La Universitat de València impulsa una nova toxicologia sense animals amb el projecte europeu ONTOX

  • Experimental Hepatology Joint Unit (UVLAFE)
  • May 13th, 2025
 
Jose V. Castell Ripoll (UV) i Mathieu Vinken (coordinador consorci ASPIS)
El coordinador del consorci ASPIS, Mathieu Vinken (esquerra) i el professor emèrit de la UV i membre del Grup HEPEX, Jose V. Castell Ripoll (dreta)

La Unitat Mixta UV–Institut de Recerca Sanitària La Fe (IIS La Fe) d’Hepatologia Experimental ha acollit la trobada anual d’ONTOX, una iniciativa europea en la qual participa la Universitat de València i que en 2025 arribarà al seu quart any de desenvolupament, consolidant avanços cap a una toxicologia sense ús d’animals.

La Universitat de València, a través de la seua Unitat Mixta (UV- IIS La Fe) d’Hepatologia Experimental- Grup HEPEX, ha estat l'amfitriona de la trobada anual del projecte europeu ONTOX, en la qual participa activament. Aquesta iniciativa d'avantguarda, finançada per la Unió Europea, té com a objectiu un canvi de paradigma en l'avaluació del risc toxicològic de fàrmacs i productes químics, exclusivament mitjançant mètodes alternatius a l'ús d'animals. La reunió, celebrada els passats dies 23 i 24 d'abril, ha congregat a les principals persones representants del consorci (uns 50 investigadors i investigadores, de 15 països) i a l’equip assessor científic designat per la Comissió Europea per a valorar els progressos científics i definir les pròximes fases del projecte en el seu quart any de desenvolupament.

Un futur sense assajos amb animals, més a prop, gràcies a ONTOX

El projecte europeu ONTOX (Ontology-driven and Artificial Intelligence-based repeated dose toxicity testing of chemicals for next generation risk assessment) entra en el seu quart any amb l'objectiu ferm de transformar l'avaluació del risc toxicològic en humans sense recórrer a l'ús d'animals. Aquesta ambiciosa iniciativa promou canvis de paradigma i enfocaments innovadors basats en la modelització computacional, la biologia de sistemes, el coneixement estructurat per ontologies i l'ús de la intel·ligència artificial. “El principal propòsit d’ONTOX és oferir una estratègia genèrica per a predir els riscos d'efectes tòxics sistèmics per administració de dosis repetides, combinant noves metodologies amb una avaluació personalitzada de l'exposició”, explica el coordinador del consorci, el doctor Mathieu Vinken.

El projecte busca construir models capaços de simular processos biològics complexos —com la toxicitat hepàtica, renal o neurològica— a partir de l’ús de noves metodologies (NAMs), sistemes cel·lulars avançats com ara organoides o cultius humans, i anàlisis òmiques. En aquest context, la Universitat de València lidera, a través de la seua Unitat d’Hepatologia Experimental, els estudis clínics relacionats amb la colestasi i l’esteatosi hepàtica induïdes per fàrmacs. “La IA pot actuar com a copilot, donant suport a toxicòlegs i persones expertes en la predicció de possibles efectes adversos dels químics”, subratlla Vinken. El consorci, que agrupa socis de diferents àmbits —acadèmia, indústria, pimes i organismes reguladors—, també ha apostat per una estratègia de comunicació activa: vídeos, xarxes socials, publicacions científiques i participació en congressos per a acostar els resultats a la societat. “ONTOX contribueix a augmentar la seguretat química en humans sense necessitat d’utilitzar animals”, conclou el seu coordinador.

I en relació a la participació de la Unitat Mixta, el Dr. Mathieu va assenyalar: “La Unitat Mixta d'Investigació en Hepatología Experimental (HEPEX), integrada per personal docent-investigador tant del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UV com de l'Institut d'Investigació Sanitària de l'Hospital La Fe, posseeix una experiència única en el camp de la recerca de la hepatotoxicitat i aporta valors indispensables en el desenvolupament d'assajos in vitro per a avaluar la toxicitat hepàtica causada per compostos químics”.

Acadèmia per a Joves Investigadors, en el marc del consorci ASPIS

Enguany, l'esdeveniment ha comptat també amb la participació d'investigadors i investigadores dels projectes europeus complementaris RISKHUNTER i PRECISIONTOX. Junt a ONTOX, aquests tres projectes conformen el consorci ASPIS, que treballa de manera coordinada per a desenvolupar enfocaments més eficients i científicament avançats que substitueixin els assajos de toxicitat convencionals amb animals.

A més, el consorci ASPIS, a València, ha organitzat una nova edició de la seua Acadèmia per a Joves Investigadors, també organitzada per la Unitat Mixta. En aquesta ocasió, la formació s'ha dirigit cap a l'explotació de dades, amb èmfasis en la visualització i comunicació de resultats, clau per a una difusió eficaç del coneixement cap a diferents públics. Aquesta iniciativa reforça el compromís del consorci cap a una avaluació toxicològica més sostenible i innovadora, basada en l'excel·lència científica i l'ètica.

L'organització d'aquesta trobada evidencia el compromís actiu de la Universitat de València i de la seua Unitat Mixta de Hepatologia Experimental —integrada també en el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBEREHD) del Institut de Salut Carlos III— amb el desenvolupament d'una toxicologia moderna, basada en el coneixement científic més avançat i orientada a avaluar el risc per a la salut humana sense recórrer a l'ús d'animals.