Logo de la Universitat de València Logo Institut Confuci Logo del portal

.
.

Formació de caràcters a través del radical de sol (日). Shuowen Jiezi (VII)

Revisem el radical xinès de sol (日, rì) segons els principis que Xu Shen (30-124 d.C.) va establir en el diccionari etimològic Shuowen Jiezi.

8 de de novembre de 2016

Radical sol 1

El radical 日 () en la seua forma original, era la representació del sol. Actualment, quan aquest radical apareix com a component d'un altre caràcter indica que està relacionat d'alguna manera amb el sol. Segons la seua forma original, el radical de sol (日) segueix el principi pictogràfic de formació (象形, xiàngxíng). A continuació veurem alguns exemples, com ara: 晶 (jīng), 星 (xīng), 晕 (yūn), 旦 (dàn), 昔 (), 早 (zǎo), 昏 (hūn), 明 (míng) i 是 (shì).

Nota: Parlem en profunditat els principis de formació dels caràcters xinesos segons el 'Shuōwén jiězì' (说文解字) en el reportatge "El 'Shuowen Jiezi' i els caràcters xinesos". Recordem que Xu Shen (许慎, 30-124 d.C.) va dividir la formació dels caràcters xinesos en sis principis. En l'actualitat, almenys la meitat dels caràcters simplificats actuals poden ser analitzats i llegits segons algun d'aquests sis principis.
Il·lustracions de Xavier Sepúlveda

Radical sol 2

A) El caràcter 晶 (jīng), que significa "brillant", "lluent", està format per 12 traços i pel radical de sol (日). No obstant això, en la seua forma original, aquest caràcter representava un gran nombre d'estrelles i, precisament per la lluminositat d'aquestes, ha evolucionat fins a significar "lluminós, brillant" (光亮, guāngliàng). El mètode de formació que segueix és l'indicatiu compost (会意, huìyì), que consisteix en la combinació de dos o més pictogrames que associen idees.

相关 词语 / Paraules relacionades:

  •      晶 光 (xīngguāng)
  •      晶亮 (jīngliàng)

Radical sol 3

B) El caràcter 星 (xīng) significa "estrella" i segueix el principi semàntic fonètic de formació (形 声, xíngshēng ), que dóna lloc a ideofonogramas. En la forma original del mateix (曐) es pot apreciar com la part superior 晶 aporta la part semàntica, mentre que la inferior (生, shēng) afegeix la fonètica. El caràcter d'estrella (星) està format per nou traços i també pot significar "planeta" o "qualsevol punt de llum".

C) El caràcter 生 (shēng) significa "vida, viure, naixement". En els seus orígens representava una planta (屮) naixent de la terra (土) i, per això, seguia el principi de formació indicatiu compost (会意).

Radical sol 4

D) La forma original del caràcter 晕 (yūn) era "暈" i es constitueix mitjançant el principi semàntic fonètic de formació (形 声, xíngshēng), de manera que el radical de sol (日) aporta la part semàntica, mentre que 军 (jūn, "armada, soldats, tropes") afegeix la fonètica. No obstant això, aquest caràcter també segueix el principi indicatiu compost (会意, huìyì), de manera que tots dos pictogrames associen idees. La seua forma original dibuixa un raig de llum provinent del sol (日) que brilla travessant els núvols () il·luminant els carros 車 (chē). Yūn està format per deu traços i significa "halo del sol", "boira" o "marejat", "confús". El seu significat original representava als núvols com si fossin carros de lluita que circumden el sol.

Radical sol 5

E) El caràcter 军 (jūn) estava format originalment per un carro (車), que seria l'element semàntic del caràcter, i pel radical de sostre (). En la forma original, aquest caràcter estava envoltat per una espècie de cercle, que simbolitzava la protecció al carro. Es formava segons el principi indicatiu compost (会意, huìyì), ja que la part superior estava composta pel radical d'home que, per error, va evolucionar al de sostre (). Explica la llegenda que va ser l'Emperador Groc (黃帝, Huángdì) qui va inventar aquests carros, però aquesta troballa també se li atribueix al primer ministre de la dinastia Xia (夏朝, 2070-1600 a.C.): Xi Zhong (奚仲). En aquell moment eren utilitzats per a les batalles (zhànchē, carro de guerra) més que com a vehicles de transport. Precisament per això, el caràcter "车" (chē, cotxe) apareix com a component en altres caràcters, indicant d'aquesta manera alguna cosa associat als vehicles.

Radical sol 6

F) El caràcter 是 (shì) significa, entre altres coses, "sí", "correcte", "ser", "efectivament". La seua forma original seguia el principi indicatiu compost de formació (会意). Se li va afegir el radical 止 (zhǐ) sota el caràcter de "demà" (早, zǎo), indicant la recerca de la llum, passant a significar "correcte". Al llarg del temps, el caràcter de "demà" (早) es va reemplaçar pel caràcter del sol (日). Segons el Shuowen Jiezi, el caràcter 是 es forma amb el compost d'aquests dos radicals (日 + 正).

Radical sol 7

G) El caràcter 昏 (hūn) significa actualment "vespre", "fosc", "confús", "perdre el coneixement" i es forma mitjançant 8 traços. En els seus orígens, aquest caràcter seguia el principi indicatiu compost de formació (会意), que representava al sol (日) al vespre, al posar-se sota la gent (氏). Segons la llegenda, guardava relació amb els casaments 结婚 (jiéhūn) que se celebraven a la caiguda del sol.

H) Antigament, el radical 氏 (shì) significava "societat", "família", "clan" i es formava segons el principi pictogràfic (象形) ja que representava a un clan en un tòtem. Aquest radical es forma amb 4 traços.

相关 词语 / Paraules relacionades:

  • 氏 社会 (shìshèhuì, societat patriarcal)
  • 氏族 (shìzú, clan)

Reportatge de Clara Serer Martínez (克莱拉)