Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Sol·licitar la conferència

 

L'ESA va dur a terme el 2022 una nova selecció de 17 persones, 8 dones, per al seu cos d'astronautes. El programa Artemis de la NASA compta amb 18 astronautes, 9 dels quals també són dones. Sembla que, per fi, el camp de l'astronàutica va aconseguint una paritat de gènere per on han lluitat les dones des dels primers temps de l'era espacial. Les que avui aconsegueixen complir el seu somni de viatjar a l'espai estan en deute amb les pioneres que van haver d'enfrontar-se a obstacles de tota mena, fracassant al principi, però mantenint-se constants, generació rere generació, fins aconseguir la seua incorporació gradual als diferents cossos d'astronautes. En aquesta xarrada ens trobarem amb diverses d'aquestes pioneres, en coneixerem les lluites, les esperances i les anècdotes viscudes en un camp que durant dècades va ser exclusivament masculí.

 

 

 

Breu CV

Amelia Ortiz Gil és doctora en Física per la Universitat de València (1992). Ha treballat com a investigadora postdoctoral a centres de recerca d'Alemanya, els Estats Units, Austràlia i Itàlia. Els seus camps de recerca inclouen el processament d'imatges astronòmiques, el medi intergalàctic i els cúmuls de galàxies. Actualment és astrònoma de l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València i la seua activitat professional se centra en la divulgació de l'Astronomia a tot tipus de públics, incloent-hi de manera particular les persones amb diversitat funcional. És membre de la comissió “Dona i Astronomia” de la Societat Espanyola d'Astronomia i del grup de treball “Dones en Astronomia” de la Unió Astronòmica Internacional, organització en què també ha estat coordinadora del grup d'Equitat i Inclusió. Ha estat representant a Espanya de l'Oficina de Divulgació de l'Astronomia de la Unió Astronòmica Internacional fins al 2021. Ha estat guardonada amb el premi Jaume Primer de l'ajuntament d'Alberic en la modalitat de ciència (2018), el premi a la divulgació de les ciències planetàries de la Societat Europea Planetària “Europlanet” pel desenvolupament de models tàctils de planetes per a persones cegues (2019) i el X Premi José María Savirón a la Trajectòria en Divulgació científica (2022).

 

Més informació

 

Xarxes socials

  • @aogaog2
  • @ObservatoriUV
  • @CdCienciaUV
  • @MednightGTS

Sol·licitar la conferència

Estimulant les vocacions científiques és un projecte de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació que compta amb el cofinançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i del Ministeri de Ciència i Innovació.