La Universitat obri el seu curs acadèmic amb un acte institucional al Claustre

  • Office of the Principal
  • September 10th, 2021
 

Com cada any, la Universitat ha celebrat l’acte d’obertura de curs al seu edifici històric, comptant amb una ampla representació de la societat valenciana. En l’acte institucional, celebrat amb mesures de prevenció contra la COVID-19, han intervingut la secretària general de la Universitat, el vicerector d’investigació, la Consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, i la rectora de la Universitat.

El curs acadèmic s’obri a la Universitat de València, tradicionalment, amb un solemne acte acadèmic al Paranimf de l’històric edifici del carrer de La Nau. L’any passat, motivat per la pandèmia per COVID-19, la Universitat ja va modificar el format de la cerimònia per tal d’adaptar-la a un acte institucional al Claustre de la Universitat.

Pot consultar el discurs de la rectora seguint aquest enllaç.

 

Una àmplia representació de la societat i de les universitats valencianes

Enguany s’ha celebrat aquest acte institucional també al Claustre, amb un aforament adaptat a les disposicions de les autoritats de salut pública, comptant amb una àmplia representació de la comunitat universitària i, també, de la societat valenciana.

Així, entre d’altres, han estat presents la delegada i el sotsdelegat del govern a la Comunitat Valenciana, la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana i la Fiscal Superior de València, els alcaldes de Burjassot i Ontinyent, l’alcaldessa d’Anna, la vicepresidenta de la Diputació de València i tinentes d’alcalde dels ajuntaments de València i Gandia, les principals autoritats militars i policials a la nostra Comunitat,  l’expresident de la Generalitat Joan Lerma, la diputada Ana Botella, els síndics dels grups Ciudadanos i Vox, els presidents del Consell Jurídic Consultiu i del Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana, Carlos Alfonso, els secretaris generals d’UGT-PV i CCOO-PV, la presidenta de la Confederació Empresarial Valenciana i representants de les reials acadèmies valencianes i de les universitats públiques valencianes i les universitats Cardenal Herrera-CEU, Catòlica i Europea de València, i VIU.

Sota la presidència de la rectora, Maria Vicenta Mestre, acompanyada pel president de Les Corts Valencianes, Enric Morera, pel rector de la Universitat Politècnica de València, la rectora de la Universitat Jaume I de Castelló i la secretària general de la Universitat de València

Una nodrida representació de la Universitat de València ha estat present en l’acte, amb totes i tots els degans i deganes de les Facultats i director de l’ETSE, directores i directors d’instituts d’investigació i de departaments, directores i directors i caps de serveis universitaris, així com el coordinador de l’Assemblea General d’Estudiants.

 

Una Universitat líder en recerca, docència i primera d’Europa en mobilitat

En l’acte d’obertura de curs acadèmic, com és tradicional, la secretària general de la Universitat, Maria Elena Olmos, ha presentat un extracte de la memòria del curs acadèmic passat, marcat per la pandèmia per COVID-19, en el qual, malgrat tot, la Universitat de València continua situant-se com una institució de referència tant en les dimensions investigadora i de transferència de coneixement, com docent, esportiva i cultural.

La secretària general ha recordat, també, que som la primera universitat d’Europa en recepció d’estudiants Erasmus, i també la primera universitat en nombre d’estudiants amb diversitat funcional.

També ha intervingut, com a vicerector d’Investigació i responsable COVID de la Universitat de València, el professor Carlos Hermenegildo, qui ha destacat les principals línies de recerca en COVID que es treballen a la Universitat de València, tant en investigacions directes amb el virus, els seus aspectes clínics, diagnòstics i de tractament, i també com a universitat generalista, en les àrees de ciències socials i humans, amb l’anàlisi de l’impacte en la societat i l’economia, en el benestar i en les dimensions legals i informatives de la crisi per COVID-19.

Tant la secretària general com el vicerector d’Investigació i la rectora han destacat l’important procés de vacunació de l’estudiantat Erasmus outgoing i de programes internacionals que es va realitzar a la Facultat d’Infermeria i Podologia de la Universitat de València en col·laboració amb la Generalitat.

 

La transferència de coneixement, clau del canvi de model productiu valencià

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital s’ha referit en la seua intervenció, en nom del govern valencià, a la importància del sistema universitari com a enfortidor de la democràcia, i ha remarcat que la situació econòmica de les famílies no pot suposar un entrebanc en l’accés a l’ensenyament universitari. Així ha agraït la col·laboració del sistema universitari en la política de beques de la Generalitat, destacant que vora el 45% de l’estudiantat valencià compta amb una beca del govern valencià.

