BibliotequesUVUniversitat de València Logo del portal

 • Impremta de fusta

  31/01/24

  Exposició en preparació: TROBES, 550 anys de la impremta a València

  L’any 1474 arran de la convocatòria d’un certamen poètic, es publicaven a València les Obres o trobes en lahors de la Verge Maria. Era el primer llibre imprès a la Corona d’Aragó i el primer de caràcter literari de la península ibèrica.

  L’únic exemplar conservat de les Trobes es custodia a la Biblioteca Històrica de la Universitat de València. Per commemorar aquest  aniversari, la Biblioteca presenta l’exposició Trobes: 550 anys de la impremta a València. La mostra es podrà visitar a les sales Duc de Calàbria i Bigues del Centre Cultural La Nau. S’exposarà l’exemplar original de les Trobes i una selecció d’incunables de la col·lecció de la Universitat.

  Inauguració: 25 d'abril 2024

  Organitza: la Biblioteca Històrica de la Universitat de València, amb el Vicerrectorat d'Investigació i el Centre cultural la Nau.

  Comissaris: Antoni Furió, Rosa Mª Gregori Roig, Pau Viciano Navarro

  Més informació

 • Invitació presentació llibre Desaparecido

  17/01/24

  Presentació del llibre "Desaparecido" de Francisco Gimeno Blay

  Dia: 23 de gener 2024, dimarts
  Hora: 18:00 h
  Lloc: Sala Duc de Calàbria de la Biblioteca Històrica

  Es presentarà a la Biblioteca Històrica el llibre "Desaparecido: el azaroso viaje del Liber Augustalis", la interessant i desconeguda història de la desaparició del manuscrit del Liber Augustalis, quan el 26 de novembre de 1940 la Biblioteca Històrica de la Universitat de València denunciava la seua desaparició, manuscrit que havia format part de la biblioteca dels reis d’Aragó a Nàpols (segle XV). Ara, huitanta-tres anys més tard, s’ha localitzat el seu parador.
  El llibre és el primer número de la sèrie Inutilitas librorum, dins de la col·lecció Cinc Segles, fruit de la col·laboració entre la Biblioteca Històrica de la Universitat de València i l’editorial Publicacions de la Universitat (PUV).


  Hi intervendran:

  • Cristina Tomás Martínez, Directora del Servei de Biblioteques i Documentació
  • Teresa Ferrer Valls, Directora de PUV
  • Francisco Gimeno Blay, Autor del llibre
 • Llibre deformat

  05/12/23

  LIBRORUM FRAGMENTA: Incunables i manuscrits reutilitzats en la Biblioteca Històrica

  EXPOSICIÓ De 13 de desembre de 2023 a 7 d’abril de 2024 en Sala Duc de Calàbria

  Dimarts - dissabte, 10:00 - 14:00 h i 16:00 - 20:00 h
  Diumenges i festius, 10:00 - 14:00 h    Dilluns, tancat

   

  En general, tots els llibres, i especialment els incunables i manuscrits medievals, s’han vist exposats, des de bon començament, al deteriorament. Situats davant el penya-segat: els han malmesos una conservació inadequada, ensems amb una consultació freqüent, constant i intensa per part dels usuaris-lectors; així mateix, el pas del temps els ha envellits i, a vegades, també la matèria tractada ha esdevingut obsoleta.

  Arribats a aquest punt, les persones encarregades de custodiar-los han estimat que certs volums, tot atenent tant el seu estat físic com textual, eren inútils. A partir d’aquest moment se’ls donava una altra utilitat i se’ls transformava en materials destinats a ser reutilitzats. Molts d’aquells llibres esquinçats es van vendre al mercat de segona mà, on acudien diversos professionals per aprovisionar-se’n dels pergamins i papers, vells i deteriorats, a fi de reciclar-los en els seus oficis.

 • Dona amb falda amb forma d'arbre de Nadal

  15/11/23

  Horari Nadal 2023

  L'horari d'obertura de la Biblioteca Històrica durant les festes de Nadal serà el següent:

   

  Sala Pérez Bayer (investigadors):

  - Oberta: 27, 28 i 29 de desembre de 8:30 a 14:30 h.

  - Tancada: 25,26 i del 30 de desembre al 7 de gener

   

  Podeu consultar els horaris de Nadal de la resta de biblioteques de la Universitat de València.

 • Tirant i Carmesina

  24/10/23

  Dia del Llibre Valencià: Tornem al Tirant!

  Amb motiu del Dia del Llibre Valencià 2023, la Biblioteca Històrica organitza la lectura continuada del Tirant lo Blanc de Joanot Martorell, dimarts 21 de novembre des de les 10:00 hores. La iniciativa té com a objectius promoure el coneixement de la llengua i cultura valencianes, donar a conéixer autors i obres valencians i apropar el patrimoni bibliogràfic a tota la societat.

  Per aquest motiu, la biblioteca romandrà tancada el dia 21 de novembre

   

  Per a prendre part en la lectura cal telefonar al 96 162 55 86 (de 9 a 20h), de dilluns a divendres.

   

  Animeu-vos a participar! Llegim Tirant!

 • Portada del llibre Desaparecido: el azaroso viaje del Liber Augustalis

  10/10/23

  "Desaparecido: el azaroso viaje del Liber Augustalis"

  Presentem “Desaparecido: el azaroso viaje del Liber Augustalis”, primer llibre de la sèrie Inutilitas Librorum.

  La Biblioteca Històrica de la Universitat de València i l’editorial Publicacions de la Universitat (PUV) han iniciat Inutilitas Librorum, una nova sèrie de monografies sobre el llibre antic, la gestió del patrimoni bibliogràfic, els fons de les biblioteques patrimonials i les eines per al seu estudi. L’objectiu és difondre estudis sobre aquestes temàtiques i incentivar la investigació sobre els fons patrimonials que la Biblioteca Històrica de la Universitat de València conserva.

  La sèrie està inclosa en la col·lecció institucional Cinc segles i compta amb un consell assessor integrat per professionals i investigadors de reconegut prestigi nacional i internacional.

   

  Desaparecido, número 1 d’aquesta sèrie, relata una interessant i desconeguda història. El 26 de novembre de 1940 la Biblioteca Històrica de la Universitat de València denunciava la desaparició del manuscrit del Liber Augustalis, que havia format part de la biblioteca dels reis d’Aragó a Nàpols (segle XV). Un segle més tard, els ducs de Calàbria el donarien al monestir de San Miquel dels Reis de València. En 1837, amb motiu de la desamortització de Mendizábal, aquest valuós manuscrit passaria a ser custodiat per la Biblioteca de la Universitat. Ara, huitanta-tres anys més tard, s’ha localitzat el seu parador. Un estudi exhaustiu de la documentació existent ha permès concloure que el manuscrit que es conserva actualment a la Biblioteca del Palau de Peralada no és un altre que el que va desaparèixer de la nostra biblioteca en 1940.

  Comprar                      Enllaç a Roderic