Polibienestar treballa en un protocol de seguretat europeu per a espais públics

  • Polibenestar Research Centre
  • December 19th, 2023
 
Imagen de la noticia

L'Institut d'investigació Polibienestar de la Universitat de València participa en el Projecte CO-SECUR finançat amb 2 Milions d'euros pel programa Horizon de la Comissió Europea.

Europa es vol posar al capdavant en el desenvolupament de protocols de seguretat conjunts i viables. Fer que les ciutats i els esdeveniments multitudinaris siguen segurs és una de les aspiracions clau reflectides en l'Objectiu 11 de l'Agenda 2035. Es tracta d'una necessitat social patent en general, però en aquestes dates nadalenques en particular. Els espais públics abarrotats plantegen grans reptes relacionats amb la seguretat, fins i tot amb successos mortals, a causa de la seua alta densitat, sent aquesta la que dificulta la predicció i l'actuació adequada en cas d'emergències i provocant greus causalitats o accidents com els patits a Múrcia o en altres esdeveniments recents, com per exemple, l'accident del Love Parade en Duisburgo, Alemanya, l'accident del Madrid Arena o l'aixafament d'una multitud a Corea del Sud, entre altres.

El dret a ser protegit o protegida és un dels drets bàsics de la ciutadania. De fet, la seguretat és una prioritat molt important en l'agenda política de la UE i les ciutats de tota Europa s'enfronten a apressants reptes de seguretat. Aquests reptes són cada vegada més complexos, des del terrorisme i la delinqüència organitzada fins als disturbis polítics i econòmics, passant per les catàstrofes naturals o els espais multitudinaris. La Comissió Europea ha definit la seguretat com "la condició d'estar protegit o no exposat a un perill; [...] un sentiment de seguretat o llibertat o absència de perill.”

Des d'aquesta perspectiva, garantir la seguretat i la protecció urbana requereix un procés participatiu i que abaste tota la ciutat per a abordar les múltiples causes i factors de risc de la delinqüència, la violència i la inseguretat a les ciutats i els assentaments humans, i per a desenvolupar i implantar les solucions de seguretat que protegisquen contra aquestes causes i riscos.

Projecte Horizon CO-SECUR

En aquest context, el projecte CO- SECUR té com a objectiu principal crear un Pla de desenvolupament social europeu (PDS) per a fomentar i accelerar l'adopció de protocols que contribuïsquen a solucions de seguretat exitoses, més eficaces i coproduïdes per als espais públics, amb especial atenció en els esdeveniments massius i els llocs concorreguts.

CO-SECUR treballarà en aquest protocol basant-se en innovacions socials en l'àmbit de la seguretat, generant confiança, acceptació, millora de la seguretat i de la percepció d'aquesta, així com en el foment de comportaments segurs.

Aquest Projecte, recentment finançat pel programa Horizon amb 2 milions d'euros, estarà coordinat per una empresa valenciana, K-veloce, i compta amb 9 països en el seu consorci, Institut d'investigació Polibienestar de la Universitat de València (València, Espanya), Saferglobe ry (Hèlsinki, Finland), Defus (Hannover, Germany), Shine 2europe Lda (Coïmbra, Portugal), European integrated project (Bucarest, Romania), Evalu S.p (Warszawa, Poland), Tero monoprosopi ike (Kalamaria, Greece), Smart continent lt uab (Vilnius, Lithuania), Digitaleurope aisbl (Brussel·les, Belgium).

Aquest projecte proporcionarà per primera vegada una cartera completa d'iniciatives de seguretat a Europa avaluades des de la perspectiva de la investigació social responsable, mitjançant la identificació, el mapatge i l'anàlisi d'activitats, projectes, tecnologies i polítiques específiques que aprofiten la investigació i la innovació social i responsable. A més, la major proesa d'aquest projecte és la cocreació d'aquest protocol entre diferents països de la UE i els diferents agents relacionats amb la seguretat, com ara policia, forces de seguretat de l'estat, empreses de seguretat, polítics, universitats i empreses organitzadores d'esdeveniments o de desenvolupament tecnològic.

El projecte CO-SECUR va més enllà dels coneixements existents sobre la percepció de la seguretat des de la perspectiva humana i social, creant coneixements i un conjunt d'eines. A més, encara que l'anàlisi de CO-SECUR se centrarà en nou països (Espanya, Finlàndia, Alemanya, Portugal, Romania, Polònia, Grècia, Lituània, Bèlgica) també es tindran en compte altres iniciatives de la UE i internacionals fora dels països dels socis, gràcies a la naturalesa internacional i de treball en xarxa del consorci de CO-SECUR.

D'aquesta manera, CO-SECUR contribuirà a l'Objectiu 11 de l'Agenda 2030, fent que les ciutats i els espais públics siguen més segurs, al mateix temps que aprofita el concepte de ciutadans intel·ligents i comunitats locals intel·ligents. Els coneixements generats i les eines proporcionades pel projecte, inclòs el Pla de Desenvolupament Social, permetrà capacitar als individus i a les comunitats perquè siguen participants directes en la creació d'entorns, ciutats i territoris segurs. CO-SECUR està fortament alineat amb l'enfocament de ciutats i comunitats intel·ligents, en el qual les infraestructures, les xarxes i els serveis es fan més eficients amb l'ús de solucions digitals en benefici dels seus habitants i empreses.

La seguretat és una qüestió complexa que es relaciona i depén d'aspectes com la innovació social, la cohesió social, el compliment de la llei, la capacitat de recuperació de la societat i l'apoderament de la comunitat enfront de qualsevol forma de violència. En aquest context, el concepte de "ciutats i assentaments humans més segurs" comprén enfocaments integrats, innovadors i inclusius de la seguretat urbana, que complementen el concepte de prevenció de la delinqüència i es basen en principis de cohesió comunitària.

Institut d'investigació Polibienestar, de la Universitat de València

L'Institut d'investigació de Polítiques de Benestar social de la Universitat de València (POLIBIENESTAR) és líder en el desenvolupament de Projectes d'investigació de caràcter social a nivell nacional i europeu, consolidant el seu rellevant paper com a assessor de polítiques públiques europees. Des de la seua fundació, fa 12 anys, ha gestionat més de 120 projectes d'investigació, consolidant la seua posició de referent en investigació aplicada de benestar social.

En l'actualitat Polibienestar gestiona 22 projectes d'investigació europeus i en l'últim mes ha firmat el contracte de quatre més finançats pel Programa Horizon, entre els quals es troba CO-SECUR, i un finançat per Erasmus+. Amb aquests últims, l'institut d'investigació compta amb 27 projectes europeus vigents. A més, actualment també té vigents 7 projectes d'investigació nacionals.

Jorge Garcés, director de Polibienestar i Investigador principal del projecte, assegura que “el secret d'aquest gran volum d'investigació aplicada és el treball interdisciplinari i els processos sociotècnics, combinant les ciències socials amb les tecnològiques. El repte de la investigació a Espanya i a Europa és no perdre la perspectiva de cobrir les necessitats de la societat i estar en constant retroalimentació amb la mateixa a través de la transferència de coneixement a l'entorn. La ciència ha de cobrir les necessitats socials que estan en constant evolució.”