Logo de la Universitat de València Logo Institut Confuci Logo del portal

.
.
.
.
.

La llegendària batalla dels penya-segats rojos

penya-segats rojos

La batalla dels Penya-segats Rojos o de Chibi es va lliurar en el sud-est de la província d'Hubei, l'any 208 d. de C., al final de la dinastia Han. Es considera una de les majors batalles navals de la història.
 

10 de d’abril de 2017

En el sud-est de la província d'Hubei hi ha un petit comtat el nom del qual és conegut en tota Xina. Des de fa més de mil anys la història d'aquest lloc ha sigut objecte d'estudi. Molts autors li han retut homenatge en els seus estudis i en la literatura i ha sigut també un tema de conversa recurrent entre la gent del carrer. El nom d'est aquesta ciutat és Chibi (赤壁). En el seu moment, va ser escenari d'una de les majors batalles navals de la història: la Batalla dels Penya-segats Rojos o de Chibi.

El nom d'est aquesta ciutat és Chibi (赤壁). En el seu moment, va ser escenari d'una de les majors batalles navals de la història: la batalla dels Penya-segats Rojos o de Chibi.

En l'extensa història bèl·lica de Xina hi ha hagut nombroses batalles, però, es pot dir sense exagerar que, de totes elles, aquesta és la més coneguda i debatuda. Aquesta batalla va succeir l'any 208. La raó per la qual se li presta tanta atenció a Xina a aquest període és perquè apareix en un dels Quatre Clàssics de la literatura xinesa: el Romanç dels Tres Regnes (三国演义, Sānguó Yǎnyì).  Aquesta novel·la basada en fets reals crea una sèrie de llegendes esplèndides que entremesclen realitat i ficció, història i rondalla, en un meravellós i immortal relat.

Els estats vassalls es disputen Xina

Cap al final de la dinastia Han Oriental (东汉, 25-220), el poder imperial va ser afeblit. Després de la rebel·lió dels Turbants Grocs molts van competir per la supremacia i va sobrevenir el caos i la confusió. Els estats vassalls també van prendre part i es van dividir. Finalment, es van formar els tres poderosos regnes de Wei (魏), Shu (蜀) i Wu (吴) encapçalats per Cao Cao (曹操), Liu Bei (刘备) i Sun Quan (孙权) respectivament, que es van convertir en els tres principals pilars d'aquests regnes. El ministre Cao Cao, descendent de la noblesa, tenia a la seua disposició diversos vassalls. Després de diverses campanyes militars, va ser a punt d'unificar el nord i va assumir un gran poder. Liu Bei, conegut també com el príncep Jing de Zhongshan (中山靖王), pertanyia a la família imperial i va fer un pacte de germanor amb els valents Guan Yu (关羽) i Zhang Fei (张飞). Liu Bei era molt benvolent i just, per açò es guanyava el cor de la gent. Després de tres visites al militar i estrateg Zhuge Liang (诸葛亮), Liu Bei va aconseguir reclutar-li per a dirigir el regne i obtenir la victòria. El regne de Wu Oriental ocupava la zona de Jiangdong (江东), protegit pel riu Yangtsé. Sun Quan era el tercer a ocupar el tron d'aquest regne, un jove capdavanter que sabia escollir a la gent adequada.

Cao Cao guia al seu exèrcit cap al sud

L'any 208, Cao Cao va portar la pau al nord i, com un torrent d'energia, es va dirigir al sud per a derrotar al regne de Wu. Arribat aquest punt, el ministre comptava amb el suport dels coneguts com "800.000 soldats", un exèrcit formidable que podia travessar incessantment rius i muntanyes. En una carta per al regne de Wu, Cao Cao va escriure: "Ara mateix dispose de 800.000 soldats. Si no us rendiu, us derrotaré". El regne de Wu Oriental, en Jiangdong, es trobava en un moment d'agitació, doncs molts ministres estaven d'acord a capitular davant Cao Cao i convertir-se en un estat vassall. Sun Quan, recolzat per altres faccions com les dels diplomàtics Zhou Yu (周瑜) i Lu Su (鲁肃) entre uns altres, no tenia por algun. Davant dels seus ministres, va traure la seua espasa i va tallar la cantonada de la taula dient: "Qualsevol oficial que pretenga sotmetre's a l'enemic rebrà el mateix càstig que aquesta taula!" Zhuge Liang, que es trobava en el regne de Wu Oriental en aqueix moment, va segellar una aliança amb Sun Quan per a enfrontar-se a Cao Cao. Tots dos van posar en comú els seus punts de vista davant una possible contesa: els soldats de Cao Cao, que havien recorregut llargues distàncies, estaven exhausts. Els soldats de l'armada del nord estaven acostumats a les batalles a cavall, no a les navals. A més, entre les seues tropes hi havia molts presoners de guerra, per açò sota l'aparença d'unitat s'amagava una latent divisió. 

