Concert de València Baryton Project, en ‘streaming’ des de La Nau per a Serenates 2020

  • Fundació General UV
  • June 28th, 2020
 
Un moment de la gravació del concert de València Baryton Project a la Capella de la Sapiència de La Nau per a Serenates 2020.

El baríton o 'baryton', un exòtic instrument del Barroc, protagonitzà les Serenates del passat 27 de juny. El festival, que organitzen cada any la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Esport, i l’Institut Valencià de Cultura, presentà en ‘streaming’ el segon dels concerts gravats a La Nau, a càrrec de la formació València Baryton Project, que va sorprende amb la interpretació de diversos trios per a baríton de Haydn i Luigi Tomassi.

Com tots els concerts de Serenates 2020 (una desena, del 24 de juny al 3 de juliol), se'n va emetre de manera gratuïta a les 20 hores a través dels canals YouTube dels coorganitzadors: Centre Cultural La Nau de la Universitat de València i Institut Valencià de Cultura; així com en la plataforma MediaUni. Tots els espectacles del festival es poden recuperar, a més, des de qualsevol dels canals.

València Baryton Project naix a partir de la cerca, allà pel 2005, d’un músic curiós i intranquil, Mathew Baker, que dirigia diversos grups de cambra als EUA i Espanya. Baker es va creuar amb unes partitures escrites per Haydn per a un instrument estrany del qual no havia sentit parlar mai, el baríton. De la família de la viola de gamba, aquest antic instrument posseeix 10 cordes en la part de darrere que han de ser tocades com a pizzicato amb el polze esquerre de l’intèrpret. 

Baker es va enamorar del baríton perquè, amb ell, el trio de corda adquiria tota una nova dimensió, encetant així la seua carrera com a intèrpret d’aquest instrument. Contrabaixista del Palau de les Arts Reina Sofia de València i professor de contrabaix de la Berklee School of Music, Matt és un músic versàtil i complet, intèrpret de jazz, músiques de tot el món, i de música clàssica, que ha tocat concerts en més de 20 països i ha gravat més de 25 CD, així com nombrosos enregistraments orquestrals.

Matt Baker ha aplicat tots els seus coneixements al seu nou instrument i ha creat un projecte, València Baryton Project, format amb membres de l’orquestra titular del Palau de les Arts Reina Sofia de València, que ret homenatge a les enginyoses obres de Haydn (prop de 160) i estira els límits del baríton fins a nivells mai explorats.

Componen el trio de corda Baker (baríton), Alejandro Friedhoff (violoncel) i Patricia García (violí), que oferiran en aquestes Serenates la interpretació dels trios 9, 58, 89 i 91 de Franz Joseph Haydn i el trio en sol major de Luigi Tomassi, tots cinc per a baríton.

Serenates 2020 compta amb la col·laboració i patrocini de la Diputació de València, l’Ajuntament de València (Cultura, Joventut i Festes), Palau de la Música, Fundació Banc Sabadell, Caixa Popular, EASD València i Clemente Pianos.

PROGRAMA DEL CONCERT

More information: