La Universitat esdevé la seu de les VIII Jornades de Còmic de València a La Nau

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Society
  • September 30th, 2019
 
Imagen de la noticia

Les VIII Jornades de Còmic de València van celebrar-se del 27 al 29 de setembre al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. Aquesta ja veterana cita del còmic de la ciutat de València, organitzada per l’Associació Valenciana del Còmic, s’alia enguany amb l’Aula del Còmic de la Universitat de València i la Càtedra d’Estudis del Còmic Fundació SM-Universitat de València per potenciar les seues activitats i programa, que busca convertir la divulgació del nové art en autèntica celebració festiva del còmic, amb una àmplia representació d’editorials i llibreries i, fonamentalment, d’autors i autores de còmic.

Una cita que es va obrir amb el cartell realitzat per Natacha Bustos, autora convidada de la passada edició i reconeguda per la seua novel·la gràfica Chernóbil. La zona i el seu treball en sèries de Marvel  com Moon Girl & Devil Dinosaur o Spider-Woman.

Les jornades van tenir una àmplia llista de convidats, que van parlar del seu treball i signaren obra. Entre els autors i autores convidats: Juanjo Cuerda, Manel Fontdevila, Borja González, Núria Tamarit, MacDiego, Xulia Vicente, Juanfer Briones, Soy Cardo, Paco Zarco i Fran Mengual, entre altres.

Les Jornades del Còmic tingueren la col·laboració de Fundació Divina Pastora, l’Ajuntament  de València, la Biblioteca Valenciana, la Generalitat Valenciana i Còmic de Col·lecció.

Xarrades, tallers i una exposició

Durant els tres dies de jornades es desenvoluparen un ampli programa d’activitats, amb col·loquis i trobades amb els autors convidats i xarrades monogràfiques sobre diferents temes, com la traducció en el còmic. Com és habitual, es feren tallers per als més petits, a càrrec de Dialoga2, que realitza tallers infantils per a xiquets i xiquetes en què es fomenta el gust per la lectura i la creativitat, i Equipo Tebeo, que educa en el fantàstic món de la historieta, acostant els xiquets a aquest món fantàstic a través de la màgia del novè art. A més, els responsables del festival Tenderete feren un taller de creació de fanzins, on es va conéixer com és el procés de creació d’aquesta publicació amateur i les eines necessàries per crear-la, produir-la i distribuir-la.

A més, la Sala Oberta del Centre Cultural La Nau acollí l’exposició ‘Àvies, inventores i vampires’, que acosta a l’obra de tres autors valencians i mostra la realitat i actualitat del còmic valencià, amb un potencial impressionant que es confirma dia a dia. Ana Penyas (València, 1987), Premi Nacional del Còmic 2018, presenta els originals de la seua guardonada obra Estamos todas bien; Ángel Muñoz (Quart de Poblet, 1978) és el dibuixant d’Objetivo Hedy Lamarr, realitzat juntament amb  Ricardo Vilbor  i Abel Pajares, de la qual es presenta també una selecció d’originals. Finalment, el dibuixant Juanjo Cuerda (Quart de Poblet, 1978) mostra el procés creatiu del còmic infantil Cecilia Van Helsing. La dieta del vampiro, realitzat sobre guions de Julio Serrano.

Sobre els artistes convidats

Juanjo Cuerda és un autor valencià que ha treballat en la revista El Jueves des del 2011, de la qual va arribar a ser membre del consell de redacció. Il·lustra els llibres infantils de  Cecilia Van Helsing, amb guions de Julio Serrano, també conegut com Don Julio, autor de Deshechos Históricos, publicat prèviament en les pàgines d’El Jueves, on també publica Pornopedia.

Manel Fontdevila va començar publicant les seues historietes en El Víbora, Makoki o Cairo, i va treballar en El Jueves des del 1993, amb sèries com Para ti que eres joven i La parejita; va ser director de la revista entre 2000 i 2004. El seu àlbum Súper puta és publicat el 2007 per Glenat. El 2014 abandona El Jueves per una portada censurada i  juntament amb altres dibuixants forma la revista digital Orgullo y Satisfacción. Actualment col·labora en el diari Ara.

Borja González és il·lustrador i autor de còmics. Es va donar a conèixer amb La Reina Orquídea, que va tenir un gran reconeixement. El seu primer treball llarg va ser The  Black Holes, que s’ha publicat fins i tot a França a través de Dargaud.

Núria Tamarit va guanyar la primera edició del Premi València de Novel·la Gràfica per Dos monedas. Anteriorment s’havia donat a conèixer en el fanzín Nimio i va publicar al costat de Xulia Vicente les novel·les gràfiques Duerme pueblo i Anna Dedalus. El misterio de la mansión quemada.

Xulia Vicente és il·lustradora i autora de còmics. Va publicar en el fanzín Sacoponcho i ha col·laborat també amb Arròs negre o Jot Down. Ha publicat juntament amb Núria Tamarit Duerme pueblo i Anna Dedalus. El misterio de la mansióm quemada. Actualment ha dibuixat Ari, cazador de dragones i Ira, jinete de dragones.

