Un equip de la Universitat demostra que l’ús de derivats de cèl·lules mare en ratolins millora l’envelliment saludable

  • Press Office
  • October 24th, 2022
 
Consuelo Borrás Blasco
Consuelo Borrás Blasco

Un equip de la Universitat de València, liderat per la professora Consuelo Borrás, del Departament de Fisiologia de la Facultat de Medicina, ha demostrat que l’ús de derivats de cèl·lules mare preveu la fragilitat, millora la salut i disminueix l’edat biològica en ratolins vells. La investigació, que s’acaba de publicar en la revista Science Advances, proposa que el tractament amb vesícules extracel·lulars de joves pot promoure un envelliment saludable.

L’envelliment s’associa amb un major risc de fragilitat, discapacitat i mortalitat. Les investigacions busquen estratègies per a retardar els canvis associats amb l’envelliment i la fragilitat. Així, l’equip d’investigació de la Universitat de València ha tractat animals vells amb xicotetes vesícules extracel·lulars (sEV) derivades de cèl·lules mare mesenquimals adiposes (ADSC) d’animals joves, i ha trobat “una millora en diversos paràmetres generalment alterats amb l’envelliment, com la coordinació motora, la força d’agarre, la resistència a la fatiga, la regeneració del pelatge i la funció renal, així com una important disminució de la fragilitat”, apunta Borrás. Segons l’estudi, els ADSC-sEVs promouen un efecte proregeneratiu i una disminució en l’estrés oxidatiu, la inflamació i els marcadors de senescència en el múscul i el renyó. “És més, l’edat epigenètica (una forma de calcular l’edat biològica d’algú) és menor en teixits de ratolins vells tractats amb ADSC-sEV i el seu metaboloma canvia a un perfil més juvenil”, conclou.

Des de l’equip de la Universitat proposen que el tractament amb vesícules extracel·lulars de joves pot promoure un envelliment saludable.

Article: Small extracellular vesicles from young adipose-derived stem cells prevent frailty, improve health span, and decrease epigenetic age in old mica.

Jorge Sanz-Ros1, Nekane Romero-García1, Cristina Mas-Bargues1, Daniel Monleón2, Juozas Gordevicius3, Robert T. Brooke3, Mar Dromant1, Ana Díaz1, Aksinya Derevyanko4, Ana Guío-Carrión4, Aurora Román-Domínguez1, Marta Inglés5, María A. Blasco4, Steve Horvath6,7,8, Jose Viña1, Consuelo Borrás

Doi https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abq2226