Prop de 900 alumnes de batxillerat realitzen pràctiques en els laboratoris de la Facultat de Ciències Biològiques

  • University Integration Office
  • January 24th, 2022
 
Alumnes en pràctiques
Alumnes en pràctiques

Alumnat i professorat de centres de secundària de la Comunitat Valenciana han visitat, del 19 al 25 de gener, els laboratoris de la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València per a realitzar i gaudir de les pràctiques en l'activitat ’La biologia a les teues mans’.

Aquesta activitat té tres objectius bàsics: acostar la Universitat als centres de secundària posant a la disposició de l’estudiantat i el seu professorat els coneixements, recursos, aules i laboratoris de la Facultat de Ciències Biològiques; afavorir la interacció i treball conjunt entre el professorat de secundària i d'universitat; i, sobretot, estimular l'estudi de la biologia entre l'alumnat de secundària.

La iniciativa va començar en 2005-2006 amb 130 alumnes i només tres pràctiques de laboratori, però davant l'èxit i la gran demanda aconseguida durant les edicions anteriors, en aquesta dessetena edició, s'han oferit deu pràctiques de dos hores de durada, organitzades en cinc blocs diferents. Això ha permés ampliar la participació a 890 estudiants de 67 centres de secundària.

Les pràctiques inclouen l'estudi dels microorganismes que ens acompanyen al llarg de la vida, l'observació del pol·len que sura en l'aire (i que pot provocar rinitis), l'observació directa dels cromosomes que determinen el nostre sexe i dels canvis que les mutacions provoquen en els cromosomes de mosques, l'anàlisi de la dieta d'ocells i de mamífers valencians a partir dels seus egagròpiles i excrements, la dissecció de l'encèfal i l'observació al microscopi de les neurones amb els seus axons i dendrites, l'extracció de l'ADN utilitzant productes tan casolans com el suc de pinya, el detergent o la sal, l'estudi dels fòssils de mamífers d'un jaciment paleontològic de la Comunitat Valenciana i l'excavació d'un jaciment per a determinar l'edat (en milions d'anys) dels fòssils. També conéixer la importància de la classificació biològica en l'estudi de la diversitat i la rellevància del procés evolutiu. Així mateix, es pot realitzar una pràctica d'hidrologia en la qual estudiar la importància de la qualitat de les aigües subterrànies i el seu paper en els ecosistemes.

Aquesta activitat, malgrat la situació sanitària, s'ha mantingut pel treball de la Delegació d'Incorporació a la Universitat i el compromís del professorat implicat de la Facultat de Ciències Biològiques. Aquestes pràctiques constitueixen una oportunitat perquè l’alumnat de Batxillerat disfrute de la biologia, i conega les instal·lacions de la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València.

More information: