La Universitat de València reuneix, entre els dies 3 i 4 d’abril al Jardí Botànic UV, més d’un centenar d’especialistes en atenció a la discapacitat procedents de 49 universitats espanyoles, públiques i privades, en el marc de la XIV Trobada de la Xarxa de Serveis d’Atenció a Persones amb Discapacitat de les Universitats (S.A.P.D.U.) que, organitzat per les cinc universitats públiques valencianes (Xarxa UNIDISVAL), se celebra sota el lema ‘Som Xarxa/Somos Red’ amb la finalitat de visibilitzar el servei universitari a la discapacitat en favor de la igualtat d’oportunitats.
La XIV Trobada SAPDU es produeix en 2025 després de la suspensió de la cita convocada el passat mes de novembre com a conseqüència de la catàstrofe que vivia València i província per la dana del 29-O.
Les trobades SAPDU són “un espai anual d’intercanvi i aprenentatge per al personal tècnic dels serveis d’atenció a la discapacitat en les universitats espanyoles”, tal com assenyalen des de la Xarxa. Dins del lema triat enguany, ‘Som Xarxa/Somos Red’, les sigles S.A.P.D.U. responen al seu torn a cinc conceptes inclusius: Saludables, Accessibles, Plurals, Diverses i Unides.
Al llarg de dues jornades, 102 persones inscrites -entre aquestes, vicerectors i vicerectores del ram; directors i directores dels diferents serveis d’atenció universitària a la discapacitat, la igualtat i la diversitat; i personal tècnic dels equips de treball d’aquestes unitats- es reuneixen per a debatre entorn dels temes més candents que concerneixen a la visibilitat i l’aprenentatge en favor de la igualtat d’oportunitats en l’àmbit de l’educació superior.
La trobada s’ha inaugurat aquest dijous, dia 3, en un acte que ha comptat amb les intervencions de María Asunción Amorós, vicerectora de Cultura, Igualtat i Diversitat de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, en representació de la Xarxa d’Universitats Públiques Valencianes per la Igualtat i les Diversitats; David Sánchez, vicerector d’Estudiants i Estudiantes de la Universitat de Gran Canàries, president de la Xarxa SAPDU i coordinador del grup de treball de la sectorial Diversitat i Discapacitat de la CRUE, Assumptes Estudiantils; María Isabel Martínez Lozano, directora de Programes amb Universitats i Promoció del Talent Jove de Fundación ONCE; i Beatriz Arribas, directora de Fundación UNIVERSIA.
Han assistit també a l’acte la vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives de la Universitat de València, Sylvia Martínez Gallego; el gerent de la Fundació General de la UV, Cristóbal Suria; i la directora d’UVdiscapacitat, Celeste Asensi, entre altres representants institucionals i tècnics de les universitats espanyoles.
La vicerectora María Asunción Amorós, que ha donat per inaugurada la trobada, ha explicat la iniciativa de les cinc universitats públiques valencianes fundada en 2023 amb l’objectiu principal de facilitar la col·laboració per un interés comú que és “enfrontar la igualtat, la diversitat i la discapacitat de manera conjunta per a la inclusió i l’equitat reals en l’educació superior”, ha afirmat, a través de línies estratègiques com ara la igualtat efectiva entre homes i dones, la inclusió de totes les identitats de gènere, la promoció, el suport i la visibilització de la diversitat cultural i de procedència, la inclusió de persones de diferents orígens o l’atenció a la diversitat funcional i discapacitat, on resideix el treball actiu d’UNIDISVAL per a “garantir l’accés, la permanència i l’èxit de l’estudiantat amb discapacitat, en condicions d’igualtat, en un entorn adaptat, accessible i acollidor”.
En aquest sentit, ha asseverat que, com a universitats públiques, “la nostra responsabilitat és liderar espais més educatius, universitats més inclusives, equitatives i respectuoses en totes les seues dimensions”.
El vicerector David Sánchez ha assenyalat que encontres com aquest són “molt interessants perquè aprenem del que es fa en cada universitat i el podem traslladar així mateix a la nostra, però també ens permet mantindre el nostre compromís amb els nostres estudiants per a continuar treballant per la igualtat d’oportunitats en la seua formació i aprenentatge”.
Per la seua banda, María Isabel Martínez Lozano ha reconegut que Fundación ONCE “se sent un membre més de la Xarxa SAPDU” que ha qualificat de “fructífera”; i ha mostrat “l’agraïment sincer” de la seua Fundació al personal tècnic universitari per “l’esforç que realitzeu i l’afecte, l’amor i el compromís que poseu en el vostre treball per la inclusió”. Igualment, s’ha referit a una “realitat complexa i canviant” i a les necessitats d’adaptació constant dels serveis universitaris d’atenció a les persones amb discapacitat, destacant aquesta trobada per a “conéixer i analitzar els nusos complexos i així poder aportar solucions amb noves eines de treball”.
Ha subratllat la importància del diàleg previst durant les dues jornades entorn de la nova LOGSU, l’ús de la tecnologia i la IA per a millorar en les iniciatives d’inclusió i el diagnòstic de la discapacitat. Alhora, ha insistit en el lideratge de la Universitat de València en atenció a la discapacitat, el qual ha servit per a donar exemple i contribuir a la consolidació d’aquests serveis en altres universitats espanyoles.
Beatriz Arribas, des de Fundación UNIVERSIA, ha definit les trobades anuals de la Xarxa SAPDU, en les quals participa des de fa 14 anys, com a “punts crucials, de connexió i reflexió on podem posar en comú les nostres inquietuds i buscar solucions innovadores” en una aposta ferma de tots els agents implicats pel seu “compromís amb el foment de la inclusió real en l’àmbit universitari”, el qual ha considerat un “motor” per a aconseguir “l’ocupació de qualitat” per a totes les persones en condicions d’igualtat.
La conferència inaugural, a continuació, s’ha introduït en els avantatges de la Intel·ligència Artificial aplicada als departaments d’atenció a la discapacitat, a càrrec dels tècnics responsables especialistes Javier Francés, de la Universitat de València, i José Luis Ortego, de la Universitat de les Illes Balears, que han estat presentats per la vicerectora d'Art, Ciència, Tecnologia i Societat de la Universitat Politècnica de València, Salomé Cuesta.
Fundación ONCE i Fundación UNIVERSIA han pres el relleu al debat sobre la IA per a abordar el diagnòstic de la diversitat funcional i la discapacitat a Espanya, moderades pel vicerector d'Estudiants i Ocupació de la Universitat d'Alacant, Raúl Ruiz.
El matí ha prosseguit amb la presentació dels panells d’experts en TEA (Trastorn de l’Espectre Autista), a càrrec de Manuel Martín, psicòleg de la Fundació Mira’m; en dificultats específiques de l’aprenentatge (Trastorn en Lectoescriptura), pel professor doctor en Psicologia de la Universitat de València Javier Roca; i en TDAH (Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat), per la psicòloga i científica, directora d’Estudio de Conducta, Amanda Meliá. El debat ha estat moderat per la directora d'UVdiscapacitat, Celeste Asensi.
Aquesta primera jornada s'ha tancat per la vesprada amb el Ple de la Xarxa SAPDU.
D’altra banda, aquest divendres dia 4 la trobada ha tingut caràcter matinal i ha començat amb la ponència sobre atenció psicològica a càrrec del president de l’Associació Espanyola de Serveis Psicològics i Psicopedagògics Universitaris (AESPPU), Miguel Ángel Rando, que ha sigut presentat per la vicerectora de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat de la Universitat Jaume I de Castelló, Elsa González.
Després, s'ha celebrat una activitat pràctica grupal amb els i les assistents a l’encontre sobre construcció en equip o Team Building.
Ha clausurat la trobada la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, a qui han acompanyat en la taula el president de la Xarxa SAPDU, el vicerector de la Universitat de Gran Canàries David Sánchez, i en representació de Fundación ONCE, María Isabel Martínez Lozano.
La XIV Trobada S.A.P.D.U., que ha acollit la Universitat de València, ha estat organitzada pels Serveis Universitaris de Suport a Persones amb Discapacitat de les Universitats Valencianes (Xarxa UNIDISVAL) i ha comptat amb el patrocini de Fundación ONCE, Fundación UNIVERSIA i les cinc universitats públiques de la Comunitat Valenciana: la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat d’Alacant, la Universitat Miguel Hernández d’Elx i la Universitat Jaume I de Castelló.
Llista d'enllaços: