Logo de la Universitat de València Logo Institut Confuci Logo del portal

La Generalitat concedeix el premi al Mèrito Cultural a l'Institut Confuci de la Universitat de València

  • 26 d’octubre de 2017
Vicent Andreu i Ximo Puig

Reconeiximent del treball de l'Institut Confuci per difundir la llengua, la cultura i la societat xinesa a la nostra comunitat.

           L'Institut Confuci de la Universitat de València (ICUV) ha estat distingit per la Generalitat, el govern regional autònom, amb la medalla al Mèrit Cultural del 9 d'Octubre. Aquest premi es concedeix anualment a aquelles institucions i personalitats del món cultural que han destacat en els seus respectius àmbits. En el cas del ICUV, el Consell (govern autònom valencià) ha tingut en compte que s'ha fet de l'ensenyament de la llengua i la cultura xineses un pont d'entesa cultural entre València i la Xina. Segons les paraules de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, "el ICUV ha aconseguit unir afectes, desdibuixar fronteres i unir persones."

           El premi va ser rebut de mans del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, pel director del ICUV, Vicent Andreu. La cerimònia va tenir lloc al Saló de Corts del Palau de la Generalitat, seu oficial de la presidència, en un solemne acte en què van estar presents tots els premiats, així com el govern regional en ple, parlamentaris autonòmics, el delegat del govern de Espanya a la Comunitat Valenciana, i els més destacats representants de les principals institucions econòmiques i socials.

           El premi es lliura anualment el 9 d'octubre, que és el Dia Oficial de la Comunitat Valenciana. Les categories d'aquestes distincions, que consisteixen en una medalla i un acord oficial de govern que es publica en el Diari Oficial de la Generalitat, premien institucions i persones de l'àmbit social, esportiu, econòmic, artístic i científic. En aquesta edició van ser premiats, a més del ICUV a l'apartat al Mèrit Cultural, personalitats del món de la pintura, la música i el còmic. Les distincions del govern valencià es porten lliurant des de 1986 i són les més prestigioses que concedeix el Consell. En l'apartat al Mèrit Cultural, el ICUV ha entrat en el selecte club de tan sol 12 institucions valencianes que l'han rebut al llarg d'aquests 30 anys.

           En el decret oficial de la concessió del premi, el govern valencià destaca la celebració del 10 aniversari del ICUV, una institució sense ànim de lucre, que cobreix la creixent demanda de coneixements sobre la llengua i cultura xinesa, realitza cursos de xinès per a tots els nivells, ofereix beques per estudiar a la Xina, i és el centre examinador oficial de xinès.

           Destaca que, des de la seva fundació han passat per les seves aules uns 5.000 alumnes i s'ha examinat a uns 3.000 estudiants. A més, l'Institut Confuci de la Universitat de València edita des de juliol de 2010 la revista gratuïta i bilingüe xinès-espanyol Institut Confuci, distribuïda per tot el món hispà, que el 2017 ha llançat la iniciativa Club de Lectors, en la qual 30.000 seguidors i seguidores comenten els articles destacats. L'Institut també ha organitzat uns 300 esdeveniments i activitats divulgatives, entre les quals cal destacar el concurs «Pont a la Xina», que ja va per la seva 16a edició universitària i 10a per a secundària.


           Finalment, l'Institut Confuci participa activament en la iniciativa de la Ruta de la Seda que té a València com a ciutat destí de la històrica ruta, el quilòmetre zero es troba a Xi'an i el 9.090 i finalment, a València. Per això, com a reconeixement a la seva capacitat per construir ponts entre dues cultures, la valenciana i la xinesa, que, més enllà de la seda, l'arròs i els jocs d'artifici, estan sobretot lligades per la seva indubtable vocació mercantil, prèvia deliberació del Consell, en la reunió de 6 d'octubre de 2017, va decretar concedir la Distinció de la Generalitat al Mèrit Cultural a l'Institut Confuci de la Universitat de València, el que va signar a tots els efectes oficials el president de la Generalitat, Ximo Puig.

Enllaç a la noticia a Hanban-News:

Anglés: http://english.hanban.org/article/2017-11/02/content_705268.htm

Xinés: http://www.hanban.org/article/2017-10/25/content_702845.htm

Imatges: