Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Sol·licitar conferència

 

Gran part de la nostra activitat quotidiana implica la utilització de dispositius que funcionen gràcies a components electrònics. Aquests components s’han perfeccionat emprant materials semiconductors inorgànics, entre els quals el silici és el protagonista indiscutible. No obstant això, la tecnologia del silici té les seues limitacions i, des dels anys noranta, s’està dedicant un gran esforç al desenvolupament d’una nova electrònica, denominada electrònica molecular, basada en la utilització de materials moleculars electroactius. Aquets materials són de naturalesa orgànica i són capaços de respondre a estímuls elèctrics i lluminosos de forma similar als conductors i semiconductors inorgànics. Un dels esdeveniments que més ha contribuït al desenvolupament de l’electrònica molecular va ser el descobriment dels polímers conductors (plàstics que condueixen l'electricitat), mereixedor del Premi Nobel de Química de l’any 2000.

La societat actual té una demanda energètica creixent que els recursos del nostre planeta no pot assumir. Aquesta demanda fa necessari dissenyar nous dispositius d’il·luminació més eficients que disminuïsquen el consum elèctric i, per altra banda, desenvolupar fonts d’energia alternatives no contaminants. En aquests últims anys hem assistit a la revolució causada pels LED (díodes emissors de llum) utilitzats com a font d’il·luminació molt eficients ja que redueixen dràsticament el consum elèctric. L'electrònica molecular ha aconseguit desenvolupar els LED Orgànics (OLED), els quals ja es troben implementats en les pantalles de telèfons mòbils i televisors extraplans. La tecnologia OLED proporciona superfícies emissores de llum i ocuparà, en els pròxims anys, un lloc molt destacat en sistemes d’il·luminació plans i fins i tot flexibles.

Després d’introduir l'electrònica molecular, l’exposició se centrarà en la descripció de dos de les seues aplicacions més importants: la transformació de l’energia lluminosa (díodes orgànics emissors de llum, OLED) i la transformació d’energia lluminosa en energia elèctrica (cèl·lules solars). Es dedicarà especial atenció a la utilització d’OLED per a la fabricació de pantalles de dispositius electrònics (mòbils, càmeres, televisors etc) i per a sistemes d’il·luminació.

 

 

 

 

 

Breu CV

Enrique Ortí va cursar Ciències Químiques en la Universitat de València i va obtindre el Premi Extraordinari de Llicenciatura així com l’atorgat per la Fundació Cañada-Blanch. El 1985 es va doctorar sota la direcció dels professors Tomás Vert i Sánchez Marín, i va obtenir el Premi Extraordinari de Doctorat. Després de fer una estada postdoctoral a la Universitat de Namur (Bèlgica), sota la supervisió del professor Brédas, es va incorporar en 1987 a la Universitat de València com a Professor Titular. Actualment és Catedràtic de Química Física en la Facultat de Química de la Universitat de València i membre investigador de l’Institut de Ciència Molecular (IcMol) de la mateixa. La seua investigació se centra en l’aplicació de mètodes de la química quàntica a l’estudi de materials moleculars utilitzats com a components electroactius/fotoactius en Electrònica Molecular. Els últims anys la seua activitat investigadora ha destacat pels seus estudis teòrics sobre agregats supramoleculars electroactius i, especialment, sobre complexos iònics de metalls de transició utilitzats com a components electroluminiscents en dispositius emissors de llum. Dirigeix el grup d’investigació de Química Teòrica de Materials Moleculars de l'ICMOL i és coautor de 250 articles d’investigació (Índex h=43). Al llarg de la seua trajectòria científica, ha liderat nombrosos projectes d’investigació i ha establert col·laboracions estables amb grups d’investigació experimentals de prestigi nacional e internacional. La seua trajectòria científica ha estat distingida amb el Premi 2014 a l'Excel·lència Investigadora de la Real Sociedad Española de Química (RSEQ).

 

Més informació

Per a obtenir material sobre la temàtica de la conferència només cal introduir les següents paraules clau en Google/Wikipedia: electrònica molecular, polímers, conductors, electroluminiscència, dispositius electroluminiscents, diodes emissors de llum (LED), diodes emissors de llum orgànics (OLED), cèl·lules fotovoltaiques orgàniques, etc.

Es poden visualtitzar vídeos il·lustratius en YouTube introduint l’acrònim OLED, o frases del tipus: Electrónica Molecular, OLED Flexibles, OLED Transparentes, Pantallas OLED.

 

Grup de química teòrica de materials moleculars - MolMatTC

 

Xarxes socials

  • @ICMol_UV
  • @FacQuimicaUVEG
  • @CdCienciaUV
  • @MednightGTS

 

Sol·licitar conferència

 

Estimulant les vocacions científiques és un projecte de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València  que compta amb el cofinançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i del Ministeri de Ciència i Iinovació.