La Universitat de València presenta tres Plans Directors a Aiora, Castelló de la Plana i Riba-roja del Túria

 
El Castell d'Aiora
El Castell d’Aiora.

El passat dimarts 5 de desembre, a les 12 hores, es presentà a Aiora el Pla Director de Turisme ‘Terres de Frontera: ruta senderista pels paisatges dels castells de les valls d’Aiora-Cofrents i Vinalopó’. Durant desembre es presenten altres dos Plans Directors de desenvolupament turístic: el dimarts 12, a Castelló de la Plana, sobre l’art rupestre en l’arc mediterrani; i el dimecres 20, a Riba-roja del Túria, sobre el Parc Natural del Túria.

El Saló del Ple de l'ajuntament d'Aiora va acollir el passat dimarts 5 de desembre, a les 12:00 hores, l'acte de presentació d'aquest Pla Director de Desenvolupament Territorial Turístic, en el qual van intervindre el secretari autonòmic de l'Agència València del Turisme, Francesc Colomer, l'alcalde d'Aiora, José Vicente Anaya, i el vicerector de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, Jorge Hermosilla.

Aquest projecte ha sigut dirigit pel professor Gregorio García, director del Màster en Direcció i Planificació del Turisme i investigador de l'Institut d'Economia Internacional. El Pla arreplega d'una banda l'atractiu cultural dels Castells de Frontera, tots ells declarats Béns d'Interès Cultural, situats en les valls d'Aiora‐Cofrents i el Vinalopó, i d'altra banda, l'atractiu paisatgístic de tots dos espais, a través del disseny d'una ruta senderista i cultural de quasi 500 quilòmetres que uneix 25 castells i palaus‐fortalesa i 25 poblacions. Així mateix, “és una aposta per la vertebració dels municipis de les 8 comarques de la Comunitat Valenciana per les quals discorre la ruta: la Vall d'Aiora-Cofrents, la Costera, la Vall d'Albaida, la Foia d'Alcoi, l'Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l’Alacantí i el Baix Vinalopó”, assegura Gregorio García.

El dimarts 12 de desembre, a les 13:00 hores, en la Casa dels Caragols de Castelló de la Plana, es presentà l'Anàlisi-diagnòstica del Pla Director de l'art rupestre en l'arc mediterrani com a valor cultural i turístic. Aquest projecte ha sigut dirigit per la investigadora del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga, Oreto García, que assenyala que l'art rupestre de l'arc Mediterrani de la Península Ibèrica “ofereix un gran potencial com a producte turístic cultural donada la riquesa i varietat dels conjunts documentats, unit a la seua àmplia implantació en l'àmbit valencià”. La Comunitat Valenciana és un dels territoris amb major riquesa en patrimoni prehistòric, en l'actualitat el nombre de jaciments ascendeix a 634, que inclouen les diferents expressions artístiques considerades (art Paleolític, Llevantí, Esquemàtic i Macroesquemàtic). “L'ampli repartiment territorial d'aquests enclavaments rupestres, que inclou localitzacions a Castelló, València i Alacant, i la seua ubicació en abrics rocosos situats en entorns naturals d'indubtable atractiu mediambiental, reforcen el seu interès com a reclam turístic”, sentencià la directora del projecte.

Es Castell de Riba-roja de Túria albergarà el dimecres 20 desembre, a les 12:00 hores, la presentació del Pla Director Territorial Turístic del Parc Natural del Túria. Elaborat pels professors de la Facultat d'Economia Clara Martínez i José Nácher, el Pla es basa en l'indiscutible valor patrimonial del riu Túria i del seu Parc Natural per a la qualitat de vida i posicionament global de l'Àrea Metropolitana de València; d'igual manera, es recolza en la incipient mobilització favorable dels actors públics implicats. “Proposa millorar les condicions d'ús i recuperar el valor social per a la població local i, a partir d'ací, animar l’empreniment d'oci, educatiu i turístic i connectar l'oferta a Turisme València”, explica el professor i codirector del projecte Nácher, i afig que el Pla defineix “fins a quatre projectes pilot per a mobilitzar social i econòmicament als actors del territori com a prèvia condició al seu posicionament turístic”.

Aquests Plans Directors es desenvolupen en el marc del conveni de col·laboració subscrit entre l'Agència Valenciana de Turisme i el Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, que pretenen contribuir al foment de la recerca i la innovació en el sector turístic valencià.

This website uses proprietary and third-party cookies for technical purposes, traffic analysis and to facilitate insertion of content in social networks on user request. If you continue to browse, we consider that you are accepting its use. For more information please consult ourcookies policy