Mor José Baselga, ‘honoris causa’ per la Universitat de València en 2011

  • Press Office
  • March 26th, 2021
 
José Baselga.
José Baselga.

José Baselga, catedràtic de Medicina d’Harvard i cap del Departament d’Oncologia de l’hospital de Massachusetts, va morir el passat cap de setmana als 61 anys. Baselga va ser investit com a doctor ‘honoris causa’ per la Universitat de València en 2011. En l’acte d’investidura, el rector d’aleshores, Esteban Morcillo, el va qualificar com “un dels clínics i investigadors de l’oncologia més àmpliament coneguts i reconeguts, amb una de les contribucions personals més brillants i innovadores”.

L'actual rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, ha traslladat el condol institucional a la família del doctor Baselga.

La catedràtica Anna Lluch i el catedràtic Andrés Cervantes van actuar com a padrina i padrí de l’honoris en la sessió solemne celebrada a l’edifici de La Nau.

En el seu discurs d’investidura, Baselga va recordar que la seua relació amb la Universitat de València havia començat en 1995 “quan acabat d’aterrar a Barcelona, després d’11 anys a Nova York, tenia per davant crear el servei d’oncologia de l’Hospital Vall d’Hebron”. El doctor Baselga va recordar llavors: “Necessitava urgentment veure, palpar, aprendre d’un servei mèdic d’oncologia a Espanya. La decisió d’on dirigir la meua mirada va ser fàcil. De la meua època de Nova York, els oncòlegs de València m’havien causat una profunda impressió i també m’havien ajudat al meu retorn”.

En el mateix discurs va voler fer una reflexió sobre el paper de la Universitat i els hospitals acadèmics universitaris, quan va afirmar convençut: “Els grans avanços contra el càncer ocorreran ací, al costat dels pacients, no en centres d’investigació aïllats” i va afegir que “l’Hospital Clínic de València és una joia i està capacitat per a ser protagonista de notables avanços”.

El professor de medicina i expert oncòleg Andrés Cervantes ha volgut destacar el paper del José Baselga com “un dels impulsors fonamentals de la medicina de precisió en oncologia a nivell mundial” i com a “promotor incansable de la investigació translacional per a accelerar el trànsit de la ciència al pacient”. Finalment, Cervantes ha emfatitzat l’entusiasme investigador de Baselga, especialment en la lluita contra el càncer, al qual es va referir com a “emperador de totes les malalties” i del qual va dir que “serà prompte destronat”.

José Baselga Torres (Barcelona, 1959) va ser director de l’Institut d’Investigació en Oncologia de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, i president de SOLTI, una associació sense ànim de lucre dedicada a la investigació clínica del càncer de mama.

Doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, va ser professor a la Cornell University a Nova York i a la Universitat Autònoma de Barcelona, metge investigador a l’hospital Memorial Sloan Kettering Cancer Center i cap del servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron de Barcelona.

Autor de més de 260 treballs científics publicats en revistes internacionals, les seues contribucions han estat fonamentals per al coneixement de la biologia i el tractament del càncer de mama, així com per al desenvolupament de nous fàrmacs contra dianes moleculars.