Logo de la Universitat de València Logo Institut Confuci Logo del portal

El Real Club Nàutic de València acull el dia dels vaixells de Drac, festa en la cultura xinesa

  • 5 de juny de 2022
Image de la noticia

El Real Club Nàutic de València ha sigut l'escenari d'una exhibició de cultura xinesa aquest diumenge 5 de juny al costat del vaixell drac de l'associació Dragon Boat BCS València, format per dones que han patit càncer de mama. L'Institut Confuci de la Universitat de València i l'Ajuntament de València han participat també en aquest esdeveniment únic acompanyat pel drac xinés i la batuxina, símbol de la integració cultural. Abans de botar el vaixell, s'ha realitzat un ritu per a despertar al lleó xinés i al drac del vaixell, pintant de color roig els ulls, front i boca, per a desitjar riquesa, salut, abundància i sort.

Els vaixells de drac és una festivitat de la cultura xinesa que se celebra en el cinqué dia del cinqué mes lunar segons el calendari tradicional xinés (que coincideix enguany aquest divendres 3 de juny en el nostre calendari occidental). Honra la figura del poeta Qu Yuan (340-278 a. C.) qui es va tirar al riu mentre els qui van acudir a auxiliar-lo amb les barques i no van poder salvar-lo, van voler preservar el seu cos llançant zongzi, pastelitos d'arròs glutinós en fulles de bambú, perquè els peixos menjaren d'aquest aliment i no el cos del poeta.

El Dragon Boat BCS (BCS: Breast Cancer Survivor, Supervivents de Càncer de Mama) és un moviment internacional, inspirat en la investigació de la medicina esportiva, i que uneix a dones que han superat aquesta malaltia per a palear en pots de drac seguint el ritme del tambor en benefici de la seua salut física (linfedema) i el seu benestar psíquic. Des de 2018 Dragon Boat BCS València és una associació creada per i per a les persones amb càncer de mama. En col·laboració amb el RCNV, s'ha creat una secció esportiva de dragon boat que permetrà a qualsevol (sense diferència de sexe, edat, patologia) d'iniciar-se i competir en aquesta disciplina nova a València. L'equip de Dragon Boat BCS València ha estat participant en diferents competicions i festivals des dels seus inicis en 2018. Fins al moment, existeixen 20 equips de dragon boat BCS i uns 50 clubs/seccions de dragon boat a Espanya i més d'un centenar en la resta del món, amb una major presència al Canadà, els EUA i Austràlia. La festa dels Vaillexs de Drac és una de les més importants del calendari tradicional xinés, juntament amb la de l'Any Nou i la de la Mitja Tardor.

L'Institut Confuci de la Universitat de València és l'únic centre oficial d'ensenyament de la llengua i difusió de la cultura xinesa en la Comunitat Valenciana. Va començar les seues activitats en 2007 i per les seues aules han passat més de 5.000 alumnes. Va ser premiat per la Generalitat el 9 d’Octubre del 2017 amb la “Distinció al Mèrit Cultural” i és considerat com a “Institut Confuci Model” per Hanban, la seu central dels IC a la Xina. Fins hui s'han obert 530 Instituts Confuci i 1.113 Aules Confuci en 149 països i regions del món.

Imatges: