Logo de la Universitat de València Logo del portal

  • Premsa

Enrique Orti, Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València

Gran part de la nostra activitat quotidiana implica la utilització de dispositius que funcionen gràcies a components electrònics. Estos components s’han perfeccionat emprant materials semiconductors inorgànics, entre els quals el silici és el protagonista indiscutible. No obstant això, la tecnologia del silici té les seues limitacions i, des de els anys noranta, s’està dedicant un gran esforç al desenvolupament d’una nova electrònica, denominada electrònica molecular, basada en la utilització de materials moleculars electroactius. Estos materials són de naturalesa orgànica i són capaços de respondre a estímuls elèctrics i lluminosos de forma similar als conductors i semiconductors inorgànics. Un dels esdeveniments que més ha contribuït al desenvolupament de l’electrònica molecular va ser el descobriment dels polímers conductors (plàstics que condueixen la electricitat), mereixedor del Premi Nobel de Química de l’any 2000.

La societat actual té una demanda energètica creixent que els recursos del nostre planeta no pot assumir. Esta demanda fa necessari dissenyar nous dispositius d’il·luminació més eficients que disminuïsquen el consum elèctric i, per altra banda, desenvolupar fonts d’energia alternatives no contaminants. En estos últims anys hem assistit a la revolució causada pels LEDs (díodes emissors de llum) utilitzats com a font d’il·luminació molt eficients ja que redueixen dràsticament el consum elèctric. La electrònica molecular ha aconseguit desenvolupar els LEDs Orgànics (OLEDs), els quals ja s’encontren implementats en les pantalles de telèfons mòbils i televisors extraplans. La tecnologia OLED proporciona superfícies emissores de llum i ocuparà, en els pròxims anys, un lloc molt destacat en sistemes d’il·luminació plans e inclús flexibles.

Després d’introduir la electrònica molecular, l’exposició se centrarà en la descripció de dos de les seues aplicacions més importants: la transformació de l’energia lluminosa (díodes orgànics emissors de llum, OLEDs) i la transformació d’energia lluminosa en energia elèctrica (cèl·lules solars). Es dedicarà especial atenció a la utilització d’OLEDs per a la fabricació de pantalles de dispositius electrònics (mòbils, càmeres, televisors etc) i per a sistemes d’il·luminació.

Breu Curriculum

Enrique Ortí va cursar Ciències Químiques en la Universitat de València i va obtindré el Premi Extraordinari de Llicenciatura així com l’atorgat per la Fundació Cañada-Blanch. Al 1985 es va doctorar sota la direcció dels professors Tomás Vert i Sánchez Marín i va obtenir el Premi Extraordinari de Doctorat. Després de realitzar una estància post doctoral en la Universitat de Namur (Bèlgica) sota la supervisió del professor Brédas, es va incorporar en 1987 a la Universitat de València como Professor Titular. Actualment és Catedràtic de Química Física en la Facultat de Química de la Universitat de València i membre investigador de l’Institut de Ciència Molecular (IcMol) de la mateixa. La seua investigació se centra en l’aplicació de mètodes de la química quàntica a l’estudi de materials moleculars utilitzats com a components electroactius/fotoactius en Electrònica Molecular. Als últims anys la seua activitat investigadora ha destacat per els seus estudis teòrics sobre agregats supramoleculars electroactius i, especialment, sobre complexos iònics de metalls de transició utilitzats com a components electroluminiscents en dispositius emissors de llum. Dirigeix el grup d’investigació de Química Teòrica de Materials Moleculars del IcMol i és coautor de 250 articles d’investigació (Índex h=43). Al llarg de la seua trajectòria científica, ha liderat nombrosos projectes d’investigació i ha establert col·laboracions estables amb grups d’investigació experimentals de prestigi nacional e internacional. La seua trajectòria científica ha sigut distingida amb el Premi 2014 a la Excel·lència Investigadora de la Real Sociedad Española de Química (RSEQ).

 

Informació Addicional

Paraules clau: Electrònica Molecular, Polímers Conductors, Electroluminescència, Dispositius Electroluminiscents, Díodes Emissors de Llum (LEDs), Díodes Emissors de Llum Orgànics (OLEs), Cèl·lules Fotovoltaiques Orgàniques.

Materials: Per a obtenir material sobre la temàtica de la conferència hi ha prou introduint les paraules clau anteriors en Google/Wikipedia. Vídeos il·lustratius es poden visualitzar en YouTube introduint l’acrònim OLED, o frases del tipus: Electrònica Molecular, OLEDs Flexibles, OLEDs Transparentes, Pantallas OLEs.


Inicio       Ministerio de Industría, Economía y Competitividad   

Estimulant les vocacions científiques és un projecte que  de la Unitat de Cultura Científica  que compta amb el finançament de la Fundación Española de Ciencia y Tecnologia i el Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.

Sol·licitut de conferència al centre

Solicite per al meu centre aquesta conferència

Nom del centre:

Municipi:

Província:

Persona de contacte:

Telèfon de contacte:

Periode preferent d'impartició de la conferència;

Correu electrònic: 

Autoritze a rebre informació de la Unitat de Cultura Cientifica i de la innovació de la Universitat de València

    NO


                


Dret a la informació en la recollida de les dades
Les dades personals subministrades s'incorporaran al Fitxer de la Unitat de Cultura Científica  - Càtedra de Divulgació de la Ciència. Els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició al tractament podran exercir-se davant la Unitat de Cultura Cièntifica - Càtedra de Divulgació de la Ciència (C/ Serpis, nº 29. 46022 València).

La informació obtinguda serà processada per a la difusió de les activitats que realitza la Càtedra, la divulgació social de la investigació de la Universitat de València i dels avanços de la ciència i la tecnologia i del pensament científic (art. 5 L.O. 15/1999).

La Universitat de València, les seues fundacions i entitats associades estan adaptades a la LOPD i al RGPD. Tenim habilitada una adreça lopd@uv.es per a qualsevol informació, suggeriment, petició d'exercici de drets i resolució amistosa de controvèrsies en matèria de protecció de dades de caràcter personal. Més informació a https://www.uv.es "política de privacitat".

 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies