Simposi sobre l’obra de Sanchis Guarner en el 40 aniversari de la seua mort

  • Press Office
  • February 11st, 2022
 
Cartell amb foto de Sanchis Guarner

La Facultat de Filologia Traducció i Comunicació de la Universitat ha sigut seu els dies 11 i 12 de febrer d'un simposi sobre Manuel Sanchis Guarner. Coincidint amb els 40 anys de la mort de professor i lingüista i dels 70 anys de la publicació de la seua Gramàtica Valenciana, especialistes de diferents àmbits han participat durant dos dies en aquest encontre que ret homenatge i exposa la vigència històrica i lingüística de la seua obra. El simposi es completa amb una exposició virtual que rememora la figura social i científica del qui és considerat el pare dels estudis moderns de filologia valenciana. La mostra està allotjada en la web de Biblioteques de la Universitat.

El simposi ha girat al voltant de dos temàtiques: d’una banda, Sanchis Guarner i la cultura valenciana; i d’altra banda, Sanchis Guarner i els estudis lingüístics, amb la participació de diferents especialistes i deixebles del professor.

La primera sessió ha comptat amb les intervencions d’Antoni Furió, qui ha parlat de ‘Sanchis Guarner i la història del País València’; després ha sigut el torn de Carme Agulló que ha tractat el tema de ‘Sanchis Guarner i l’escola valenciana’; Emili Casanova ha parlat sobre ‘Sanchis Guarner i l’estudi de l’onomàstica i la dialectologia’; i Aberlard Saragossà s'ha centrat en ‘Sanchis Guarner i el valencianisme lingüístic’. La segona sessió ha començat amb Josep D. Climent amb el tema ‘Sanchis Guarner i el món de la cultura’; Santi Cortés amb ‘Sanchis Guarner i la introducció dels estudis filològics universitaris’; després ha sigut el torn de Carme Manuel amb la ponència ‘Sanchis Guarner i les escriptores i escriptors valencians’; i ha tancat les intervencions del primer dia Maria Àngels Francés amb ‘Sanchis Guarner i els dietaris’.

El segon dia, ha començat amb la ponència d’Alfons Llorenç sobre ‘Sanchis Guarner: el compromís cívic i la cultura popular’; després han continuat Ramon Sistac amb ‘Sanchis Guarner i el català occidental’; Miquel Nicolás amb ‘Sanchis Guarner i la història de la llengua’; Mar Massanell amb ‘Sanchis Guarner i el fabrisme fonètic i lèxic’; i Jordi Ginebra amb ‘Sanchis Guarner i el fabrisme morfològic i sintàctic’. Ha tancat el simposi Joan Francesc Mira amb la ponència ‘El ciutadà Sanchis Guarner’.

El simposi estava organitzat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua amb la col·laboració de la Universitat de València, la Generalitat i el Cefire de Plurilingüisme.

L'exposició es pot vore ací.

Images: