La Universitat lliura els VII Premis Manuel Castillo d’investigació i periodisme per la pau i la cooperació

  • July 6th, 2016
 
VII Premis Manuel Castillo

La Universitat de València lliura el pròxim dimarts, 12 de juliol, els Premis Manuel Castillo 2015 d’investigació i periodisme per la pau la cooperació al desenvolupament humà, en un acte que tindrà lloc a l’Aula Magna de La Nau, a les 13 hores. El guanyador en la modalitat de recerca ha estat el catedràtic de la Universitat de València Luis Miguel Lázaro i en la categoria de periodisme, el documental ‘La crisis del agua’ de RTVE.

L’acte estarà presidit pel rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, a qui acompanyaran en la taula el director general de Cooperació i Solidaritat, Federico Buyolo; el representant del Llegat Manuel Castillo, José María Álvarez-Coque; i el president de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, Fernando Contreras.

Enguany, els guardons inclouen una nova categoria, ‘Iniciatives Lluís Vives’ de cooperació al desenvolupament de la Universitat de València, la qual ha estat concedida a Francisca Ginés, guanyadora de la primera Beca Manuel Castillo l’any 1996 i responsable d’InfoSud, el centre documental de l’Àrea de Cooperació de la Fundació General de la Universitat de València, durant més d’una dècada; a l’Associació ACMAS, col·lectiu estudiantil que, des de fa tres anys, treballa pels drets humans, la cooperació i la promoció de la salut i l’educació arreu el món; i al professor Javier García Gómez, en l’apartat de Professorat i Investigació, per la seua iniciativa en projectes de cooperació a les comunitats nadives amazòniques de l’Alto Cumbaza, al Perú.

En reconeixement a la seua trajectòria institucional, la Iniciativa Lluís Vives ha estat per al professor Joaquín García Roca, doctor en Sociologia, professor de la Universitat de València, professor convidat d’Universitats Centreamericanes (UES, UCA) i doctor ‘honoris causa’ per la Universidad Bolivariana de Xile. El treball de García Roca està àmpliament reconegut en el camp de la solidaritat, el voluntariat, el Tercer Sector, els moviments socials, la immigració i la cooperació internacional al desenvolupament. Ha promogut associacions de voluntariat en l’àmbit de la infància i de la joventut, de la família i de la cooperació internacional. També ha dirigit diversos màsters i estudis per a la integració especialitzats en l’àmbit de la cooperació i el desenvolupament humà, i la seua obra es troba en nombroses publicacions de prestigi. Tanmateix el Jurat ha valorat especialment la seua immensa tasca com a creador i director al front del Col·legi Major La Coma.

Monografies i reportatge periodístic
En la modalitat de Monografia Universitària de Recerca Publicada (dotada amb 3.200 euros) s’ha atorgat un premi ‘ex aequo’ als professors Luis Miguel Lázaro, de la Universitat de València, i José Miguel Corberá, de la Universitat Internacional Valenciana (VIU).

El treball de Luis Miguel Lázaro, catedràtic de l’Àrea de Teoria i Història de l’Educació de la Universitat de València, correspon al capítol ‘Child’s Rights and Preschool Education in Latin America. Progress, limitations and challenges’, publicat en el llibre ‘Educational Internationalisation’, J. Olson et al. (Eds.). Es tracta d’una anàlisi de la situació de l’educació de la primera infància a Amèrica Llatina des de l’enfocament teòric dels Drets del Xiquet arreplegats en la Convenció del 1989. Aquesta és “una etapa crucial per a pal·liar la cristalització de la desigualtat en el desenvolupament de l’etapa escolar posterior vinculada a l’origen social, ètnic o geogràfic”, assenyala l’autor.

D’altra banda, el treball de José Miguel Corberá, coordinador del Màster d’Advocacia i professor de Dret Privat de la VIU, és un article científic que aprofundeix i analitza la relació entre la propietat intel·lectual i el creixement econòmic als països en vies de desenvolupament.

En la modalitat de Reportatge Periodístic Emés, dotada amb 2.000 euros, ha estat premiat el documental titulat ‘La crisis del agua’, emés en el programa de RTVE ‘En Portada’ i realitzat per la periodista Alicia Gómez i el càmera Miguel Ángel Viñas. Aquest treball periodístic és una anàlisi dels desafiaments per a garantir aigua a tota la població mundial. “Hi ha aigua per a tots, però està mal repartida i contaminada”, afirmen els autors. Aquest reportatge documental revela que el problema de l’aigua al món no té el seu origen en la superpoblació, sinó en la gestió. L’aigua és un dret universal i, en canvi, ‘La crisis del agua’ mostra com moren cada any dos milions de persones per malalties derivades per la falta d’aigua potable.

Per últim, l’estudianta Laia Mas, llicenciada en Periodisme per la Universitat de València, ha estat la guanyadora de la modalitat de Monografia Universitària Inèdita de Recerca, consistent en un treball de recerca universitari inèdit que serà publicat en la revista especialitzada ‘EDHC-Quaderns electrònics sobre cooperació i desenvolupament humà’, sense dotació econòmica.

El treball de Laia Mas, titulat ‘La comunicación como herramienta para el empoderamiento de la juventud. Estudio de caso del proyecto Voceros de la Asociación Renacimiento en Guatemala’, és un article que parteix del Treball de Fi de Màster presentat al Màster de Cooperació al Desenvolupament, Gestió Pública i de les ONG de la Universitat de Granada el passat mes de setembre. Està realitzat durant l’estada de dos mesos a Guatemala en l’estiu de 2015, durant la qual la investigadora va treballar amb els protagonistes d’un projecte de comunicació al desenvolupament, concepte que conjumina les dues àrees d’interés de la investigadora. Com a resultat, Mas ha pogut comprovar que els processos comunicatius ajuden a que la joventut s’apodere, sempre que aquests processos seguisquen els patrons de desenvolupament i el canvi social, i siguen participatius, actius, horitzontals i inclusius.

Els Premis Manuel Castillo, d’abast estatal i de caràcter anual, compten amb la col·laboració de la Xarxa Espanyola d’Estudis sobre el Desenvolupament (REEDES) -sent un dels seus integrants membre del jurat-. Pretenen així reconèixer i difondre els resultats de més interés per a la societat espanyola sobre la cooperació internacional, la pau i la seua contribució al desenvolupament humà i sostenible dels pobles en el món.