La Universitat presenta els set projectes guardonats en la IV edició d’Activa Cultura
- Office of the Vice-Principal for Culture and Society
- May 6th, 2025

El Centre Cultural de la Universitat de València ha acollit la presentació dels set projectes guanyadors de la quarta edició del programa ‘Activa Cultura’. L’acte ha comptat amb la participació de la vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Ester Alba, i la coordinadora d’iniciatives d’Activa Cultura de la UV, María Ángeles Pérez.
La vicerectora Ester Alba ha manifestat sentir-se molt orgullosa i satisfeta amb aquesta iniciativa fa valdre la participació cultural de l’alumnat universitari, que té l’oportunitat de gaudir a través de l’experiència d’aprenentatge que suposa posar en marxa aquests projectes.
Per la seua part, María Ángeles Pérez ha destacat l’originalitat i diversitat dels projectes presentats, que mostren l’activisme cultural de joves universitaris.
En aquesta present edició s’han seleccionat set projectes: ‘Visions de València’, ‘Posada en valor de dos anells arqueològics islàmics: història, conservació i difusió’, ‘Vinaròs.JPG’, ‘Escriptura creativa’, ‘Simulació parlamentària: Autonomíza’t, ‘Imaginar nous mons a través de les arts: de la distopia climàtica a la utopia comunitària’ i ‘Jesús Císcar, passejant, fotografiar l’ordinari, insuflar aire’.
Tots aquests treballs han estat fets per estudiants de la Universitat de València, que cursen estudis oficials o propis de grau, màster o doctorat i s’exposaran en qualsevol espai de la institució acadèmica durant 2025. En total es destinaran més d’11.000 euros.
La comissió avaluadora ha estat formada per Marcos Durá, delegat estudiant de la Universitat de València; Mª Ángeles Pérez, cap d’Iniciatives d’Activa Cultura; i els tècnics de la UV, Norberto Piqueras i Salvador Bahilo.
En la quarta edició d’Activa Cultura, han concorregut un total de 18 projectes presentats per estudiants de títols oficials i propis de la Universitat de València.
Projectes guanyadors
‘Visions de València’, dirigit per Laura Sofía Díaz Gutiérrez i Martín Ariel Ciochini de Falco, tots dos alumnes del Màster en Gestió Cultural de la Universitat de València. El projecte, que va sorgir quan es va produir la dana, consisteix en la realització d’un taller de collages on els participants il·lustren visions úniques i personals de València. Finalitzat el taller, es mostraran els treballs en una exposició que mostrarà la solidaritat i resiliència després de la dana.
‘Posada en valor de dos anells arqueològics islàmics: història, conservació i difusió’, una activitat que té com a objectiu sensibilitzar sobre la importància de protegir i conéixer el nostre passat. El projecte està a càrrec d’Ana Cristina Martínez Barberá, alumna del màster de Patrimoni Cultural, i es basa en la conservació i posada en valor de 2 anells arqueològics islàmics mitjançant una conferència/seminari i exposició.
Paula Moliner Brau, estudiant del grau d’Història de l’Art, ha presentat ‘Vinaròs.JPG’, una exposició fotogràfica amb metodologia participativa a través de les fotos de la gent del poble per a mostrar la transformació urbanística i social que ha viscut Vinaròs amb el pas del temps.
‘Escriptura creativa’, dirigit per Aisha Yassin, graduada en Filologia Anglesa per la Universidad de Haifa i actualment cursa el quart any del grau de Medicina a la Universitat de València. A través de tres tallers, aquest projecte pretén emprar l’escriptura com a eina per a promoure l’autoconeixement i l’autocura entre estudiants de medicina, residents, metges i professors de la Facultat de Medicina a través de la reflexió, el pensament crític i la lectura col·lectiva.
Un altre projecte és ‘Simulació parlamentària: Autonomiza’t’, creat pel Club de Debat Universitari de València (CDUV), una associació juvenil universitària dedicada a la formació en oratòria, pensament crític i argumentació. Format per estudiants del campus dels Tarongers organitzen regularment activitats de debat i participació activa de la joventut. ‘Autonomiza’t’, és una simulació parlamentària en la qual estudiants representen a òrgans institucionals per a fomentar habilitats de negociació, lideratge i consciència política, debatent sobre medi ambient, immigració i model territorial i altres qüestions de l’actualitat social, política i econòmica.
Sara Sánchez Nistal i Marina Galán Romero-Valdespino han estat guardonades amb ‘Imaginar nous mons a través de les arts: de la distopia climàtica a la utopia comunitària’, un projecte que proposa un cicle de converses i tallers interdisciplinaris, des de la filosofia, l’art i la literatura, per a explorar com crear col·lectivament futurs més sostenibles, habitables i justos.
Sara Sánchez és estudiant en la Universitat de València del màster d’Estudis Hispànics Avançats; màster en Gestió Cultural per la Universidad Carlos III de Madrid i graduada en Filologia Hispànica per la Universidad Complutense de Madrid.
Marina Galán és estudiant en la Universitat de València del màster de Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional; graduada en Dret i Filosofia per la Universidad Complutense de Madrid.
Finalment, ‘Jesús Císcar, passejant. Fotografiar l’ordinari, insuflar-li aire’ de Natalia Polo Chocano, doctoranda en el departament d’Història de l’Art de la Universitat de València, on forma part del grup de recerca VALuART. La mostra sobre aquest fotògraf valencià que ha treballat casi 30 anys en EL PAÍS, posa en valor la seua trajectòria i reuneix unes 40 instantànies en blanc i negre que evoquen l’estètica de la fotografia analògica i, sense artificis, sobre la ciutat de València, els seus carrers i habitants.
File in: Cultura , Participació