Logo de la Universitat de València Logo Institut Confuci Logo del portal

L'Institut Confucio celebra els seus 15 anys de treball i diàleg cultural amb la Xina

  • 1 de desembre de 2022
Acte 15é Aniversari

Amb un acte solemne en el Paranimf de la Universitat de València

L'Institut Confuci de la Universitat de València (ICUV) ha celebrat hui dilluns els seus 15 anys d'existència. En el solemne acte acadèmic, celebrat en l'històric Paranimf de La Nau, han participat les autoritats civils i acadèmiques a través de connexió en directe amb Xina. Per part valenciana ha presidit l'acte la Rectora Mavi Mestre, qui ha reafirmat el compromís de la institució acadèmica que dirigeix amb la continuïtat d'aquest centre, que s'encarrega de la difusió de la llengua i la cultura xineses. “Implicació social, ancoratge universitari i projecció internacional. Una fórmula que permetrà al Confuci estendre en el temps i afrontar els pròxims reptes que la destinació ens oferisca,” ha destacat la rectora Mestre. 

Per part seua, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha assenyalat la gran relació que uneix a l'Ajuntament amb el ICUV ja que “el seu treball ha tingut molt a veure amb la integració de la comunitat xinesa a la nostra ciutat. Una integració modèlica i que representa un camí de doble sentit. S'integren els qui arriben i els qui els reben han d'entendre i conéixer millor a aquesta comunitat.” En nom del president de la Generalitat, ha participat el Secretari Autonòmic per a la UE i Relacions Externes, Joan Calabuig, qui ha posat en valor les relacions que la Generalitat manté amb la província xinesa de Sichuan i que estendrà pròximament a la de Fujian. Ha recordat, així mateix, que en 2023 es complirà mig segle de relacions diplomàtiques estables entre Xina i Espanya. “Per això, les nostres relacions no han parat de reforçar, aprofundir i de ampliar en tots els camps, i l'Institut Confuci, és una excel·lent mostra d'això,” ha conclòs. 

Per part xinesa, han assistit en connexió directa els responsables acadèmics de la Universitat Normal del Nord-est (NENU), amb seu a la ciutat de Changchun, província de Jilin. El rector d'aquesta institució, especialitzada en l'ensenyament d'idiomes, ha reafirmat “el nostre compromís amb la Universitat de València perquè el Confucio continue sent el millor referent en la divulgació de la llengua, costums i tradicions xineses, no sols a València sinó en l'àrea iberoamericana de parla hispana.” 

El director de l'ICUV, Vicente Andreu, s'ha mostrat convençut en què el futur de l'ICUV “radica en un major enteniment de la cultura xinesa i que no s'obliden aquestes peculiaritats quan es pensa des de nostra, a vegades, exclusiva visió occidental.” Ha reivindicat el lema del ICUV, “al servei de la societat i hem sigut capaces de derrocar aqueixos imaginaris murs que, tantes vegades, separen a l'Acadèmia de la resta del cos social. I, per això, traiem al carrer la Gran Cavalcada de l'Any Nou Xinés, una feliç realitat compartida amb l'Ajuntament de València i les associacions d'empresaris i comerciants xinesos que esperem reprendre l'any vinent després de les dues suspensions per la pandèmia.” 
En representació de l'alumnat de l'ICUV ha pres la paraula Inés Jiamin Pérez Villalobos, una jove estudiant. L'acte comptat també amb l'exhibició d'una inscripció commemorativa, realitzada en cal·ligrafia gegant pel mestre Adan Liu; amenitzat amb les danses auspicioses del lleó i el drac, que en la tradició xinesa porten els bons costums. Una banda de percussió, batejada amb el nom de batuchina pel propi ICUV, ha tancat la part festiva de l'acte que s'ha desenvolupat així mateix al pati interior de La Nau.

Imatges: