María Ángeles Pérez reobri el cicle de conferències de l’Any Sorolla

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Society
  • September 19th, 2023
 
Joaquín Sorolla.
Joaquín Sorolla.

'Tristesa, melancolia i crítica en la pintura de Sorolla’ és el títol de la conferència de María Ángeles Pérez Martín, professora d'historia de l'art de la Universitat de València, que reobrirà el cicle d’iniciatives amb motiu del centenari de la defunció del pintor Joaquín Sorolla. L’acte serà aquest dimecres (20 de setembre) a les 19 hores a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

‘Cicle Sorolla’ consisteix en una conferència mensual durant tot 2023. Va iniciar-se amb ‘Sorolla i el seu temps’, a càrrec de Rafael Gil. Enric Olivares Torres, Clara Solbes Borja o Blanca Cerdà Aznar impartiran les següents xarrades.

El cicle pretén exhibir una visió de Sorolla allunyada de la perspectiva costumista de la platja valenciana. Amb aquest motiu, s’exposarà el moment en el qual l’artista va començar els seus estudis acadèmics, els artistes que en aquell moment triomfaven en el context valencià i la rellevància dels seus mestres i amics.

La iniciativa tracta d’ensenyar el significat que va arribar a adquirir l’obra del pintor com a punt de partida de la pintura moderna a Espanya, proporcionant, així, una imatge de país alegre i vital, estretament contrastada amb la idea d’altres artistes com Ignacio Zuloaga.

A més, en aquestes conferències es destacarà la influència que va exercir l’obra de Sorolla sobre altres pintors, amb l’objectiu de situar el seu treball en el marc de la modernitat.

El ‘Cicle Sorolla’ s’emmarca en les activitats de l’Aula d’Arts Visuals de la Universitat, la qual sorgeix amb l’objectiu d’abordar aquelles manifestacions culturals i artístiques que es relacionen amb la imatge fixa, com ara la fotografia, la il·lustració, el dibuix, la pintura o el Street art.

Així mateix, l’aula busca establir tant una reflexió ètica i estètica com una lectura social de les imatges en les quals es troba immersa la societat actual. Igualment, proposa un acostament a les arts visuals des d’una perspectiva formativa, crítica i universitària, que s'articula a través de diversos tallers, seminaris i cicles formatius vinculats a la programació del Servei de Cultura Universitària i l’àrea d’exposicions.