 

Zhuge Liang arreplega fletxes

El Romanç dels Tres Regnes descriu moltes de les populars històries que van ocórrer en la batalla dels Penya-segats Rojos. Es diu que Sun Quan (regne de Wu) i Liu Bei (regne de Shu) van formar una aliança per a lluitar contra Cao Cao (regne de Wei), però la quantitat de fletxes que tenien no era suficient. Amb la batalla a la vista no hi havia temps que perdre. Zhuge Liang va manejar la situació amb calma i va dir que tenia un bon pla. Lu Su li va prestar vint vaixells, cadascun d'ells amb trenta homes. Els navilis estaven coberts amb una tela negra i figures de palla a banda i banda. Durant la matinada, Zhuge Liang va demanar a Lu Su que preparara els vaixells, però aquest no sabia gens del pla. Aquella nit, l'espessa boira ho cobria tot, les aigües del riu Yangtsé estaven immerses en la boira, com si del paisatge d'un conte es tractara. Abans del clarejar, els vaixells es van aproximar a la base naval de Cao Cao. Zhuge Liang va ordenar que col·locaren tots els vaixells en una fila mirant cap a la base i que els soldats cridaren mentre tocaven els tambors. Lu Su palideció tement la resposta de l'exèrcit de Cao Cao. Zhuge Liang rio i va dir: "Aposte al fet que Cao Cao no s'atreveix a enviar als seus soldats amb aquesta boira. Anem dins a beure".
quan Cao Cao va veure la boira que ho cobria tot, va témer que fóra una tàctica de l'enemic per a realitzar una emboscada, així que es va veure obligat a ordenar als seus combatents que dispararen més de deu mil fletxes cap al so dels tambors. Quan un dels costats dels vaixells va quedar cobert de fletxes, Zhuge Liang va ordenar que els donaren la volta per a així acumular més per l'altre costat. Prompte, totes les figures de palla estaven cobertes de fletxes. Amb la boira dissipant-se, Zhuge Liang va manar la retirada dels vaixells, però no sense que abans cridaren tots els seus soldats: "Gràcies per les fletxes, ministre Cao!". Quan aquest va comprendre el que acabava de succeir, els vint vaixells ja havien desaparegut.

 

Invocant el vent de l'est

Es diu que la majoria dels soldats de Cao Cao eren del nord. Encara que eren nombrosos no es manejaven bé en l'aigua. Si mantenir-se en peus en els vaixells ja era para ells una tasca difícil, lluitar en una batalla naval en el sud de Xina era quasi impossible. En la primera guerra púnica Roma i Cartago usaven el corvus, una espècie de passarel·la mòbil que servia per a enganxar els seus vaixells als de l'enemic i abordar-los. No obstant açò, Cao Cao va ordenar als seus oficials que lligaren tots els vaixells per a navegar junts pel riu com una enorme bèstia aquàtica. Admirant l'esforç dels seus soldats va sentir una gran alegria: "Amb els vaixells lligats, navegar pel riu és com caminar sobre terra plana". Llavors un soldat li va preguntar a Cao Cao què havien de fer si hi havia foc enemic. La seua resposta va ser: "Qualsevol atac amb foc depèn del vent però ara, a la meitat de l'hivern, solament bufa vent de l'oest i del nord, no bufa vent de l'est ni del sud. Els nostres vaixells es troben en el nord-oest, mentre que l'enemic es troba en el sud. Si decideixen llançar foc cap a nosaltres arreplegaran el que hagen sembrat. Què cal témer?". El bàndol de Sun Quan i Liu Bei havien preparat un pla per a atacar amb foc però per a açò necessitaven vent de l'est. Quan ningú sabia què fer, Zhuge Liang va ordenar als seus soldats construir l'altar dels Set Estels en els pujols del sud, amb un perímetre de vuitanta metres i una altura de tres. Una vegada acabat, Zhuge Liang es va banyar, es va vestir amb robes taoístas i va pujar lentament descalç a l'altar, on va encendre encens i va resar en silenci. A continuació, va demanar al cel que li portara la brisa. Més tard, aqueixa mateixa nit, va escoltar de sobte les banderes onejant al vent. El corrent del sud-est prompte va emergir amb força. El general Huang Gai (黄盖), que tenia vint vaixells preparats amb foc, va fingir rendir-se davant Cao Cao i va aprofitar quan aquest estava desprevingut per a disparar contra les seues naus, ajudat pel torb. En un instant, les embarcacions de Cao Cao, lligades unes a unes altres, van començar a cremar acabant amb la vida d'un gran nombre de soldats. Després d'aquesta batalla, el grandiós pla de Cao Cao per a unificar Xina va ser temporalment apartat i no va tenir més opció que retirar-se a les terres de la Plana Central per a recuperar-se, sent en aqueix moment quan es va establir una rivalitat equitativa entre els tres regnes. 

 

Etiquetes