Analitzar la realitat social a través dels còmics, objectiu d'un curs de la UEG

  • UVGandia
  • July 18th, 2019
 
el còmic com a testimoni

Álvaro Pons és el coordinador del curs “El còmic com a testimoni: els drets humans en el còmic” que es va iniciar ahir en la Universitat d’Estiu de Gandia i que pretén plantejar com a través de les obres de l'anomenat novè art ens podem acostar a entendre la realitat social i, com no, els drets humans, protagonistes d'aquesta edició de la UEG.

Per a Pons parlar de còmic social resulta, possiblement, inadequat perquè “el còmic sempre ha estat present en l'anàlisi de la societat, la interpreta i intenta plantejar respostes als interrogants o reptes que es plantegen a cada moment. Possiblement, el concepte de còmic social neix del nostre interès de donar-li respectabilitat al còmic”.

En el curs s'han analitzat exemples pràctics com el cas de la professora Adela Mas qui ha analitzat la representació de les nenes sexuades o Pepo Pérez qui ha parlat de la imatge que es dóna en els còmics de les guerres guerres. A més, demà els alumnes rebran la visita de Pedro Riera autor del còmic “El cotxe de Intsiar” qui ha plasmat en còmic les seves vivències a Iemen.

Aquest curs està organitzat des de l'Aula del còmic, creada recentment a la Universitat de València. Una iniciativa molt singular, ja que es tracta del primer aula de tota Espanya que nsix amb el suport Càtedra d'Estudis del Còmic Fundació SM-Universitat de València i el segon espai que una universitat espanyola dedica al còmic: la Universitat d'Alacant compta amb una Aula de còmic mb la qual es desenvoluparan activitats conjuntes.