La revista ‘Cuadernos de Geografía’’ ret homenatge al professor Joan F. Mateu amb una edició dedicada a la construcció del paisatge

  • Press Office
  • December 12nd, 2022
 
Dibuix de Joan F. Mateu
Dibuix de Joan F. Mateu

El número especial de la revista ‘Cuadernos de Geografía’ ret homenatge al catedràtic de Geografia Física de la Universitat de València, Joan F. Mateu Bellés, amb motiu de la seua jubilació després d'una llarga carrera acadèmica i investigadora desenvolupada a la Universitat de València. La presentació tindrà lloc aquest dilluns 12 de desembre a les 12 hores en la Facultat de Geografia i Història. Intervindran en l'acte Ana M. Camarasa, directora del Departament de Geografia; els editors i editores del número Emma Pérez-Chacón (ULPGC), Juan Antonio Marco Molina (UA), María José López (UV), Carles Sanchis (CVER-UPV-UV)) i el professor Joan F. Mateu Bellés.

Deixeble del catedràtic de la Universitat de València Viçenç M. Rosselló, el professor Mateu ha sigut i és referent de l'escola valenciana de geografia física. Destaquen les seues pioneres aportacions a la geografia espanyola en l'àmbit de la geomorfologia fluvial, l'estudi del risc d'inundacions i la geografia històrica, entre altres. Bona part de la seua investigació analitza els processos que formen els paisatges mediterranis. Els seus estudis emfatitzen les relacions de les societats humanes sobre el territori al llarg del temps amb una perspectiva holística que ha permés la reconstrucció de la història ambiental i la posada en valor dels paisatges valencians.

Amb el títol ‘La construcció del paisatge’, el volum que es presenta integra 39 articles científics que aborden la temàtica del paisatge des d'una perspectiva multidisciplinària i integradora. Constitueix un doble número estructurat en onze seccions: en la primera, s'inclouen dos articles a càrrec dels editors i editores que destaquen les aportacions del professor Mateu a la geografia espanyola i que descriuen els seus paisatges més estimats i estudiats; a continuació es presenten les seccions relatives a paisatges costaners, paisatges de l'aigua, agraris i urbans; també s'inclouen seccions dedicades a fonts literàries i arxivístiques, al paisatge i la vegetació, l'enginyeria, l'ordenació del territori i els riscos, l'acadèmia i l'activitat docent.

En total, han contribuït 71 investigadores i investigadors, tant de la Universitat de València com de diverses universitats espanyoles, que rendeixen tribut a l'obra del professor Mateu.

 

Link al número de la revista:

https://ojs.uv.es/index.php/CGUV/issue/view/1613/showToc