En el seu discurs la consellera també s’ha referit a la importància de les universitats en el canvi de model productiu valencià a través de les activitats de transferència de coneixement.

En eixe sentit, la consellera ha informat que es continua treballant en un model de finançament del sistema universitari públic, i ha agraït el treball de les universitats valencianes.

 

Agraïment al PDI, PAS i estudiants de la UV, i el valor de la cogovernança

La rectora de la Universitat de València, en la seua intervenció, ha agraït l’important treball i dedicació de la comunitat universitària.

Ho ha fet tant pel seu treball quotidià, que ens situa entre les cent primeres universitats d’Europa, com la primera en recepció d’estudiants Erasmus de tota Europa, i com una de les primeres universitats en els rànquings a nivell estatal, com per l’important treball realitzat en aquests temps marcats per la pandèmia per COVID-19.

En contraposició a la presentació de l’avantprojecte de llei de reforma del sistema universitari, LOSU, aprovat pel govern sense un procés de diàleg, la rectora de la Universitat de València ha destacat la important tasca de cogovernança que s’ha dut a terme a la Universitat de València entre el rectorat i les facultats i escola, i amb un procés de diàleg amb el moviment estudiantil per encarar la crisi per COVID-19.

La rectora Maria Vicenta Mestre també ha destacat la importància de la recuperació de la presencialitat, especialment quan hi ha estudiantes i estudiants que començaran el tercer curs sense haver passat un any complet amb docència plenament presencial.

 

La reclamació d’un model de finançament universitari i de signatura del conveni col·lectiu

En la seua intervenció la rectora ha reclamat al govern valencià el desenvolupament d’un model de finançament del sistema universitari públic valencià que, des del diàleg i el consens amb les universitats públiques, permeta exercir l’autonomia universitària amb recursos suficients distribuïts equitativament. Així, la rectora ha recordat que el govern sap que s’ha de retornar, almenys, al nivell de finançament previs a la crisi financera i econòmica de fa una dècada.

La rectora també ha reclamat al govern valencià la signatura del conveni col·lectiu acordat amb els sindicats, universitats i Generalitat que permetrà disposar de noves figures contractuals i llocs de treball més estables i millor retribuïts, tant en el cas de la docència com en el de la investigació universitària.

La taxa de reposició ha condicionat enormement l’evolució de les plantilles, tant del Personal Docent i Investigador i, especialment del Personal d’Administració i Serveis. Per això la rectora ha reclamat també la seua supressió.

 

Estabilització del professorat i inversions en infraestructures

Malgrat que la subvenció de la Generalitat Valenciana cobreix sols les despeses de personal de la Universitat de València, la rectora ha destacat els acords adoptats recentment pel Consell de Govern de la Universitat que permetran l’estabilització de professorat abans de la finalització del seu període contractual.

En la seua intervenció la rectora també ha destacat les inversions que, tot i la situació financera actual, permetran millorar els equipaments científics de la Universitat.

Així, la rectora ha recordat que la nostra Universitat disposa del tercer major supercomputador d’Espanya, al nostre Centre de Procés de Dades.

Entre les infraestructures que la rectora ha anunciat es troben el Centre d’Innovació i la incubadora d’alta tecnologia en AgroFood i un edifici per a instituts d’investigació dels campus de Blasco Ibáñez i Tarongers.

La rectora ha destacat l’àmplia oferta d’estudis de la Universitat de València, i ha anunciat el compromís en el desenvolupament de noves infraestructures al servei de la docència, com el Centre de Simulació Interdisciplinar en Ciènces de la Salut i els nous laboratoris i sala de cates a la Facultat de Farmàcia que començarà a operar aquest curs.

Junt a aquestes infraestructures, les obres a les facultats de Ciències Biològiques i Física, el laboratori de criminalística i LegalLab de la Facultat de Dret, l’espai d'emprenedoria a la Facultat d’Economia i un nou aulari al Campus de Tarongers.

A més, la rectora ha recordat que ja s’han iniciat les obres de rehabilitació de l’edifici de l’antic Col·legi Major Lluís vives, futur Espai Vives de serveis a estudiantes i estudiants.

I, també, ha anunciat els treballs de construcció d’una piscina de la Universitat de València al campus de Blasco Ibáñez.