Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Virus com a teràpia alternativa en la lluita contra bacteris multirresistents

El mal ús dels antibiòtics ha afavorit l'emergència de bacteris multiresistents, i avui dia és un problema de salut mundial. En absència de tractaments actuals, cal investigar aproximacions terapèutiques alternatives que ens permetan tractar infeccions bacterianes de manera específica i eficaç. En aquest sentit, els fags, virus de bacteris, es postulen com una eina prometedora en la lluita contra bacteris multiresistents. Els fags presenten excel·lents qualitats, entre elles la seua elevada especificitat pel bacteri diana, i són ecològicament segurs. Això fa que no només resultin interessants des del punt de vista clínic, també poden ser útils en altres àrees com l'agricultura, el control alimentari o la indústria. En aquesta conferència es pretén conscienciar el públic de la problemàtica actual i de la necessitat de desenvolupar teràpies alternatives per al control dels bacteris multiresistents, sent la teràpia amb fags una estratègia molt prometedora. Es donaran a conèixer conceptes clau de microbiologia i es farà èmfasi en la necessitat de la ciència com a motor econòmic de la societat, i en la motivació per dur a terme una carrera científica.

Sol·licitar conferència 

 

 

 

 Vigilància epidemiològica del SARS-CoV-2 en aigües residuals

La recent pandèmia causada pel coronavirus SARS-CoV-2 ha provocat greus pèrdues humanes i econòmiques a tot el món, canviant bruscament la forma de vida de la societat i la manera de fer front a nous virus emergents. Per prendre decisions que milloren el control de la pandèmia, cal controlar la població i conèixer la incidència del virus. La vigilància epidemiològica a través de les aigües residuals és un sistema senzill, econòmic i no invasiu que ens permet conèixer ràpidament la incidència de la població, cosa que pot ajudar a prendre decisions en temps real. A més, a través de les aigües residuals, podeu conèixer les variants virals que circulen per la població en estudi. En aquesta conferència s’anunciarà conceptes clau de virologia i epidemiologia que permetran al públic la motivació per dur a terme una carrera científica.

 

Sol·licitar conferència