Ja a les 21:30 hores, la marató de teatre va tancar el programa d’enguany amb l’obra Mary de Frankestein, una adaptació lliure de Frankenstein o el Prometeu modern, de la dramaturga britànica Mary Shelley. L’Aula de Teatre de la Universitat Politècnica de València va donar pas a la història d’un esguerro femení, creat per un monstre, i de nom Mary. Una història de solitud, desolació i la ira com a única forma de defendre la dignitat.

Aquesta primera edició de la Biennal també va servir per crear un espai de formació teatral. Així, els grups de teatre universitaris van compartir coneixements, experiències i es van formar a través de diferents tallers i cursos que s’organitzen en el marc de l’activitat. 

This website uses proprietary and third-party cookies for technical purposes, traffic analysis and to facilitate insertion of content in social networks on user request. If you continue to browse, we consider that you are accepting its use. For more information please consult ourcookies policy