Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

 

 

Una de les àrees de més interès de la Biologia Molecular i Cel·lular és el control del cicle cel·lular. El cicle cel·lular és una successió ordenada de processos moleculars pels quals una cèl·lula creix, duplica la seua massa i orgànuls, i es divideix en dos. És un procés que està altament conservat en eucariotes des de llevats fins a mamífers. En el cicle hi ha diversos punts de control que garanteixen que els diferents esdeveniments ocorren en el moment i l’ordre correctes. En el meu grup estudie un d’aquests punts de control, que és l’inici del cicle cel·lular, és a dir, la transició entre les fases G1/S que s’anomena Start en llevat o punt de restricció en cèl·lules de mamífer. És un punt crucial perquè és on la cèl·lula pren la decisió irreversible de dividir-se o no. Start consisteix en activar un programa transcripcional de més de 200 gens l’expressió dels quals està apagada en G1 a causa de la presència de repressors transcripcionals, que actuen com a frens. L’únic repressor conegut en el llevat era Whi5, però fa uns quants anys el nostre grup va caracteritzar un nou repressor de Start anomenat Whi7, que és homòleg a Whi5. El fet que un membre de la família Rb en mamífers (homòlegs a Whi5 i Whi7 al llevat) estiga mutat en quasi tots els tumors reforça fins i tot més la importància d’estudiar el paper d’aquests repressors de G1. En aquesta xarrada aprofundirem en la importància de l’estudi del cicle cel·lular mitjançant l’ús del llevat del pa Saccharomyces cerevisiae. Per fer-ho, destacarem els avantatges de l’ús d’aquest organisme model a Biomedicina, posant èmfasi en l’estudi del fre Whi7 en Start. A més, introduirem els darrers resultats del grup publicats en la revista EMBO Reports d’aquesta línia de recerca que connecten la CDK Pho85 amb el fre Whi7.

La conferència requerirà la utilització d’un canó per a la projecció audiovisual.

 

Sol·licitar la conferència

 

 

 

Investigadora predoctoral en Biomedicina i Biotecnologia amb un contracte per a Formació de Personal Investigador (FPI) pel Ministeri de Ciència d’Espanya. Actualment, du a terme la seua tesi doctoral en el laboratori de Regulació del Cicle Cel·lular a Eucariotes de l’Institut Universitari de Biotecnologia i Biomedicina (BIOTECMED) de la Universitat de València, i estudia la divisió cel·lular en llevats. És Graduada en Biotecnologia amb un Màster en Investigació en Biologia Molecular (amb premi extraordinari) per la UV. Durant la formació acadèmica va ser beneficiària de Beques de recerca competitives atorgades per diferents organismes com CSIC (Beca JAE-Intro), UV (Beca d’iniciació a la investigació) i Ministeri de Ciència d’Espanya (Beca de col·laboració).

A més, ha fet una estada de tres mesos durant la seua etapa predoctoral al centre de recerca IGBMC a Estrasburg (França). És divulgadora científica a la plataforma Microbacterium mitjançant la redacció d’articles científics i organitzadora d’esdeveniments científics com el Congrés de Recerca Biomèdica (CIB), Expociència del Parc Científic de la UV o la Nit de la investigació, i també ha impartit tallers i monòlegs científics. Compromesa amb el foment de vocacions científiques entre els estudiants d’etapes preuniversitàries i universitàries, és mentora als projectes Girls4Stem i StemTalentGirl. A més, és voluntària a la Vocalia d’Activitats a l’Associació de Biotecnòlegs de la Comunitat Valenciana (ABiVA) per apropar la Biotecnologia a la societat. Ha rebut premis en diversos concursos i congressos nacionals i internacionals de divulgació científica en formats com xarrades, pòsters i vídeos.

 

Més informació:

 

Xarxes socials

  • @crisroscar
  • @_BIOTECMED
  • @BiologiquesUV
  • @CdCienciaUV

 

 

Estimulant les vocacions científiques és un projecte de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació que compta amb el cofinançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.