University of Valencia logo Logo Equality Unit Logo del portal

Les Unitats d’Igualtat debaten la dimensió de gènere en la recerca i la convivència universitària

  • December 16th, 2022
Image de la noticia

La X Trobada d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives ha tingut lloc els dies 15 i 16 de desembre 

La Universitat de València ha coordinat aquest any la X Trobada d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives d’Universitats que tenia com a objectiu debatre les iniciatives més adients per millorar la situació de desigualtat entre homes i dones a les universitats. La jornada ha constat d’un bloc formatiu, centrat en la integració de la dimensió de gènere en la recerca dins les convocatòries de projectes competitius així com en la nova Llei de Convivència universitària. S'han compartit a més a més bones pràctiques tant en matèria d’investigació com en actuació i prevenció de la violència masclista.

El segon bloc ha estat adreçat al Grup de Treball d’Igualtat de Gènere de la XVU, on s'han presentat els resultats del pla anual i s'han fixat noves actuacions per al curs 2022-2023.

La jornada va arrancar amb la ponència: “La igualtat, en quin moment estem? a càrrec de la catedràtica d’Història Moderna i membre de l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona de la Universitat de València, Isabel Morant. 

A continuació va tindre lloc la primera de les taules d’experiència sobre els avenços i resistències en la incorporació de la perspectiva de gènere a la recerca amb les aportacions de Consuelo León Llorente, directora de l’Observatori de Polítiques Familiars i responsable de la Unitat d’Igualtat i Inclusió de la Universitat Internacional de Catalunya, Silvia Rueda Pascual, directora territorial en la Conselleria d’ Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i professora de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València, Juana Aznar Márquez, professora del Departament d’Estudis Econòmics i financers de la Universitat Miguel Hernández d’Elx i Nuria Romo Avilés, professora del Departament d’Antropologia Social i membre de l’Institut Universitari d’Investigació d’Estudis de les Dones i de Gènere de la Universitat de Granada. Es poden consultar els resums dels seus CV i ponències.

  1. Anàlisi de la perspectiva de gènere segons l'índex GEI de la UE a les guies docents, a càrrec de Consuelo León Llorente
  2. Mesures institucionals per potenciar la inclusió de la perspectiva de gènere a la recerca, a càrrec de Silvia Rueda Pascual.
  3. L’experiència en la docència del curs “Categoria de gènere en la investigació”, a càrrec de Juana Aznar Marquez.
  4. La perspectiva de gènere en una recerca sobre les addiccions, a càrrec de Nuria Romo Avilés.
  5. Projecte EQUALS-EU Europe’s Regional Partnership for Gender Equality in the Digital Age, a càrrec de Carmen Zornoza.

En la sessió de vesprada, la jornada s'ha centrat en la nova llei de convivència universitària amb la ponència d’Adela Serra Rodríguez, catedràtica de Dret Civil i síndica de greuges de la Universitat de València, "La nova llei de convivència universitària".

Anna Berga i Timoneda, secretària general de la Universitat Ramon Llull i presidenta de la Comissió Dona i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) ha participat amb la ponència sobre els protocols contra les violències masclistes i lgtbifòbiques a les universitats catalanes.

Per tancar la jornada, s'ha realitzat una la taula d’experiències sobre violències masclistes a la universitats amb la posada en comú de diferents recursos amb què compten algunes de les universitats de la Xarxa Vives.

Es poden consultar els resums dels seus CV i ponències com ara l'Espai Violeta de la Universitat de València, el Curs en línia: “A les xarxes, lliures i seguris” de la Universitat Pompeu Fabra, les accions de sensibilització i prevenció de les violències masclistes a la Universitat de Lleida i la diagnosi de violències masclistes i lgtbifòbiques entre el personal de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Des de l’any 2013, les universitats de la Xarxa Vives treballen a través d’aquest grup d’expertes per a eliminar les desigualtats existents entre homes i dones a la universitat i ha publicat la col·lecció de Guies per una docència universitària amb perspectiva de gènere o els informes sobre la perspectiva de gènere en docència i recerca a les universitats.

El programa complet de la X Trobada: https://www.vives.org/forum-vives/x-trobada-digualtat-de-genere/

Links: