Mª Victoria del Barrio rep la Medalla de la Universitat per la seua contribució a la creació de la Facultat de Psicologia de la UV

  • Office of the Principal
  • January 28th, 2019
 

La doctora en Psicologia per la Universitat de València, Mª Victoria del Barrio, després de l'acord del Consell de Govern de la UV el 10 de juliol de 2018, ha rebut la Medalla de la Universitat per la seua contribució a la creació de la Facultat de Psicologia de la UV així com del Col·legi Oficial de Psicologia de València, a la generació de línies d'activitat de psicologia aplicada i la investigació en problemes infantils així com l'inici del programa de pràctiques externes de les i els estudiants de Psicologia.

Medalla UV
Foto: Miguel Lorenzo

L’acte s’ha celebrat al Paranimf de l’edifici històric de La Nau i ha estat presidit per la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, acompanyada per la vicerectora d’Estudis i Política Lingüística, Isabel Vázquez, i per la secretaria general de la Universitat, Mª Elena Olmos. Així mateix, han assistit nombrosos membres del Consell de Direcció i degans i deganes de diverses Facultats i centres universitaris.

Al seu discurs, la doctora Mª Victòria del Barrio ha defensat la utilitat de la psicologia aplicada afirmant que 'el psicòleg que estudie als xiquets ha de ser un investigador "a peu de carrer", que visca i conega aquest món. No pot ser un psicòleg "de butaca", com deien al segle XIX '.

Del Barrio també ha recordat el seu pas per la Facultat de Psicologia de la UV, destacant que ‘hui en dia presta una enorme dedicació a la Psicologia Infantil i ha generat una producció científica impactant. M'encantaria pensar que vaig posar un primer gra de sorra en l'interès sobre aquest tema i em sent enormement orgullosa d'haver estat sobrepassada, pels meus alumnes de llavors, en aquesta tasca'.

Així mateix, la nova Medalla ha defensat la transferència a la societat de la Universitat: 'em definisc com a docent i crec que l'ensenyament, la recerca i després la transmissió de coneixements veritables als altres, i al cap a la societat, constitueixen l'essència de la Universitat. Per això existim els ensenyants, per formar i estimular a altres a seguir buscant la veritat, i ajudar els altres a construir una societat més justa, més lliure, més sàvia i més feliç'.

Es pot consultar el discurs d'acceptació de la Medalla al següent enllaç

Per la seua banda, la rectora Mª Vicenta Mestre ha agraït a Del Barrio ser una de les dones precursores en el desenvolupament de les pràctiques formatives externes, ‘pràctiques que han esdevingut part obligatòria de la majoria dels plans d’estudi per la importància que tenen en la translació a l’exercici professional dels coneixements adquirits a les aules, i com un primer contacte amb l’exercici professional’.

'La qualitat humana i el compromís institucional concorren també en Mª Victoria del Barrio, una 'mestra' en el sentit més ampli i clàssic del terme, una dona estimada per la que és la seua Universitat', ha mencionat la rectora.

Es pot consultar el discurs sencer de la rectora al següent enllaç.

A la laudatio, la professora Mª Luisa García-Merita ha recordat la trajectòria acadèmica i professional de Mª Victòria del Barrio, i ha destacat un dels aspectes més rellevants de la seua carrera: 'fer visible la nostra professió a la societat, implantar-la en col·legis i hospitals, demostrar que la Psicologia podia resoldre problemes quotidians'.

García-Emèrita ha recordat la seua època com a alumna de Mª Victòria del Barrio afirmant que 'has deixat en mi i en totes les teues alumnes, moltes d'elles ací presents, un llegat d'amor a la Universitat, de bon fer, d'integritat, de responsabilitat i d'entusiasme que ha marcat les nostres vides'.

Es pot consultar el discurs sencer de la laudatio al següent enllaç.

Mª Victoria del Barrio

Llicenciada en Filosofia y Letras per la Universidad Complutense de Madrid en 1961, Diplomada en Psicologia per la Universidad Complutense de Madrid i Doctora en Psicologia per la Universitat de València en 1979, es va incorporar a la docència en 1972 com a professora No Numeraria de la seua Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació, on es va iniciar en la docència dels incipients estudis en Psicologia, centrant-se en la Psicopatologia del Llenguatge i Psicopatologia Infantil on es va fer professora Titular en 1984. Especialitzada en esta àrea de la Psicologia, va ser una precursora de la intervenció clínica infantil des de les ciències del coneixement que es va concretar en la seua col·laboració amb el aleshores Hospital Provincial de València i en la creació del Gabinet Municipal de Torrent per a l'assistència en centres educatius.

Actualment és professora emèrita del Departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics de la Universidad Nacional d'Educació a Distància (UNED) i la seua investigació se centra en el camp de les emocions infantils, especialment depressió, ansietat i ira, sent autora de nombrosos articles i capítols de llibres relacionats amb este àmbit.

La professora Del Barrio ha sigut membre del comitè executiu de l'European Association of Psychological Assessment i presidenta de la secció 7 de la International Association of Applied Psychology.