Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

El nostre cervell és una màquina formidable i complexa on centenars de milions de neurones es comuniquen contínuament, donen vida a les nostres emocions, construeixen memòries i obrin finestres per a l’aprenentatge. L’ambient, les experiències que vivim, tenen un impacte important sobre el nostre cervell i fan que l'estructura i el funcionament de les nostres neurones es modifiquen per a adaptar-se a noves circumstàncies. És el que denominen neuroplasticitat. Aquesta plasticitat neuronal és necessària per a la nostra supervivència, però de vegades experiències adverses com l’estrès, el maltractament o la por poden produir canvis negatius que segresten la nostra ment i ens fan més vulnerables a algunes malalties mentals. Açò és particularment important durant les primeres fases de la vida, quan el sistema nerviós està acabant de desenvolupar-se, perquè alguns dels canvis induïts per les experiències adverses poden afectar a la construcció dels circuits neuronals.
En aquesta xarrada aprendrem què és això de la neuroplasticitat, com les neurones modifiquen les seues connexions per a fer-nos més adaptables al nostre medi. Parlarem també de com les experiències adverses, especialment aquelles que tenen lloc durant la infantesa i l’adolescència (maltractament, bullying, estrès, aïllament...), poden afectar el nostre cervell i segrestar-lo dins de malalties greus com la depressió, l’ansietat o l'esquizofrènia.

Sol·licitar conferència

 

Breu CV

Juan Nácher Roselló va nàixer a Cullera, Ribera Baixa, en 1970. És llicenciat i doctor en Biologia per la Universitat de València. Va realitzar una estada postdoctoral al laboratori de Neuroendocrinologia de la Universitat Rockefeller de Nova York. En l'actualitat treballa com a catedràtic de Biologia Cel·lular a la Universitat de València, on és investigador de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina. També és investigador de la xarxa espanyola d'investigació cooperativa en salut mental (CIBERSAM) i de l’Institut de Recerca de l’Hospital Clínic de València (INCLIVA). Dirigeix la Unitat de Neuroplasticitat i la seua recerca està orientada a entendre l’impacte de les experiències adverses sobre l'estructura i el funcionament del cervell, especialment en les primeres etapes de la vida. El seu laboratori aborda aquest problema des d’una perspectiva multidisciplinària, estudiant models animals i cervells postmortem de pacients amb eines de biologia molecular i cel·lular, així com pacients amb tècniques de neuroimatge. Ha publicat més 140 articles en revistes científiques de reconegut prestigi i ha dirigit 11 tesis doctorals. Ha estat president i secretari de la Societat Espanyola de Neurociència i director del Màster i el programa de Doctorat de Neurociència de la Universitat de València.

Juan Nácher participa activament en diverses tasques de divulgació científica: ha estat organitzador i ponent en esdeveniments divulgatius com Pint of Science, Brainshake, la setmana del cervell o la Neuromascletà. Ha donat diverses conferències i ha escrit articles de divulgació en periòdics locals i d’Internet. També ha estat entrevistat  per diversos mitjans escrits de ràdio, televisió i Internet. És autor del llibre de divulgació Neuroregeneració (RBA/National Geographic) traduït al francès i a l’italià, i del blog de divulgació Neuronblog.

 

Més informació

 

Xarxes socials

  • @neuronacher
  • @_BIOTECMED
  • @BiologiquesUV
  • @CdCienciaUV
  • @MednightGTS
 
 

Sol·licitar conferència


Estimulant les vocacions científiques és un projecte de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació que compta amb el cofinançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i del Ministeri de Ciència i Innovació.