Un proyecto de cooperación al desarrollo de la Universitat gestiona y divulga un parque natural de Colombia

  • Unidad de Cultura Científica y de la Innovación
  • 2 marzo de 2023
 
Valeria Idárraga, Diego Suescún, Maria José Díaz, Luis del Romero y Sergio Otero, en La Llanada, con la familia que vive allí.
Valeria Idárraga, Diego Suescún, Maria José Díaz, Luis del Romero y Sergio Otero, en La Llanada, con la familia que vive allí.

Un proyecto de Cooperación de la Universitat de València (UV), “Ecoturismo como estrategia por la paz. Proyecto piloto en la reserva natural de La Llanada”, pretende recuperar un parque natural situado en una zona conflictiva y remota de Colombia. El proyecto ha sido organizado y coordinado por Luis del Romero, profesor de geografía de la institución académica valenciana.

El projecte de Cooperació de la Universitat de València, nascut en la VI convocatòria, ha permés crear un patronat format pels propietaris del parc natural de La Llanada, on el centre valencià és l’entitat científica assessora per a gestionar i potenciar la reserva. En el projecte també col·laboren Sergio Otero, Valeria Idárraga i Maria José Díaz, estudiantes i estudiant del Grau en Ciències Ambientals de la UV, d’origen colombià.

Amb aquest projecte s’ha aconseguit potenciar la reserva natural amb diferents accions, com la correcta gestió del parc mitjançant el patronat, l’elaboració de dos estudis integrats sobre fauna i flora, i sobre patrimoni indígena, la creació d’un itinerari ecoturístic i la promoció del parc mitjançant xarxes socials.

La reserva natural de La Llanada, situada al municipi de Concepción, és una àrea rural de bosc andí molt remota que compta amb centenars d’espècies de flora, entre les quals destaquen les bromèlies i orquídies, i una fauna molt amenaçada de grans felins i aus rapinyaires. La reserva ha comptat tradicionalment amb molts conflictes, com la construcció d’un canal de transvasament sense permís per part de l’ajuntament i la caça furtiva en la finca.

“Ens ha sorprés l’enorme riquesa cultural i ambiental d’aquesta zona, i que compta amb molt poques publicacions específiques i necessita d’una major difusió”, ha destacat el professor Luis del Romero, qui ha participat i és expert en projectes sobre gestió i conflictes ambientals, així com ordenació territorial i despoblament. El projecte, a banda de dotar de major seguretat jurídica aquest espai protegit, vol potenciar l’ecoturisme a través d’una ruta interpretativa amb 13 panells i que permet descobrir l’enorme biodiversitat d’aquest bosc. “Amb aquest projecte volem contribuir a la diversificació econòmica i a consolidar el procés de pau en aquesta zona, especialment castigada durant els pitjors anys de la guerrilla”, explica Luis del Romero.