Juanfer Briones, més conegut per la seua saga El Último Templario, va donar els primers passos en el còmic publicant en l’Editorial Valenciana, més concretament en la revista dedicada al terror SOS. Resident a Barbastre, ha dedicat el còmic Amantes. La leyenda de Teruel a la tradició dels famosos amants de Terol. Alerta Becquer és el seu treball més recent, publicat per GP Ediciones.

Soy Cardo és l’alter ego d’Ana Macías, valenciana resident a Madrid, que ha publicat Mierda, otra vez tú i Las segundas partes dan asco, dues obres en què presenta historietes sobre relacions sexuals, crítiques al postureig i humor escatològic. Participa en el programa La hora Yutuber de Vodafone Yu.

MacDiego (dissenyador, il·lustrador, editor, comissari d’exposicions, tertulià radiofònic) presentarà la seua autobiografia La vida es breve, ¿desperdíciala!, amb la qual no deixarà a ningú indiferent.

Guillermo Mogorrón va estudiar a la Universitat Complutense de Madrid. Va començar treballant en pel·lícules d’animació com El Cid o Nocturna i ha treballat per a Marvel  en sèries com a X-Men o Xtreme X-Men.

El valencià Rubén Gil ha il·lustrat la mini sèrie La llamada del bosque de los suicidas, amb guió de Desiré Bressend per al segell Amigo Comics, i anteriorment havia publicar en diversos números de la revista El Arca de las Historietas. En la col·lecció Paper Cru va aparèixer Qué vas a hacer ahora?, amb guió de M.A. Giner.

Saxífono és el títol del fanzín realitzat per Josep Rural i Amelia Navarro, que ha obtingut el premi al millor fanzín al Saló del Còmic de Barcelona 2019. Entre els autors que hi ha col·laborat hi ha Adrián Bago, Pau Valls o Laura Pérez.

Alta tensió és el nou projecte de Pablo Herranz, editor en Desfiladero Ediciones. El primer número ha eixit aquest passat mes de maig i hi col·labora la il·lustradora Luna Pan. També és el creador de la revista infantil Xiulit.

L’autor valencià Luis NCT va estudiar Belles Arts a València. L’any 2012 publica amb EDT la seua primera novel·la gràfica, Sleepers, premi del públic al Saló del Còmic de Barcelona. Amb Astiberri publica la seua segona obra llarga, Wahcommo, el 2018.

Ángel Muñoz ha publicat recentment Objectivo Hedy Lamarr, amb Grafito Editorial, però el seu primer treball va ser La traición sabe a oro negro, amb Aleta Ediciones. Després va publicar Rapide! i Solo los muertos no hablan, amb la desapareguda Edicions  de Ponent.

José Fonollosa és l’autor de paròdies en còmic com Los muertos revivientes, Los   Vengatas o Parodia de Tronos, però va començar en la revista infantil Camacuc. Altres còmics seus són Billy Bob, Sebastian Lefou, El viaje de Darwin i la seua saga sobre gats Miau, Más Miau i Guía gatuna, a més del recent Perros vs Gatos i Vampi, amb Grafito Editorial.

Paco Zarco és llicenciat en Belles Arts i director de l’escola de còmic Top Hat. Va començar publicant el còmic Peritonitis, en Boxx Press, i l’autoeditat Klatto, a més d’aparèixer en els còmics col·lectius Valentía, De Muerte, 17 historietas de terror oriental i Refugiados. Viñetas solidarias, així com en les revistes Krazy Comics, Cthulhu o El Arca de las Historietas. El seu pròxim treball, amb guió de Quim  Bou, el publicarà Grafito Editorial.

Creador del webcòmic Vaya juventud!, El Flors és un pintorastre tot terreny. Des del seu un altre webcòmic Pintamonas ha anat publicant en paper amb diverses editorials com Random House (Hamza), Amigo Comic (Tales of Rogues!), la revista infantil Xiulit i ara amb Dibbuks (Dealer, Dog Days). Nominat diverses vegades a millor webcòmic nacional i jove futur del còmic, El Flors s’ha criat davant de la TV i això es nota en el seu estil cartoon animat.

Martín López Lam és dibuixant i editor en Ediciones Valentes, a més d’un dels fundadors de Tenderete, festival d’autoedició gràfica. Ha publicat obres com Parte de todo esto o Sirio i és el guanyador de l’actual premi Fnac- Salamandra Graphic per El año de la rata.

Jaume Pallardó ha realitzat il·lustracions per a llibres de text i portades de discos, és el creador del fanzín El fin del régimen de Pletzy Gladz, Color carne i ha publicat recentment la novel·la gràfica en dues parts La Muerte Rosa.

Fran Mengual, dibuixant i il·lustrador valencià, és el guanyador per Lobomalo del Premio de Novela Gráfica Gobierno de Cantabria 2018. A més, és creador de fanzíns com In Heaven i Niñoperro, el estraño sueño de una madre.

More information: