Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Dones que van revolucionar la física moderna

Al llarg de la història coneixem poques dones científiques. Tanmateix, la realitat és que, des de temps remots, moltes dones han dedicat la seua vida a la ciència. Sovint, però, les seues contribucions han sigut esborrades del relat oficial o atribuïdes als seus col·legues. Aquest fet suposa un problema de cara a la creació de referents femenins capaços d’atraure l’interès de les xiques per la ciència i és especialment greu en el cas d’algunes disciplines com la física, on les dones formen aproximadament el 20% del personal investigador avui en dia. En aquesta xarrada destacarem el paper d’algunes dones que van fer aportacions fonamentals per al desenvolupament de la física moderna. També parlarem sobre la situació actual de les dones científiques i alguns dels obstacles als quals s'enfronten durant la seua carrera, com el biaix en l'avaluació i el reconeixement dels seus mèrits, o les dificultats per accedir a les escales més altes d'universitats i centres de recerca.

Sol·licitar conferència

 

 

 

Astropartícules: una nova finestra a l'Univers

La física d’astropartícules constitueix un nou camp d’investigació entre la física de partícules, l'astrofísica i la cosmologia. Estem habituats a l’observació de l’univers amb telescopis òptics i també telescopis sensibles a altres franges de l’espectre electromagnètic com són per exemple els rajos gamma, rajos X o les ones de ràdio. Amb la física d’astropartícules ampliem encara més les possibles formes de veure el cosmos i ho fem amb nuclis ionitzats, com són els rajos còsmics o amb partícules elementals com els misteriosos neutrins. Aquestes noves ferramentes ens ofereixen informació essencial sobre esdeveniments com les explosions supernova o el mateix origen de l'univers. En aquesta conferència parlarem sobre alguns dels experiments dedicats a l'observació de astropartícules arreu del món i sobre què podem aprendre de cadascun d'ells.

 

Sol·licitar conferència

 

 

 

Breu CV

Mariam Tórtola Baixauli és llicenciada i doctora en Física per la Universitat de València amb Premi Extraordinari. Ha treballat com a investigadora postdoctoral en l'Institut Superior Tècnic de Lisboa i la Universitat d'Hamburg i com investigadora Ramón y Cajal en l'Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC/Universitat de València). En l'actualitat és Professora Titular en el Departament de Física Teòrica de la Universitat de València i l’IFIC. La seua activitat investigadora se centra en la física de neutrins més enllà del Model Estàndard i les seues implicacions en cosmologia i astrofísica. Ha rebut el Premi RSEF/BBVA per a Joves Investigadors en Física Teòrica (2008) i el Premi L’Oréal-UNESCO For Women in Science (2017).  Actualment presideix la Secció Local de València de la Real Sociedad Española de Física (RSEF), que forma part també del Grup Especialitzat de Dones en Física. És membre d'AMIT (Associació de dones investigadores i tecnòlogues) i participa en els projectes de divulgació i foment de vocacions científiques Girls4STEM i Projecte Meitner. És membre de les comissions d'igualtat de l’IFIC i de la Facultat de Física de la Universitat de València.

 

Més informació

 

Xarxes socials

 

  • @MariamTortola
  • @FacFisicaUV
  • @IFICorpuscular
  • @ProyectoMeitner
  • @CdCienciaUV
  • @MednightGTS

Estimulant les vocacions científiques és un projecte de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació que compta amb el cofinançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, i del Ministeri de Ciència i Innovació.