La passió pels llibres prohibits, a debat a la Cañada Blanch

  • Press Office
  • September 19th, 2023
 
Detall d'una de les il·lustracions de l'exposició.
Detall d'una de les il·lustracions de l'exposició.

'Tras la cortina: la pasión por los libros prohibidos’ és el títol del col·loqui que aquest dimecres (20 de setembre) se celebra en la Fundació Cañada Blanch, amb motiu de l’exposició ‘Foc a la biblioteca’, que es pot visitar al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. El debat tindrà lloc en la seu de la Cañada Blanch (carrer de Jorge Juan, 4) a les 19 hores.

En l’acte participen Mónica Bolufer, catedràtica d’Història Moderna de la Universitat de València; Nicolás Bas Martín, comissari de l’Exposició; i Ester Alba, vicerectora de Cultura de la Universitat de València.

El diàleg ‘Tras la cortina: la pasión por los libros prohibidos’ gira entorn de l'exposició de la Biblioteca Històrica de la Universitat de València ‘Foc a la biblioteca’. Els llibres que van incendiar l’Europa de les Llums, que ens mostra l'enorme vigència del XVIII francés. Llibres de contingut polític, religiós i literari, alguns d’ells eròtics, que dialoguen amb les imatges, els gravats, però també amb les instantànies del fotògraf hispanofrancès Pedro Hernández, per a construir un relat amb un clar missatge: la prohibició genera fascinació.

Segons els organitzadors, el segle XVIII constitueix “la gènesi de les democràcies liberals modernes”. “I gran part d’aquesta contribució va ser possible gràcies a autors i llibres de la Il·lustració francesa, alguns d’ells poc coneguts, que es van convertir en les obres més llegides a l’Europa del moment”, indiquen. “Eren els best-sellers prohibits que van circular com la pólvora malgrat els intents de les autoritats civils i eclesiàstiques per impedir la seua edició i lectura. Una censura que, passats els segles, vam trobar cada vegada més en els nostres dies a través de la correcció política o de l’anomenada cultura de la cancel·lació”, afigen.

La Cañada Blanch és una fundació privada nascuda fa més de 50 anys gràcies al mecenatge pioner de Vicente Cañada Blanch. Des de les seues dues seus, a València i Londres, facilita l’accés a la cultura contemporània i a l’educació com a motor del canvi i del benestar. Perquè a més coneixement, la població té una opinió pública més sòlida, la qual cosa fa una societat lliure i democràtica. Entre les seues activitats podem trobar: diàlegs, trobades, col·loquis, concerts, exposicions, festivals, premis educatius i el Fòrum socioeconòmic Canyada Blanch, entre altres esdeveniments culturals.