Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

 

Hi ha algú? Buscant vida fora del nostre sistema solar.

Buscar vida fora de la Terra ha estat un dels grans motors de la curiositat humana des que tenim consciència. És ara, amb la maduresa del mètode científic i el desenvolupament tecnològic, quan ens hem pogut posar a buscar de veritat. Des del descobriment dels primers planetes fora del sistema solar, a mitjan anys 90 del segle passat, els descobriments, projectes i avanços s’han succeït a una velocitat vertiginosa. En aquesta xarrada farem un repàs al que sabem avui dia sobre la vida fora de la Terra (ja avançament que no massa), al que no sabem encara, a les tècniques que utilitzem per aprendre i descobrir, i als plans de futur que hi ha traçats.

Sol·licitar la conferència

 

 

Com saber l’edat d'una estrella. Una història científica de reptes, imaginació i màgia.

La major part dels punts que adornen el cel nocturn són estrelles. Aquestes són esferes de gas incandescent que, com totes les esferes de gas incandescent, tenen associades unes característiques com són massa, radi, temperatura,… i edat. Però com podem deduir tot això, si només ens arriba un fil de llum de cadascuna? Doncs amb dificultat, per començar. I en el cas de l’edat, aquesta dificultat arriba a nivells quasi èpics. Però és en aquest context quan l’ésser humà trau el millor que té per resoldre els reptes a força de treball, imaginació i, de vegades, màgia en forma d’idees genials. En aquesta xarrada presentaré el repte que suposa datar estels, per què volem fer-ho, les diferents formes que s’han proposat per aconseguir-ho, per on s’està enfocant el problema avui dia i allò que ens espera en el futur.

 

Sol·licitar la conferència

 

Doctor en astrofísica per la Universitat de Granada. Actualment contractat d’Excel·lència CIDEGENT per la Generalitat Valenciana i membre del Departament d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València. És especialista en estructura i evolució estel·lar, i caracterització de sistemes exoplanetaris. Investiga en la caracterització d’exoplanetes, determinant aquells amb un potencial d’habitabilitat més gran. Anteriorment ha treballat a l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia – CSIC, Observatori de París, University of Birmingham, Centre d’Astrobiologia – INTA/CSIC, i Universitat Politècnica de Madrid. Ha participat en nombrosos projectes de recerca relacionats amb els exoplanetes, recerca de vida, i estructura i evolució estel·lar, com ara CoRoT (França, ESA), Kepler i TESS (NASA), i els futurs Plato i HAYDN (ESA). De fet, és el coordinador de la participació espanyola a HAYDN (ESA), actualment en avaluació. Coautor de 96 publicacions amb àrbitre (16 com a primer autor), a les quals cal afegir 74 publicacions addicionals. Membre de la Societat Espanyola d’Astronomia (SEA), la Societat Europea d’Astronomia (EAS) i la Unió Astronòmica Internacional (IAU). A més, és un apassionat de la divulgació. Ha impartit nombroses xerrades per al públic general, i en instituts i col·legis. Ha escrit articles de divulgació per a blocs i revistes especialitzades, i va ser portada de la revista AstronomíA el desembre de 2017.

 

Més informació

 

Xarxes socials

  • @FacFisicaUV
  • @UV_EG
  • @CdCienciaUV