Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

 

Mesurant distàncies impossibles

La mesura de distàncies és clau per a la Física, ja que d'això depèn que siguem capaços de determinar velocitats, energies i altres quantitats associades. No obstant això, en algunes ocasions pot ser una tasca molt complicada. En aquesta xarrada comentarem diverses situacions en què es va haver de recórrer a una bona dosi d'enginy per a mesurar una distància: el diàmetre de la Terra, la distància a galàxies llunyanes i les petites variacions de longitud que ocorren quan una ona gravitacional arriba al nostre planeta.

Sol·licitar conferència

 

 

El neutrí, la partícula fantasma

Els neutrins ens porten sorprenent des de fa quasi un segle. Aquestes partícules es produeixen de forma molt copiosa a llocs com el Sol i són capaços de travessar grans quantitats de matèria sense interaccionar-hi. A causa del seu caràcter "fantasmal", avui dia encara desconeixem moltes coses sobre els neutrins. En aquesta xarrada recorrerem la història d'aquesta misteriosa partícula. Començarem amb la hipòtesi de Pauli en una cèlebre carta, parlarem del seu descobriment experimental i de les sorpreses que ens van oferir les oscil·lacions de neutrins, i acabarem amb un repàs a la seua situació actual.

Sol·licitar conferència

 

 

 

 

Breu CV

Avelino Vicente Montesinos es va especialitzar en Física Teòrica de partícules, obtingué el seu doctorat a la Universitat de València el 2011. Compta amb una àmplia experiència internacional, amb estades d'investigació al Japó, Portugal, Suïssa, Alemanya, França i Bèlgica. Actualment és investigador Ramón y Cajal a l'Institut de Física Corpuscular, centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques i la Universitat de València, i professor a la Facultat de Física d'aquesta. La seua investigació consisteix en la cerca teòrica de nous escenaris més enllà del model estàndard de la Física de partícules, amb especial èmfasi en problemes relacionats amb la supersimetria, la massa dels neutrins, la física del sabor i el Gran Col·lisionador d'Hadrons (l'LHC). Compta amb més de 60 publicacions en revistes científiques d'alt impacte. A més, du a terme una important tasca divulgadora i és un dels coordinadors del blog de divulgació de l'IFIC i el president de l'Associació Sapiència.

 

Més informació

 

Xarxes socials

  • @IFICorpuscular
  • @AvelinoQuantum
  • @FacFisicaUV
  • @AHEPGroup
  • @Sapiencia5
  • @OA_Podcast
  • @CdCienciaUV
  • @MednightGTS

 

Estimulant les vocacions científiques és un projecte de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació que compta amb el cofinançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, i del Ministeri de Ciència i Innovació.