La Universitat presenta un llibre sobre la desaparició d’una obra del segle XV, trobada recentment

  • Press Office
  • January 19th, 2024
 
Sala Duc de Calàbria
Sala Duc de Calàbria

La Biblioteca Històrica de la Universitat de València presenta aquest dimarts 23 de gener el llibre de Francisco M. Gimeno Blay, «Desaparecido. El azaroso viaje del Liber Augustalis». Serà a les 18 hores a la Sala Duc de Calàbria al Centre Cultural La Nau. L’obra datada en el segle XV va desaparèixer de la Biblioteca Històrica de la Universitat de València l’any 1940 i ha sigut trobada huitanta-tres anys després en la Biblioteca del Palau de Peralada.

En l’acte intervindran la directora del Servei de Biblioteques i Documentació de la Universitat de València, Cristina Tomás Martínez; la directora de PUV, Teresa Ferrer Valls; i l’autor, Francisco M. Gimeno Blay.

Gimeno Blay, catedràtic d’Història Medieval i Ciències i Tècniques Historiogràfiques de la Universitat de València, du a terme un estudi exhaustiu que permet conéixer la història sobre la desaparició d’un manuscrit que es custodiava a la biblioteca universitària de València des de 1837 després de la desamortització de Mendizábal. El 26 de novembre de 1940 es denunciava la desaparició del manuscrit Liber Augustalis, les constitucions de l’emperador Frederic II (1194-1250) per al regne de Sicília. Un còdex preat que havia format part de la biblioteca dels reis d’Aragó a Nàpols, on l’excepcional cal·lígraf Petrus Hippolytus Lunensis el va copiar en la segona meitat del segle xv. Ara, després de huitanta-tres anys des de la seua desaparició, se l’ha pogut localitzar en la Biblioteca del Palau de Peralada.

Encara que no ha sigut possible conéixer les circumstàncies exactes de la seua desaparició, el treball ha permés reconstruir l’atzarós i fascinant viatge recorregut pel Liber Augustalis al llarg de quasi sis segles entre Nàpols, València i Peralada.

Aquest llibre és el primer número de la sèrie «Inutilitas librorum». La sèrie, fruit de la col·laboració entre la Biblioteca Històrica i Publicacions de la Universitat de València (PUV), està inclosa en la col·lecció institucional Cinc Segles i compta amb un consell assessor integrat per professionals i investigadors i investigadores de reconegut prestigi internacional.